Americké město si s podporou Bidena pořídilo flotilu elektrických autobusů, po 2 letech provozu nefunguje ani jeden

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

29.9.2023

V USA jde politika prakticky totožným směrem jako v EU, což je patrné zejména v baštách demokratů. Týká se to i politiky Green dealu, kdy například Kalifornie zcela okopírovala zelený úděl EU.

Také v USA jdou od vlády značné dotace na tzv. „obnovitelnou energii“ či na jakékoli další atributy zelené politiky. To se samozřejmě týká také elektromobility, kdy hned několik států přijalo závazek, že do roku 2035 již nebude na území státu jezdit žádné vozidlo na fosilní paliva.

Tyto plány nejsou ovšem cíleny jen na osobní auta, ale prakticky na veškerou dopravu, proto také začala Bidenova vláda podporovat výrobu a využívání elektrických autobusů. Ovšem zdá se, že v tomto případě šlápli pořádně vedle…

Joe Biden se před dvěma lety chlubil, že generální ředitel významného výrobce elektrických autobusů na něj udělal dobrý dojem, a že do společnosti proudí federální dolary.

Nyní se mu tato slova vrátila, aby ho pronásledovala, když se zhroutila celá flotila elektrických autobusů podporovaná společností.

Cowboy State Daily v úterý oznámil, že okres Teton a město Jackson chtějí pro okres nízkoemisní tranzitní systém. Systém Southern Teton Area Rapid Transit (START), společný provoz Jackson a Teton County, zakoupil osm elektrických autobusů, aby doplnil svou flotilu 31 autobusů.

Jenže celá autobusová flotila se zhroutila, takže městský dopravní systém se nyní spoléhá výhradně na dieselový vozový park. Poslední z elektrobusů vypadl z provozu před dvěma měsíci a některé z rozbitých autobusů čekají na díly měsíce.

Cristina Laila dříve informovala, že výrobce elektrických autobusů, který dodával START, kalifornská společnost Proterra, minulý měsíc podala návrh na bankrot podle kapitoly 11.

Proterra se těšila velké finanční podpoře od amerických daňových poplatníků díky zákonu o infrastruktuře Bipartisan, který byl podepsán v roce 2021. Laila také poznamenává, že hloupá ministryně energetiky Jennifer Granholmová byla do společnosti hluboce zainteresována.

Cowboy State Daily uvádí, že společnost plánuje pokračovat v provozu, dokud bude případ bankrotu pokračovat, a slíbila, že dodá autobusy, které jsou již objednány. Ředitel STARTu Bruce Abel ale novinám řekl, že nemá ponětí, kdy díly dorazí ani kdy autobusy znovu začnou jezdit.

Vyhodnocujeme naše možnosti, abychom viděli, jak to můžeme vyřešit, a abychom se ujistili, že budou opět moci vyjet.

Proč by se společnost vůbec obtěžovala, je otevřená otázka. Abel připustil, že když elektrobusy START skutečně jezdily, jejich výkon se během zimních měsíců zhoršoval, což je u elektromobilů častý problém.

Abel vysvětlil, že v letních měsících mohou autobusy jezdit celý den bez nutnosti dobíjení. Ale když se ochladí, baterie ztratí značný rozsah.

Dieselové autobusy samozřejmě tento problém nemají.

Není divu, že zákonodárci ve Wyomingu chtějí zakázat prodej elektrických vozidel do roku 2035, což je rozhodnutí, které jde proti jiným státům, které naopak počítají s tím, že na jejich území budou v danou dobu jezdit už pouze elektromobily.

Nakonec připomínám, že stejný problém před časem zaznamenali v Německu, kde také záhy po jejich zakoupení „odpadla“ celá flotila elektrických autobusů…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *