Český premiér potvrdil vítězství Petra Pavla v prezidentských volbách v ČR

Český premiér Petr Fiala potvrdil, že generál ve výslužbě Petr Pavel, bývalý předseda Vojenského výboru NATO, byl 28. ledna zvolen novým prezidentem země, a poblahopřál mu k nové funkci.
„Blahopřeji Petru Pavlovi ke zvolení čtvrtým prezidentem České republiky. Je velmi důležité, že na Pražském hradě bude stát člověk, který hodlá společnost spojovat, nikoliv rozdělovat,“ řekl premiér na tiskové konferenci.

Již dříve během dne vyšlo najevo, že armádní generál ve výslužbě Petr Pavel po sečtení 50 % hlasů vede ve druhém kole prezidentských voleb o téměř 10 % před bývalým premiérem Andrejem Babišem. Volební účast byla hlášena ve výši 69,3 %.

Druhé kolo prezidentských voleb v České republice začalo 27. ledna a v jeho čele stojí Pavel a Babiš. V prvním kole voleb, které skončilo 14. ledna, získali oba asi 35 procent hlasů, ale generál ve výslužbě porazil svého soupeře asi o 23 000 hlasů.

Agentura Bloomberg 22. ledna uvedla, že Pavel, bývalý šéf Vojenského výboru NATO, je favoritem českých prezidentských voleb. Podle průzkumu je Pavel, který se sám nominoval, připraven získat 57,6 procenta hlasů. Jeho soupeře ve druhém kole, bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO, může podpořit 42,4 % obyvatel.