EU schválila cenový strop na ruské ropné produkty

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

4.2.2022

Evropská unie (EU) schválila rozhodnutí o zavedení cenového stropu na ruské ropné produkty, jako je nafta a topný olej. Oznámení se objevilo na internetových stránkách Evropské komise (EK) v sobotu 4. února.
„Dnes tlak ještě zvyšujeme tím, že zavádíme další cenová omezení na ruské ropné produkty. Na tom jsme se dohodli s našimi partnery ze skupiny G7,“ uvedla v prohlášení šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Evropská komise vysvětlila, že toto rozhodnutí bude pokračováním omezení cen ropy, které platí od prosince 2022, a doplní úplný zákaz dovozu ropy a ropných produktů do Evropské unie.

Členové skupiny G7 schválili dvě cenové úrovně pro různé kategorie ropných produktů. Jeden se týká prémiových ropných produktů, mezi něž patří nafta, parafín a benzin, a druhý produktů, jako je topný olej a benzin, které se obchodují se slevou. Maximální cena za prémiové produkty bude 100 USD za barel a za zlevněné produkty 45 USD za barel.

Cenový strop bude zaveden od zítřka 5. února.

Kromě toho von der Leyenová dodala, že desátý balíček protiruských sankcí má vstoupit v platnost 24. února.

O den dříve, 3. února, podepsala americká ministryně financí Janet Yellenová příkaz k zavedení cenového stropu na ropné produkty z Ruska. Vyhláška vstupuje v platnost 5. února v 00:01 východního pobřeží (07:01 moskevského času).

Ve stejný den se mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyjádřil k postoji Moskvy k uvalení embarga na dovoz ropných produktů z Ruska. Podle něj by tento krok dále narušil rovnováhu na energetických trzích. Ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov zároveň uvedl, že kvůli embargu EU není důvod snižovat produkci ropných produktů v Rusku.

Západní země se rozhodly snížit závislost na ruských energetických zdrojích v souvislosti s ruskou speciální operací na ochranu Donbasu, která byla oznámena 24. února. Tato opatření států však vedla k hospodářským problémům v Evropě.

Send us mail