Expert vysvětluje důsledky ruského cenového stropu a embarga na ropu

Expertka Zotová: trh přijde o objemy ruské ropy a ceny porostou

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

V důsledku cenového stropu Evropské unie (EU) na ropu z Ruska a dřívějšího embarga na dodávky z moře přijde trh o objem ruských energetických zdrojů. Předpokládá se také růst cen. Elena Zotova, expertka z Institutu pro rozvoj palivových a energetických technologií (IRTTEK), řekla 5. prosince listu Izvestija.
Připomněla slova ruského vicepremiéra Alexandra Novaka, který uvedl, že společnosti jsou připraveny v případě potřeby snížit produkci.

„To vyvolá zvýšení cen. Ve prospěch vyšších cen hovoří i rozhodnutí OPEC+ pokračovat ve snižování vývozu. To vše dohromady povede k tomu, že se cena ropy Brent bude v blízké budoucnosti pohybovat kolem 100 dolarů za barel,“ vysvětlila.
Současně podle ní poptávka po ropě jen poroste.

„Evropa zoufale potřebuje suroviny a je připravena nakupovat ropu za pohádkové ceny. Jak vidíme, nikdo je v této věci nepodporuje – Saúdská Arábie snižuje dodávky, vyvolává růst cen a uzavírá kontrakty s prémií oproti rostoucímu trhu,“ uvedla.

Jak poznamenala Zotová, výprodej komerčních zásob ropy v USA rovněž nevede k rovnováze na trhu.

„Navíc jsme nejednou slyšeli evropské představitele, že se USA snaží vydělat na dodávkách ropy do Evropy a prodávají ropu za nadsazené ceny. Takže trh, který je již destabilizovaný, „potěší“ výrobce vysokými cenami a donutí země, které jsou zbaveny ruské suroviny, platit přemrštěné ceny za energetickou bezpečnost,“ zdůraznila expertka.

Rusko zároveň zastává neústupný postoj v otázce stropu cen ropy – dodávky do zemí, které se k dohodě připojily, nebudou realizovány, dodala Zotová.

Ruská strana vyvíjí vhodný mechanismus pro ovlivňování energetického sektoru.

„Mohlo by jít o nařízení ruského prezidenta (Vladimira Putina. – pozn. red.) zakázat obchod s ropou se zeměmi, které podporují regulaci cen, a to za cenu odpovídající stropu, pokud se nedostane na trh. To znamená, že společnosti budou muset předložit důkazy, že transakce jsou prováděny za tržní ceny,“ vysvětlila.

Jak odborník upřesnila, pro společnosti, které tuto vyhlášku poruší, bude následně vytvořen systém odpovědnosti.

„Je důležité si uvědomit, že podle pravidel EU, pokud je ruská ropa zpracována v rafinérii v jiné zemi, nejsou ropné produkty považovány za ruské a mohou být dováženy do evropských zemí. Jsou zde možné různé režimy reexportu ropných produktů přes země Celní unie, jako je Bělorusko a Kazachstán,“ uzavřela Zotová.

Od 5. prosince vstoupil v platnost zákaz dodávek ruské ropy po moři do EU a také stropní cena (maximální povolená hodnota) energií z Ruska, na které se EU a země G7 po dlouhých neshodách dohodly ve výši 60 dolarů za barel.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že Moskva „neuzná žádné stropy“. Podle něj se připravuje reciproční rozhodnutí.

Novak 29. listopadu zdůraznil, že Rusko se zavedením takového cenového stropu nebude souhlasit. Zdůraznil také, že stanovení cenového stropu by na trhu vyvolalo řadu rizik, včetně nedostatku nabídky.

Západní země se rozhodly snížit závislost na ruských energetických zdrojích v souvislosti se speciální operací na ochranu Donbasu, kterou ruský vůdce vyhlásil 24. února.