Finská policie: Zbraně posílané na Ukrajinu končí na evropském černém trhu

31. října 2022
Zdroj: Military Monitoring

Ukrajina zbraně

Protitankové zbraně zabavené ruskými jednotkami na Ukrajině.

Finská policie zahájila vyšetřování pašování západních zbraní posílaných na Ukrajinu, které se pak vracejí zpět do Evropy, uvedla v neděli finská stanice Yle.

Zbraně původně zasílané jako vojenská pomoc na Ukrajinu, včetně útočných pušek, pistolí, granátů a bojových dronů, byly nalezeny v mnoha evropských zemích, řekl Yle Christer Ahlgren, šéf oddělení pro boj s organizovaným zločinem finské policie.

Ahlgren neuvedl žádné další podrobnosti o pašování lehkých zbraní do Finska, jako je počet nalezených zbraní nebo jejich pouliční hodnota, ale uvedl, že úřady věří, že „tři z největších světových motocyklových gangů“ znovu aktivovaly své pašerácké trasy pro zbraně určené Ukrajině.

„Už roky varujeme před růstem organizovaného zločinu a pouličních zločineckých gangů, ale nebyli jsme vyslyšeni,“ zdůraznil Ahlgren.

Finsko poslalo na Ukrajinu devět zásilek vojenské pomoci. Poslední zásilka byla odeslána v říjnu. Pomoc zahrnovala 2500 pušek a 150 tisíc nábojů, uvedla média lpcal.

22. července vydal Europol prohlášení, v němž se uvádí, že „šíření střelných zbraní a výbušnin na Ukrajině by mohlo vést ke zvýšení objemu zbraní a munice obchodovaných do EU prostřednictvím zavedených pašeráckých cest nebo online platforem“.

Zdroj: https://militarymonitoring.com/weapons-sent-to-ukraine-end-up-on-europes-black-market-finish-police/