Britská energetická krize je důsledkem desetiletí neúspěšné energetické politiky zaměřené na obnovitelné zdroje.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Britský premiér Rishi Sunak na jedné straně zakazuje průzkum těžby zemního plynu na pevnině ve Spojeném království a na druhé straně podporuje další rozvoj fyzikálně méněcenných zdrojů energie, jako je vítr a slunce. Zdá se, že vláda nechápe význam termodynamické kvality v zásobování energií a špatně diagnostikovala příčiny současné krize v zásobování energií a jejich ceny.
Nedůsledná energetická politika Rishiho Sunaka otráví budoucnost Británie

Energetická krize ve Velké Británii je důsledkem desetiletí selhávající energetické politiky zaměřené na obnovitelné zdroje, politiky, která narušila energetickou bezpečnost a učinila zemi zranitelnou vůči událostem, jako je ruská invaze na Ukrajinu.

Premiér Rishi Sunak údajně zvažuje znovuzavedení politické podpory větrné energie na pevnině. Mnohá média o tom mylně informují jako o zrušení „zákazu“ této technologie, ačkoli ve skutečnosti žádný takový zákaz, který by bránil výstavbě větrných elektráren, neexistuje. Tehdejší premiér David Cameron zrušil dotace pro větrné elektrárny na pevnině, a tím snížil zájem o jejich výstavbu, protože tato technologie, stejně jako téměř všechny obnovitelné zdroje energie, zůstává kvůli svým horším fyzikálním vlastnostem v podstatě neekonomická.

Zda pan Sunak znovu zavede přímé dotace na podporu příjmů nebo poskytne netržní podporu jinými cestami, jako jsou daňové úlevy a výhodné smlouvy o výkupu elektřiny se státními orgány nebo status „povinného výkupu“ na stále více znárodňovaných maloobchodních trzích, zůstává nejasné. Taková opatření však budou nezbytná, protože větrná energie nemůže konkurovat jako čistě obchodní výrobce kvůli sankcím, které by jí hrozily za nedodávky způsobené nepředvídatelnou přerušovanou dodávkou. Taková politická podpora větrné energie na pevnině musí být nevyhnutelně zaplacena zatížením spotřebitele dodatečnými náklady .

Souběžně s tímto přehmatem, který se ještě prohlubuje, vláda pana Sunaka otálí s tím, aby zabránila developerům fotovoltaických zařízení pokrýt fotovoltaickými elektrárnami doslova statisíce akrů britské zemědělské půdy, a vyměnit tak produkci potravin za nekvalitní elektřinu.

Nedostatečné pokyny pro plánování umožnily a dokonce podpořily rozvoj na zemědělské půdě třídy 3b, která rozhodně není špatnou půdou, a tím podnítily zkreslování vyšších tříd půdy. Je třeba zdůraznit, že veškerá zemědělská půda je národním bohatstvím, které by nemělo být promrháno rozvojem jako špatná investice do solárních nebo dokonce větrných „farem“.

Situace naznačuje, že vláda pana Sunaka je špatně informovaná a jedná nezodpovědně. Větrná ani solární energie nejsou termodynamicky způsobilé, paliva mají vysokou neuspořádanost systému a malou vnitřní hodnotu. Žádná schopná vláda by je nepodporovala. A žádná schopná vláda by neodrazovala od průzkumu vysoce kvalitních paliv, jako je zemní plyn, ale právě to nyní dělá vláda pana Sunaka zákazem hydraulického štěpení.

Dr. John Constable, ředitel NZW pro energetiku, řekl:

pokračovat v intelektuálně zkrachovalé a kontraproduktivní politice uprostřed energetické krize nebývalých rozměrů naznačuje, že vládní mašinérie ve Westminsteru přestala fungovat a že racionální analýza již nemůže vést ke změně kurzu. Vyhlídky pro spotřebitele a celou zemi jsou velmi chmurné.