Dva druhy debility: Proč se jinak inteligentní lidi často chovají jako totální idioti

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

29.5.2024

Asi jste si za poslední dva roky všimli, že se kolem vás pohybuje podezřele velké množství debilů, a to včetně mnohých, o kterých jste si dříve mysleli, že tak úplně hloupí nejsou. Co se děje? To lidi najednou tak zhloupli, nebo už takoví byli a jen se jim to nějak dařilo skrývat? Jak se mohli nechat oblbnout očividnými nesmysly o Covidu a Ukrajině?

K rozuzlení tohoto problému je třeba rozlišovat mezi dvěma formami stupidního chování. Jinými slovy, není debil jako debil. Ve výsledku to často vyjde zdánlivě nastejno, protože k průseru dojde tak jako tak, ale dojde k němu z rozdílných důvodů, na základě jiných procesů, a každá varianta vyžaduje jiný přístup, jak s ní jednat. A je třeba chápat ty dvě kategorie a rozdíl mezi nimi, pokud nechceme být zmateni stupidním chováním lidí, kteří nám donedávna připadali, že jim to snad docela myslí.

1. Standardní / klasická debilita.
To je to, co se pod pojmem ‚debil‘ obvykle myslí, neboli člověk s nedostatečnou intelektuální kapacitou, který se vyznačuje nízkým IQ a omezenou schopností myslet. Tenhle člověk za to nemůže. Prostě se narodil s tou kapacitou, jakou má, a ačkoliv se myšlení dá do nějaké míry trénovat (ne že by k tomu v naší společnosti někdo někoho vedl – spíš naopak), má to zřetelné limity. U takových lidí holt víme, že se na ně v mnoha ohledech nedá moc spoléhat a musí po nich člověk furt všechno kontrolovat, a proto jim dáváme jednodušší práce, kde toho nemůžou tolik zkazit. (Nebo by to tak aspoň mělo být, ale ve skutečnosti se někteří z nich vždycky nějak naserou na místa ředitelů, manažerů, nebo politiků.)

celý článek si můžete přečíst ZDE: https://antivirus.22web.org/av/220413-dva-druhy-debility-proc-se-jinak-inteligentni-lidi-casto-chovaji-jako-totalni-idioti.htm

článek vyšel: 13.4.2022

všechny důležité informace najdete tady: https://www.volnyblog.news

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *