Francouzský ministr ozbrojených sil vyzval k přesnějšímu posouzení toho, co se děje po incidentu v Polsku

Francouzský ministr ozbrojených sil Sebastien Lecornu vyzval k přesnějšímu hodnocení probíhajících událostí, aby se předešlo jejich falešné interpretaci na pozadí situace s pádem ukrajinské rakety v Polsku. Odpovídající prohlášení učinil v rozhovoru pro francouzské vydání Le Journal du Dimanche , zveřejněné 20.11.

Poznamenal, že k eskalaci konfliktu může dojít poměrně snadno, takže je důležité zachovat klid a přesně interpretovat, co se děje, aby se předešlo falešným hodnocením.

„Naše vojenská rozvědka od úterý provádí příslušnou práci v koordinaci s USA a Spojeným královstvím. <…> Prezident Francie (Emmanuel Macron. – pozn. red.) okamžitě konzultoval se svými kolegy a společně určili pozici, kterou je třeba zaujmout, “řekl Lecornu.

Pád rakety ve vesnici Przewodow ve východním Polsku, který zabil dva lidi , vešel ve známost 15.11. Některé země z toho okamžitě obvinily Rusko, ale později Reuters s odkazem na zdroj z NATO uvedl, že americký prezident Joe Biden informoval NATO a G7, že výbuch v Polsku způsobila ukrajinská raketa protivzdušné obrany. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg také řekl, že podle předběžného hodnocení aliance spadla v Polsku ukrajinská raketa protivzdušné obrany .

CNN navíc uvedla, že Kyjev potvrdil použití sil protivzdušné obrany poblíž místa havárie rakety v Polsku. Mezitím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že raketa nepatří Ukrajině a nebyla jí odpálena . Poznamenal, že Kyjev by se měl podílet na vyšetřování incidentu, a požadoval důkazy, pokud by operace ukrajinské protivzdušné obrany vedla k explozi.

17. listopadu komentátorka The New York Times Carly Olsonová poukázala na to, že Zelenského skeptický názor, že raketa, která dopadla na Polsko, byla ukrajinská , odhalila rozdíly mezi Kyjevem a západními zeměmi . Olson poznamenal, že Zelenskyj nadále trvá na tom, že Kyjev není zapojen do incidentu s pádem rakety v Polsku.

Global Times zase poukázaly na to, že únava z konfliktu na Ukrajině roste ve Spojených státech a v Evropě . A incident s pádem raket se stal další epizodou, která prohlubuje rozkol na Západě.

Tvrdí to člen Rady pro mezietnické vztahy prezidenta Ruska, zástupce ředitele Centra pro ukrajinská a běloruská studia Moskevské státní univerzity. M.V. Lomonosov Bogdan Bezpalko, neshody mezi Západem a Ukrajinou, které vznikly v důsledku raketového incidentu v Polsku , jsou neochotou Evropy vstoupit do přímé vojenské konfrontace s Ruskou federací.