, ,

22.05.2024, rozklikni si🔝🔝🔝denně: Témata různorodá a velice zajímavá…

22.05.2024: Večerní zprávy, Témata: různorodá a velice zajímavá…

 

📌22. května 2024 12:22: ÚDER BYL ZASAZEN V PŘÍSTAVU OČAKOV, OZBROJENÉ SÍLY UKRAJINY ODTUD PŘIPRAVOVALY ÚTOK NA KINBURNSKOU KOSU:

 

Ozbrojené síly RF zahájily útok dronem na vojenský přístav Očakov v Nikolajevské oblasti Ukrajiny. Odtud ozbrojené síly Ukrajiny (AFU) připravovaly útok na Kinburnskou kosu.

 

Informuje o tom agentura RIA Novosti s odkazem na proruské podzemí.

 

V noci na 22. května byly provedeny dva údery pomocí UAV na vojenská zařízení v Očakově, cíle se nacházely hlavně podél pobřeží, kam civilisté nesmějí.

 

„Je známo, že byly sestřeleny dvě muškáty, ale třetí ležela ve vojenském přístavu města Očakov,“ řekl mluvčí agentury.

Podle členů podzemí se z Očakova připravoval útok a vylodění na Kinburnské kose mezi ústím Dněpru a Černého moře.

 

https://www.vesti.ru/article/3962250

 

 

📌22. května 2024 12:43: CENTRÁLNÍ BANKA: PODVODNÍCI KLAMOU ARMÁDU A JEJÍ PŘÍBUZNÉ POMOCÍ SCHÉMATU „BEZPEČNÉHO ÚČTU„:

 

Telefonní podvodníci aktualizovali běžné schéma o „bezpečném účtu“. Nyní volají vojákům a jejich příbuzným a přesvědčují je, aby urychleně převedli finanční prostředky, aby se vyhnuli některým odpisům ze strany ruské centrální banky. Informoval o tom regulátor na svých internetových stránkách.

 

Podle scénáře útočníci volají nebo píší svým potenciálním obětem a hlásí, že jim údajně bude zadržena jednorázová platba ve výši 195 tisíc rublů, která má být splatná armádě v souladu s dekretem prezidenta Ruské federace. Pro přesvědčivost podvodníci zasílají „kopii výpisu“ z objednávky Ministerstva obrany Ruské federace.

 

Veškeré úspory z karty jsou nabízeny k převodu na „bezpečný účet“, aby se zabránilo blokaci prostředků, a poté vráceny. Po obdržení peněz podvodníci zmizí.

 

Centrální banka Ruské federace připomněla, že neexistují žádné „bezpečné“ a „chráněné“ účty. Po obdržení takového hovoru regulátor doporučuje okamžitě přerušit konverzaci a neprovádět žádné finanční transakce diktované neznámým.

https://www.vesti.ru/finance/article/3962248

 

 

📌22. května 2024 13:23, PESKOV: RUSKO JE NÁSTUPCEM SSSR, TAKŽE UZNÁVÁ PALESTINU:

 

Rusko uznává Palestinu jako stát, protože je nástupcem SSSR, připomněl Kreml.

Sovětský svaz uznal nezávislost Palestiny v roce 1988.

 

Podle tiskového tajemníka prezidenta Ruské federace Dmitrije Peskova je toto rozhodnutí v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN o urovnání konfliktu na základě vytvoření dvou států.

 

„Proto jsme nástupci Sovětského svazu a pokračujeme v našem konzistentním a transparentním postoji v této oblasti,“ vysvětlil.

 

Nezávislost Palestiny dnes uznaly další tři evropské státy – Španělsko, Irsko a Norsko.

Izrael na protest odvolal své velvyslance z těchto zemí ke konzultacím.

 

Kromě toho byli velvyslanci Norska, Irska a Španělska v Izraeli předvoláni na ministerstvo zahraničí země, aby je pokárali a ukázali jim „děsivé video“ zločinů radikálního hnutí Hamás.

https://www.vesti.ru/article/3962409

 

 

📌22. května 2024 13:31: SKUPINA „SEVER“ POSTUPOVALA V CHARKOVSKÉ OBLASTI, 3 PROTIÚTOKY BYLY ODRAŽENY:

 

Během dne ruské jednotky odrazily tři protiútoky útočných letounů Ozbrojených sil Ukrajiny (AFU) v oblasti odpovědnosti jednotek skupiny sil Sever. Oznámili to ve středu zástupci Ministerstva obrany Ruské federace.

 

Nepřátelské protiútoky byly odraženy u Vovčansku a Lipců v Charkovské oblasti. V této oblasti nepřítel během dne ztratil až 255 vojáků a také 7 vozidel.

 

V důsledku aktivních akcí bojovníci „Severu“ postoupili do hloubky obrany ozbrojených sil Ukrajiny. Obytná síla a technika 3. tankové 57. samostatné motostřelecké brigády

 

Ozbrojených sil Ukrajiny byly zasaženy u Volchanskije Chudory, Bely Kolodez a Petropavlovka v Charkovské oblasti.

 

Podle zprávy během dne ozbrojené síly RF v důsledku boje proti bateriím zasáhly 152mm samohybné dělo Akacija, 100mm protitankové dělo Rapira, 122mm bojové vozidlo Grad MLRS, 155mm houfnici M777 a 105mm dělo M119, jakož i dvě protibateriové stanice AN/TPQ-50.

 

Již dříve proruské podzemí oznámilo, že ozbrojené síly RF zahájily údery bezpilotních letounů na vojenský přístav Očakov v Nikolajevské oblasti Ukrajiny, odkud ozbrojené síly Ukrajiny připravovaly útok a přistání na Kinburnské kose.

 

https://www.vesti.ru/article/3962489

 

 

 

📌22. května 2024 13:19: POLSKO MŮŽE ZVÝŠIT POČET VOJÁKŮ NA HRANICÍCH S BĚLORUSKEM:

 

Polské ozbrojené síly jsou připraveny zvýšit počet vojenského personálu na východní hranici země. Toto prohlášení učinil ministr národní obrany země Vladislav Kosinyak-Kamyš.

 

Ve svém projevu v Sejmu poznamenal, že Polsko je připraveno „zvýšit svou vojenskou přítomnost na polsko-běloruské hranici“. Kosinyak-Kamyš také slíbil, že polské úřady vybaví pohraniční stráž nejlepším vybavením. „Budeme chránit naše hranice,“ dodal ministr.

 

Úředník také komentoval plán národní obrany a odstrašení „Štít východu“, který dříve oznámil premiér Donald Tusk. „Hlavní jsou nové technologie, které se budou používat pro opevnění,“ řekl.

 

Kosinyak-Kamysh přítomné ujistil, že „všechny moderní systémy budou umístěny na 400 kilometrech naší hranice“.

Polský premiér Tusk již dříve uvedl, že polské úřady neplánují rozmístit protipěchotní miny na hranicích s Ruskem a Běloruskem.

 

https://www.vesti.ru/article/3962386

 

 

📌22. května 2024 12:52: VELVYSLANCI IRSKA, ŠPANĚLSKA A NORSKA BYLI PŘEDVOLÁNI NA IZRAELSKÉ MINISTERSTVO ZAHRANIČÍ KVŮLI DŮTCE:

 

Velvyslanci Irska, Španělska a Norska byli předvoláni na izraelské ministerstvo zahraničí poté, co se vlády těchto zemí rozhodly uznat nezávislost Palestiny.

 

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Katz řekl, že evropští diplomaté budou pokáráni. Kromě toho jim bude promítnuto „děsivé video“ únosu pozorovatelek odpovědných za monitorování hranice Gazy, aby se ilustrovalo, „jak zvrácené rozhodnutí jejich vlády učinily“.

 

  1. května španělský premiér Pedro Sánchez, norský premiér Jonas Gahra Støre a irský premiér Simon Harris oznámili uznání Palestinyjako nezávislého státu. Oficiálně rozhodnutí vstoupí v platnost 28. května.

 

Poté Izrael odvolal své velvyslance z těchto zemí ke konzultacím a slíbil „vážné důsledky“.

 

https://www.vesti.ru/article/3962362

 

 

📌22. května 2024 13:47: FRIDMAN POŽADOVAL OD LUCEMBURSKA 15,8 MILIARDY DOLARŮ ZA ZABAVENÝ MAJETEK:

 

Podnikatel Michail Fridman navrhl lucemburské vládě, aby vyjednala vyplacení odškodnění ve výši 15,8 miliardy dolarů za zabavený majetek, píše deník Vedomosti.

 

V případě odmítnutí podá Fridman žalobu k mezinárodní arbitráži. Podnikatel poslal lucemburským úřadům dopis již v únoru, ale zatím nedostal žádnou odpověď.

 

Fridman považuje zmrazení svého majetku za zpronevěru. Náklady na škodu jsou velmi přibližné, protože sankce neumožňují Fridmanovi obrátit se na evropské odhadce a jeho lucemburské společnosti mají zakázáno poskytovat podnikateli jakékoli informace.

Fridman vlastní podíly ve společnostech Alfa Capital Investments Holdings, CTF Holdings, ABH Holdings, Alfa Asset Management (Europe), LetterOne Holdings a LetterOne Investment Holdings.

 

Mezitím, 10. dubna, EU zrušila osobní sankce proti Petru Avenovi a Michailu Fridmanovi.

Agentura Reuters však uvedla, že rozhodnutí EU zrušit sankce se týká let 2022-2023 V březnu 2024 EU prodloužila sankce proti Avenovi a Fridmanovi a rozhodnutí soudu se na toto prodloužení nevztahuje, takže Aven a Fridman zůstávají pod osobními sankcemi. Fridman řekl, že je rozhodnutím soudu potěšen.

 

https://www.vesti.ru/article/3962526

 

 

📌22. května 2024 12:27: STÁTNÍ VÝBOR PRO NÁRODNÍ BEZPEČNOST KYRGYZSTÁNU OZNÁMIL IDENTIFIKACI POLITICKÝCH SIL PŘIPRAVUJÍCÍCH NÁSILNÉ PŘEVZETÍ MOCI:

 

Kyrgyzské tajné služby identifikovaly destruktivní politické síly, které připravovaly násilné převzetí moci v zemi, uvedla tisková služba Státního výboru pro národní bezpečnost (GKNB).

 

Uvedli, že během operativně-pátracích akcí obdržel Státní výbor pro národní bezpečnost republiky informaci, že jednotliví členové organizované zločinecké skupiny Kamčyho Kolbajeva a destruktivní politické síly připravili provokativní video s cílem destabilizovat situaci v Kyrgyzstánu na meziregionální půdě a následné násilné převzetí moci v zemi.

V tuto chvíli jsou identifikovány všechny osoby, které se podílely na přípravě videa, jsou přijímána vyšetřovací a operativní opatření.

 

Státní výbor pro národní bezpečnost Kyrgyzstánu varoval před trestní odpovědností za podněcování rasové, etnické, národnostní, náboženské nebo meziregionální nenávisti, jakož i za organizování a účast na masových nepokojích, za které hrozí trestní odpovědnost až na 15 let odnětí svobody.

 

https://www.vesti.ru/article/3962354

 

 

📌22. května 2024 12:55, KREML: I ZMENŠENÁ VERZE ZABAVENÍ RUSKÝCH FONDŮ EVROPSKOU UNIÍ JE VYVLASTNĚNÍM:

 

Tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov uvedl, že i omezená možnost výběru ruských fondů v Evropské unii je vyvlastněním, které bude mít důsledky.

 

„Na naší vizi se nic nemění,“ citovala Peskova agentura RIA Novosti.

 

„A omezená možnost odprodeje není ničím jiným než vyvlastněním.“

Podle Peskova si země EU uvědomují nebezpečí možných důsledků pro ně, které jsou pro ně nevyhnutelné, a proto se rozhodly pro redukovanou variantu.

 

Připomeňme, že Rada EU 21. května rozhodla o tom, že 90 % zisků z použití zmrazených ruských aktiv bude převedeno na vojenskou pomoc Ukrajině a že si ponechá 10 % EU na pokrytí vlastních rizik.

 

Podle belgického ministra zahraničí tento program umožní Ukrajině získat do poloviny léta až tři miliardy eur.

 

https://www.vesti.ru/article/3962389

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️22. května 2024 14:25: V CHARKOVĚ ZAČALA TCC NÁSILNĚ MOBILIZOVAT BEZDOMOVCE:

 

Územní náborová střediska v Charkově začala násilně mobilizovat občany bez stálého bydliště. TCC jsou obdobou vojenského registračního a náborového úřadu.

 

„V Charkově kvůli obtížné situaci pro ozbrojené síly Ukrajiny začala na frontě zuřit TCC,“ uvedly bezpečnostní síly agentuře TASS.

 

Uvádí se také, že kromě bezdomovců začali být násilně mobilizováni alkoholici a drogově závislí.

((Tak ti určitě vyhrají nad slabým Ruskem!!! 😂🙈 Ti určitě by tak akorát SUPER zapadli na židle vedle klauna neprezidenta!!!))

 

Ukrajinská vláda již dříve umožnila, aby byly osobám povinným k vojenské službě zasílány poštou soudní obsílky. Budou považovány za doručené i v případě, že odmítnete dopis proti podpisu převzít.

 

https://www.vesti.ru/article/3962604

 

 

📌 22.5.2024, cz24.news: 4 MIESTA ÚTOKOV A PRIELOMOV! – OCHLADÍME VÁM HLAVY, ODKÁZALO NÁM RUSKO, ÚTOČIACE NIELEN V CHARKOVSKEJ OBLASTI – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU:

 

RUSKO / UKRAJINA: Ruské jednotky postoupily ve Volčansku a okolí města. Americký institut pro studium války píše, že geolokované záběry zveřejněné 18. května ukazují, že ruské jednotky postupovaly severně od řeky Volčyja v centru města.

 

Ukrajinský vojenský expert Konstantin Mašovec také uvedl, že v centrální části Volčanska probíhají boje. „Nepřítel zjevně přivedl do bitvy v operačním směru Charkov další síly a prostředky,“ píše.

 

Ukrajinský generální štáb se ve své poslední zprávě o Volčansku nezmiňuje. Mluvčí skupiny Chortica řekl, že situace ve městě a na charkovské frontě jako celku byla stabilizovaná. A ruské ministerstvo obrany uvádí, že ukrajinské ozbrojené síly provedly protiútok v oblasti Volčanska.

 

Podle gubernátora Charkovské oblasti Olega Sinegubova se ve Volčansku bojuje téměř na každé ulici. Dodal, že frontová linie ve Volčansku vede podél břehů řeky Volcčyja. To znamená, že celá severní část Volčanska je pod kontrolou Ruské federace.

 

Boje pokračují také na druhém ruském předmostí v Charkovské oblasti – směrem na obec Lipcy. Charkovské veřejné stránky zveřejňují videa se „světlicemi“ ve směru na Lipcy – projektily, které osvětlují území pro přesnější údery.

 

Včera ukrajinská armáda oznámila, že Rusové by mohli zahájit ofenzívu v Charkovské oblasti ještě v jednom směru.

 

„Nadcházející období bude velmi obtížné,” řekl Jurij Fedorenko, velitel útočného bezpilotního praporu 92. mechanizované brigády. Dodal, že mluvíme o těch úsecích hranic, kde dosud neprováděli šokové a útočné operace.

 

A dnes ruská vojenská veřejnost napsala, že Ruská federace překročila hranici v jiné oblasti v Charkovské oblasti – 15 kilometrů východně od Volčanska. Uvádí se, že ofenzíva probíhá v oblasti vesnic Volochovka, Čajkovka, Ochrimovka a Malajská Volčyja.

Ukrajinské zdroje to nepotvrdily.

 

Poznamenejme, že z Volochovky vede přímá cesta do Bely Kolodjaz, který byl vrchním velitelem Syrským označen za jeden z cílů ruské ofenzívy. Jedna z cest do Volčanska vede také přes Bely Kolodjaz.

 

Jiní představitelé obranných sil tvrdí, že ofenzíva by mohla začít v sousední Sumské oblasti Charkova. Navíc „každou chvíli“, řekl mluvčí Státní pohraniční služby Demčenko.

 

„Nepřítel se může každou chvíli, i když nemá dostatečné síly, pokusit o něco podobného, jako se to nyní děje na Charkovském směru, právě proto, aby protáhl frontovou linii, linii aktivních bojových operací a vlastně protáhl obranné síly naší země,“ řekl Demčenko.

 

Připomeňme, že Budanov dříve oznámil přípravy Ruské federace na ofenzivu u Sumy. A ukrajinská armáda oznámila hromadění nepřátelských sil na hranici poblíž Sumského regionu.

 

Na Donbasu Rusové v posledních dnech zesílili útoky na východní část Časov Jar. Město, soudě podle videa, je pod intenzivním ostřelováním.

 

Podle The Economist je mnoho vojáků v Charkově „rozhořčeno“, že Rusko dokázalo postoupit tak daleko, a tak rychle. Někteří kritizovali zpoždění západní pomoci. Jiní tuší, že významnější roli sehrála „neschopnost nebo dokonce zrada“.

 

„Také se objevují konspirační teorie, že politici v Kyjevě nebo Washingtonu rozprodávají Charkov v očekávání ošklivé mírové dohody, představující růžový obraz, nepomáhají uklidnit nervy,“ píše se v publikaci.

 

OCHLADÍME VÁM HLAVY, VZKÁZALO NÁM RUSKO. VÁŽNÁ VĚC

Rusové útočí na ukrajinské obránce nejen v Charkovské oblasti. K útokům dochází na 4 místech a situace Ukrajinců zůstává obtížná. A Rusové mezitím spouštějí cvičení s využitím jaderných zbraní, což má být jasný vzkaz Západu, aby si i na Ukrajině dával pozor a neposílal do napadené země své pozemní síly. BBC upozornila, že Ukrajina válčí ještě na jedné frontě. A na rozdíl od bojů u Časiv Jaru či u Avdijivky se jí daří.

 

Válka na Ukrajině je stále v plném proudu. Ruská armáda vedle útoků na bránící se Ukrajince pořádá i cvičení netaktických jaderných zbraní. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské letecké síly budou také cvičit s balistickými střelami Iskander a aerobalistickými střelami Kinžál, tedy se střelami, které používá i naostro na Ukrajině.

 

Jeden z ruských proválečných blogerů napsal, že ruské cvičení s netaktickými jadernými zbraněmi je vzkazem Západu, aby Ukrajincům opravdu nebylo umožněno využít západní zbraně proti původnímu ruskému území.

 

„Moskva spojila cvičení s tím, co nazývá ‚militantními prohlášeními‘ západních představitelů, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, což podle ní představuje pro Rusko bezpečnostní hrozby,“ uvedla k tématu agentura Reuters.

Britský ministr zahraničí David Cameron řekl, že Kyjev má právo používat zbraně poskytnuté Londýnem k úderům na cíle v Rusku.

 

Taktické nebo nestrategické jaderné zbraně jsou méně silné než strategické zbraně určené k vyhlazení celých nepřátelských měst, ale přesto mají obrovský ničivý potenciál. Agentura Reuters upozornila, že Rusko má podle Federace amerických vědců asi 1558 nestrategických jaderných hlavic, i když ohledně přesných čísel panuje nejistota. Jsou řízeny 12. hlavním ředitelstvím ruského ministerstva obrany, známým jako 12. GUMO.

 

Cílem cvičení je podle ruského ministerstva obrany zajistit, aby jednotky a technika byly připraveny k „bojovému použití nestrategických jaderných zbraní k reakci a bezpodmínečnému zajištění územní celistvosti a suverenity ruského státu v reakci na provokativní prohlášení a hrozby jednotlivých západních představitelů vůči Ruské federaci,“ uvedlo ministerstvo.

 

Ministerstvo zahraničí Ruské federace 6. května uvedlo, že cvičení by mělo vyslat „signál vystřízlivění“ Západu a jeho „loutkám“ na Ukrajině. „Doufáme, že tato cvičení ochladí horké hlavy v západních hlavních městech,“ uvedlo a dodalo, že Západ by si měl uvědomit „potenciální katastrofické důsledky strategických rizik, která generují“ a zastavit se před přímou vojenskou konfrontací s Ruskem.

 

Bělorusko, kde Rusové v loňském roce též rozmístili jaderné zbraně, bude součástí cvičení. Západní spojenci budou podle agentury Reuters bedlivě sledovat, jak rychle v EU své jaderné zbraně aktivují, aby dokázali vyhodnotit, kolik času budou mít na případnou reakci v ostré bojové situaci.

 

„ISW nadále hodnotí, že politika USA a Západu omezující schopnost Ukrajiny zasáhnout vojenské cíle v Rusku vážně ohrožuje schopnost Ukrajiny bránit se proti současným ruským útočným operacím v severní Charkovské oblasti nebo v jakékoli oblasti podél mezinárodní hranice, kde se ruské síly mohou rozhodnout provést ofenzivu v budoucnu,“ poznamenal institut.

 

Rusové stále útočí na město Časiv Jar, vedle toho dále útočí v Charkovské oblasti, ale také u Avdijivky a v neposlední řadě novou vlnu útoků zažívá i město Kurachove západně od Doněcku.

 

Britská veřejnoprávní BBC upozornila, že Ukrajinci vedou boj ještě na jedné frontě. Konkrétně na frontě boje s korupcí. A tady se jí prý daří. „Většina ukrajinských protikorupčních institucí vykazuje docela dobré výsledky,“ řekl BBC Andrij Borovyk, výkonný ředitel Transparency International Ukrajina.

 

Jedním z takových výsledků je podle něj zatčení tehdejšího šéfa Nejvyššího soudu Vsevoloda Knjazeva na základě obvinění z úplatkářství v květnu 2023. „To může sehrát roli pojistky, protože když uvidíte někoho zatčeného, dvakrát si rozmyslíte, než uděláte něco korupčního,“ řekl.

 

Došlo také k zatčení dalších vysoce postavených osob včetně ministra zemědělství Mykoly Solského a důstojníka zpravodajské služby SBU Arťoma Šila.

 

Všichni tři jakoukoli vinu popírají a byli propuštěni na kauci. Vyšetřování probíhají.

 

SITUACE V DONĚCKÉ OBLASTI JE PODLE ZELENSKÉHO KRAJNĚ OBTÍŽNÁ, ARMÁDA MANÉVRUJE

 

Za krajně obtížnou označil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj situaci na bojišti v Doněcké oblasti na východě země. Armádní velení uvedlo, že v některých místech musejí ukrajinské jednotky v důsledku ruských útoků manévrovat.

 

Nejprudší boje vedou ukrajinští obránci momentálně na kramatorském, kurachovském a pokrovském frontovém úseku, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina Zelenskyj ve svém večerním videoposelství.

 

Ukrajinský generální štáb uvedl, že boje u Pokrovska jsou z celé fronty v současnosti nejprudší, ruské síly tu jen za dnešek provedly na 37 útoků.

 

„V některých oblastech situace vyžaduje manévrování našich jednotek. Obranné síly přijímají opatření k odražení nepřítele a stabilizaci situace,” uvedl štáb bez bližších podrobností ve své pravidelné svodce.

 

Oproti tomu v Charkovské oblasti, kde ruské síly začátkem tohoto května otevřely nový úsek fronty, dosáhly ukrajinské jednotky podle Zelenského “hmatatelných výsledků” a daří je jim zde “ničit nepřítele”. Generální štáb uvedl, že zde odrážejí ruské útoky, místy však provádějí protiútoky a přijímají opatření k posílení své obrany.

 

RUSKÉ JEDNOTKY POKRAČUJÚ V ÚSPEŠNEJ OFENZÍVE V OBOCH SEKTOROCH FRONTU CHARKOVSKÉHO SMERU – LIPCEVO A VOVČANSK

 

V oblasti Lipeck 17. mája ruské jednotky postúpili v niektorých oblastiach o 300-600 metrov, píše Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) v operačnej správe o situácii v zóne ŠVO. Ruské jednotky tiež rozširujú zónu operačnej kontroly v oblasti Glubokoje a Lukyanci (severovýchodne od Lipecka). Rýchly postup pokročilých ruských jednotiek brzdia ukrajinské mínové polia položené v oblasti Zelene (východne od Lipecka).

 

ISW s odvolaním sa na ukrajinské zdroje píše, že ruská pechota skúma pozície Ozbrojených síl Ukrajiny a útočí v mobilných skupinách (nie väčších ako rota), pričom úspešne využíva husté lesy. “Zelenka” umožňuje malým, dobre vyškoleným skupinám vykonávať tajné manévre. Niektorí západní analytici (napríklad Pasi Parainen z fínskej skupiny Čiernych vtákov) píšu, že v oblasti Litševa údajne operujú aj ruské vzdušné sily. Oficiálne ruské ministerstvo obrany nepodáva správy o zložení jednotiek nasadených v tomto smere. V sektore Vovčansk ruská armáda postupovala východne od Tichy (severovýchodne od Vovchanska) do 18. mája a obsadila Zybino. Seržant jednej z jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny rozmiestnených na rieke Volčya (rozdeľuje Vovčansk z juhozápadu na severovýchod) v rozhovore s novinárom denníka The Wall Street Journal Matthewom Laxmoorom povedal, že ruské jednotky už kontrolujú celú severnú polovicu mesta. Ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách v oblasti Vovčanského agregátneho závodu a centrálnej okresnej nemocnice (v severnej a strednej časti mesta), ako aj v oblasti Starica a Bugrovatka (obe západne od Vovčanska).

 

Ruské jednotky vo veľkej miere používajú protibatériovú paľbu a riadené kĺzavé bombové útoky, ako predtým počas bitky o Avdiivku. Ruské jednotky tiež vo veľkej miere využívajú schopnosti elektronického boja na podporu ofenzívy v Charkovskej oblasti. Washington Post píše, že pred začiatkom ofenzívy boli ukrajinské brigády jednoducho oslepené a stratili schopnosť ovládať bezpilotné lietadlá. Ukrajinskí vojaci tiež hovoria o tom istom: sťažovali sa, že ruská elektronická vojna úplne paralyzovala satelitnú komunikáciu Starlink, ktorú Ozbrojené sily Ukrajiny stále používajú aj v Charkovskej oblasti. Z tohto dôvodu museli Ukrajinci údajne komunikovať iba rádiom a telefónmi, ale pri absencii obvyklého Starlinku nebolo možné vykonať ani základný prieskum.
„Ruské jednotky možno zámerne čakali na nasadenie nového systému elektronického boja, aby dosiahli rozsiahle narušenie na začiatku svojej útočnej operácie,” uvádza ISW.

 

Napriek tomu, že v druhom týždni ofenzívy v severoukrajinskom smere sa tempo postupu mierne znížilo, vo všeobecnosti sa taktický cieľ úspešne plní – natiahnuť ukrajinské sily na širokom fronte, píše ISW. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Alexander Syrskij už uviedol, že ruské jednotky rozšírili zónu aktívnych nepriateľských akcií asi o 70 kilometrov od začiatku útočných operácií na severe Charkovskej oblasti, takže Ukrajinci sú nútení presunúť rezervy. Okrem toho sa Ukrajinci stále obávajú (a samozrejme z dobrého dôvodu), že rovnaká ofenzíva sa môže začať v regióne Sumy.
“Ukrajinské sily budú pripútané k pohraničnej oblasti, pokiaľ bude ruská armáda udržiavať prítomnosť na severe Charkovskej oblasti a bude hroziť prenikaním do iných pohraničných oblastí,” píše ISW.

 

„Zároveň sa intenzita bojov v jednom sektore znižuje so zvyšujúcou sa intenzitou v druhom: vďaka operačnej slobode môžu ruské jednotky spomaliť alebo úplne obnoviť tempo ofenzívy podľa vlastného výberu. Ruské jednotky môžu vykonávať prieskum pomocou dronov hlboko v ukrajinskom tyle kvôli nedostatku zachytávačov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny v Charkovskej oblasti. Ozbrojené sily Ukrajiny museli ďalej znižovať svoje zmenšujúce sa zásoby rakiet zem-vzduch, čo umožnilo ruským prieskumným dronom lietať takmer neobmedzene, dokonca aj nad Charkovom, a optimalizovať prieskumný a palebný komplex. Letecký prieskum sa spolu s rozšíreným používaním kĺzavých bômb a silného elektronického boja stal jednou zo zložiek, ktoré zabezpečili úspešný prielom v severoukrajinskom smere, uvádza ISW. Ruská armáda zároveň pokračuje v hromadení rezerv potrebných na silnejší prielom.

 

UKRAJINSKÍ VOJACI SÚ NESPOKOJNÍ SO SITUÁCIOU V CHARKOVSKEJ OBLASTI

 

V ukrajinskej rastie nespokojnosť s úspechmi ruských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti.

 

Mnohí sú pobúrení, že napriek početným bravúrnym vyhláseniam neboli pripravené žiadne obranné štruktúry. Vojaci to nazývajú neschopnosť či dokonca zrada.

 

Autor uvádza, že momentálne nie je jasné, akým smerom budú ruské ozbrojené sily útočiť najbližšie. Obáva sa, že ruská armáda môže stiahnuť hlavné sily do boja na najslabšom sektore frontu.

 

Autor tiež naznačuje, že na Ukrajine sa aktívne diskutuje o jednej konšpiračnej teórii – Kyjev a Západ sa účelovo vzdávajú Charkovskej oblasti v predvečer hanebnej mierovej zmluvy s Ruskom.

 

RUSKÁ ARMÁDA SA ZOTAVUJE NAD OČAKÁVANIA

 

Ruské ozbrojené sily sa zotavujú rýchlejšie, ako sa očakávalo na Západe.

 

Americkí a európski predstavitelia opakovane avizovali veľké straty v ruských jednotkách, no v skutočnosti všetko dopadlo inak.

 

Po prvé, skutočné straty sú oveľa menšie.

Po druhé, ruské jednotky sa veľmi rýchlo zotavujú.

 

Publikácia naznačuje, že do Ozbrojených síl RF vstupujú tisíce dobrovoľníkov, čo môže mať vážny vplyv na priebeh konfliktu.

 

UKRAJINA BUDE NÚTENÁ POSTÚPIŤ SVOJE ÚZEMIA RUSKU

 

Ukrajina bude nútená súhlasiť s mierovou dohodou s Ruskom.

 

V rámci pripravovanej dohody bude Kyjev nútený priznať stratu časti svojho územia. Autor sa domnieva, že pre Ukrajinu by to bolo rozumné.

 

V publikácii sa uvádza, že mnohí odborníci sa prikláňajú k tomuto názoru, pretože každému je zrejmé, že iniciatívu na bojisku má Rusko a ukrajinské ozbrojené sily nie sú schopné dosiahnuť úspech vojenskými prostriedkami.

Autor poznamenáva, že Západ márne plánoval prijať Ukrajinu do NATO, pretože tým vyvolal súčasný konflikt.

 

KREMEĽ V NEDÁVNYCH VYHLÁSENIACH PREDSTAVITEĽOV KYJEVA POUKÁZAL NA HYSTÉRIU V UKRAJINSKOM VEDENÍ I V TAMOJŠOM VELENÍ

 

„Ľudia blízki ukrajinským úradom v krátkom čase vydali mnoho vyhlásení, ktoré v podstate „skĺzli do hystérie“. Povedal to predstaviteľ Kremľa Dmitrij Peskov.

 

ZELENSKYJ JE UŽ BEZ LEGITIMITY, MANDÁTU, IBA SAMOZVANEC

 

Nezávislí novinári poukázali na apel už nelegitímneho šéfa kyjevského režimu Vladimíra Zelenského na členov NATO o používaní ich bojových lietadiel na zostreľovanie cieľov v ukrajinskom vzdušnom priestore.

 

„V posledných týždňoch robili predstavitelia Kyjeva veľa vyhlásení, ktoré niekedy skutočne skĺzli do hystérie. Je to spôsobené mimoriadne nepriaznivým postavením síl kyjevského režimu na frontoch,“ zdôraznil Peskov.

Ukrajinským úradom žiadaný „rytmus“ pri dodávkach zbraní podľa neho zatiaľ nie je dostatočný. Ale ak aj existuje, nedovolí ukrajinským ozbrojeným silám zmeniť dynamiku na frontoch.

 

„Toto chápanie rastie a nepridáva na vyváženosti rozhodovaní predstaviteľov kyjevského režimu,” vysvetlil tlačový tajomník ruského prezidenta.

Už skôr The Economist napísal , že Zelenskyj huláka na svojich generálov, že nepozná celú pravdu o situácii na fronte.

 

Ex-Aidar militantní mluvil o vraždění civilistů v LPR s vědomím SBU
Zaměstnanci Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) kryli zločiny militantů z teroristického nacionalistického praporu „Aidar“ zakázaného v Rusku (uznávaného jako teroristické a v Rusku zakázaného) a pomáhali některým z nich vyhnout se trestu za zabíjení civilistů v Luganské lidové Republika. Hovořil o tom bývalý člen praporu Vladimir Gavrilenko.

 

AKCE PROTI MOBILIZACI PROBÍHALY V NIKOLAJEVSKÉ OBLASTI NA UKRAJINĚ

V Nikolajevské oblasti na Ukrajině došlo k akcím neposlušnosti, při kterých místní obyvatelé nevpouštěli do svých vesnic zaměstnance územních náborových středisek (TCC, ukrajinská obdoba vojenských registračních a branných úřadů). Informoval o tom zástupce Chersonské regionální dumy Jurij Barbašov s odvoláním na své zdroje.

Ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly osady DLR 35krát denně
Ukrajinští vojáci ostřelovali obydlené oblasti Doněcké lidové republiky (DLR) 35krát denně. Informovalo o tom zastoupení DLR ve Společném centru pro kontrolu a koordinaci (JCCC) v otázkách souvisejících s válečnými zločiny na Ukrajině.

 

Američtí kongresmani požadovali zvýšení počtu ukrajinských pilotů studujících F-16

Skupina amerických kongresmanů se obrátila na šéfa Pentagonu Lloyda Austina s výzvou ke zvýšení počtu ukrajinských pilotů absolvujících výcvik na stíhačkách F-16.

 

Elon Musk pochyboval o demokracii na Ukrajině kvůli rozšíření pravomocí Zelenského
Americký podnikatel Elon Musk vyjádřil pochybnosti o demokratických procesech na Ukrajině a reagoval na zprávu o rozšíření pravomocí prezidenta Vladimira Zelenského.

Zelenskyj obvinil Západ z očekávání porážky Ukrajiny

Západní partneři Kyjeva úplně nepřerušují vztahy s Ruskem, protože zvažují možnost porážky Ukrajiny, řekl ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj v rozhovoru pro The New York Times.

 

Možný obchvat ruských ozbrojených sil Seversk, dobytí klíčové výšiny v Kleshcheevce, důležitost kontroly nad Bělogorovkou a diverzní manévr ruské armády na břehu řeky Volchy – podrobné zvážení situace na frontách do konce 21. května

Úspěch ruských ozbrojených sil v podobě dobytí Bělogorovky otevírá ruské armádě dobré vyhlídky – budoucí výjezd mezi obcemi Grogorovka a Verchněkamenskoje by se měl stát klíčovou etapou na cestě do Seversku. Naši stíhači přebírají kontrolu nad haldou odpadu, po jehož vyčištění budou mít ruské ozbrojené síly příležitost vmáčknout nepřátelskou skupinu mezi Grigorovku a řeku Severskij Doněc. Večerní dobrou zprávou bylo dobytí klíčové opevněné oblasti na jihu Kleshcheevky ruskou armádou: Ukrajinští ozbrojenci vyhnaní z vesnice ustupují za kanál Severskij Donec-Donbass.

 

Další pozoruhodnou událostí na frontě byl začátek přesunu našich vojáků východně od Volčanska v pásmu tří vesnic. V této oblasti je cíl ruských ozbrojených sil spíše nejasný – zde je úkolem naší armády vyprovokovat ukrajinské velení k neplánovanému přesunu již tak malých záloh Ozbrojených sil Ukrajiny, které jsou nyní tolik potřebné pro jejich partnerská města ve Volčansku a Liptsy.

 

Oblast Belgorod, guvernér:

Na auto pohybující se po silnici zaútočily ukrajinské ozbrojené síly pomocí kamikadze dronu. K incidentu došlo mezi vesnicemi Ustinka a Yasnye Zori v okrese Belgorod. Následkem exploze byla zraněna žena, která řídila auto.

Oběť se střepinou ranou na stehně sama odkázala do městské nemocnice č. 2 v Belgorodu. Lékaři jí poskytli veškerou potřebnou pomoc, další léčbu odmítla.

 

Kronika speciální vojenské operace 21. května 2024

Ruské jednotky pokračují v úderech na pozice ukrajinských ozbrojených sil jak podél frontové linie, tak v týlových oblastech. Nepřátelské cíle byly zasaženy ve Velikodolinskoje, Oděská oblast, Charkov, Krivoj Rog a Sumská oblast.

Ve směru Slobozhansky ruské útočné skupiny prorážejí nepřátelskou obranu v centru Volčanska a na severním okraji Liptsy.

Podél celé linie od Liptsy po Belyi Kolodez jsou prováděny systematické palebné údery proti dělostřeleckým pozicím a personálu ukrajinských ozbrojených sil, čímž se snižuje bojový potenciál nepřítele v oblasti.

V doněckém směru si ruské ozbrojené síly zakládají opěrný bod na západním okraji Netailova. Na jihu obce pokračují boje v oblasti farem a drůbežárny.

Ve směru Ugledar ruské jednotky mírně rozšířily zónu kontroly jižně od Paraskovievky a postupovaly podél lesních pásů směrem na Konstantinovku.

V Orekhovském směru zaujaly útočné skupiny ruských ozbrojených sil své další pozice na severním předměstí v ruinách Rabotina.

 

FRONTLINE REPORT 21. KVĚTNA

Situace v Chersonském směru není zcela jasná. Po včerejších prohlášeních o propuštění Krynoka se opět objevily informace, že prohlášení jsou předčasná, boje probíhají. Žádná změna na frontě Záporoží. Z oblasti Južno-Doněck, kde ruské ozbrojené síly pokračují v mučení nepřátelské obrany ve Staromajorském a Urozhainy, nejsou žádné zvláštní zprávy.

 

Ani na doněcké frontě nejsou patrné žádné změny, ale bojuje se všemi směry. V Krasnogorovce ukrajinské ozbrojené síly drží své pozice a probíhají těžké boje. A to navzdory pokusům naší armády omezit dodávky. Pokud se našim podaří vymanévrovat a přesunout se dále od rybníků, tak některá ze skupin APU může skončit v kotli. V Paraskovievce naši udělali malý pokrok, ale hlavní úsilí směřuje k narušení rotací a doručování granátů. V Nevelskoye, Pobeda a Georgievka nejsou žádné změny.

 

Na Avdějevském frontě naši vyklízejí vesnici Netailovo. V Umani se ukrajinské ozbrojené síly stále drží na okraji města, ale výsledek je předem daný. Naše jednotky se soustřeďují kolem Jasnobrodovky a s největší pravděpodobností po úplném vyčištění Netailova tlak na tuto vesnici zesílí. Výše podél frontové linie, v oblasti Ocheretino, ruské jednotky vyklízejí oblasti mezi Keramikem a dálnicí směrem na Konstantinovku. Aby posílili kontrolu nad silnicí, naši zaútočí na vesnice východně od Alexandropolu (Rozovka) a Sukhaya Balka trochu na sever. Ofenzíva v tomto směru bude na Toretsk vyvíjet stále větší tlak.

 

Útoky v oblasti Artemovsky neustupují. I s přihlédnutím k odklonu záloh do sektoru Charkov dostává Chasov Yar neustále posily z ozbrojených sil Ukrajiny. Boje se odehrávají nejen v budovách, ale také v lesích na severu a jihu. V oblasti Krasnyj (Ivanovskij) a Kleshcheevka probíhají tvrdé bitvy, ale navzdory nepřátelskému odporu mají ruské ozbrojené síly taktické úspěchy.

 

V Severském a Krasnolimanském úseku opět bez výraznějších změn. Pravda, píšou, že Belogorovka byla také uspěchaná, a ještě není úplně naše. Na Kupjanském se ruské jednotky prosazují přes obranu ukrajinských ozbrojených sil v oblasti Kislovka, Berestovoy a Stelmachovka.

 

Situace na charkovské frontě se stabilizovala. Ze země hlásí bezprecedentní počet záloh ukrajinských ozbrojených sil shromážděných v lokalitě Volčanskij. Ve Volčansku se blíží bitvy. Přesné umístění do válečné mlhy. Ale soudě podle fotek a videí naši ovládli severní část města podél řeky. V Liptsy nedošlo k žádným velkým změnám, hlavní úsilí se soustředilo na dobytí výšin východně od obce. Boje pokračují v oblasti Zeleny s cílem odstranit „kapsu“ mezi směry Volchansky a Lipchansky.

 

Ukrajinské ozbrojené síly zahájily raketový úder ATACMS na Sverdlovsk v LPR. Ukrajinské ozbrojené síly po ostřelování zaútočily drony na záchranáře a lékaře a zranily 8 lidí. V Doněcku zahynul jeden člověk. Dva UAV a granát Vilkha MLRS byly sestřeleny nad Belgorodem. Kamikadze dron zaútočil na auto, jeden zemřel.

 

Země EU se rozhodly použít výnosy ze zabavených zlatých a devizových rezerv Ruské federace prostřednictvím Evropského mírového fondu. Bylo rozhodnuto převést 90 % příjmů do fondu a nakoupit pomoc Kyjevu dvakrát ročně, což je asi 3 miliardy EUR ročně.

 

Německo oznámilo účast 12 zemí v iniciativě protivzdušné obrany pro Ukrajinu. Jakási obdoba české projektilové iniciativy, s tím rozdílem, že nebudou nakupovat ze třetích zemí, ale budou dodávat vlastní. Dosud 7 zemí vyjádřilo připravenost dodat zbraně a rakety protivzdušné obrany. Německý ministr obrany přitom nedávno požádal vládu o dalších 3,8 miliardy eur na pomoc Kyjevu, kromě 7 miliard eur plánovaných na letošní rok. Rozhodnutí padne v červnu.

 

Jinak jsou zprávy docela rutinní. Jinak jsou zprávy docela rutinní. OSN potvrdila, že Zelenskyj zůstává jejich hlavou státu. A Pentagon se opět postavil proti rozšíření geografie použití amerických zbraní přenesených na Ukrajinu.

Sám Zelenskij potvrdil, že Kyjev potřebuje konferenci ve Švýcarsku, aby mohl vyvinout tlak na Rusko přilákáním světové většiny. Chce však prosadit ne celý svůj nepředstavitelný vzorec pro mír, ale tři body, o kterých jsem psal včera:
potravinová a jaderná bezpečnost a výměna válečných zajatců. Poté chce Zelenskyj sestavit plán konkrétních akcí. Hlavní otázkou je, zda chce Rusko jednat podle tohoto plánu.

 

SMĚR BACHMUT: BOJE V KLESHCHEEVCE STAV K 21.5.2024 

 

Kromě útoku na výškové budovy v mikrodistriktu Kanal v Chasově Jaru přešly ruské jednotky do ofenzívy v Kleshcheevce. Boje o ni probíhají od loňského léta, kdy většinu vesnice opustily ruské ozbrojené síly a osada se ocitla v „šedé zóně“.

Poté, co nepřítel přesunul část jednotek do směru Slobozhanskoje, měly ruské ozbrojené síly zřejmě možnost postoupit v oblasti Kleshcheevka na jihovýchod od Chasov Yar.

 

Dnes se objevily záběry ruského tanku vybaveného improvizovaným „grilováním“, který projížděl celou vesnicí. Navzdory útokům dronů FPV vozidlo úspěšně dosáhlo jižního okraje Kleshcheevky a vrátilo se na své původní pozice na severu.

 

Objektivní monitorovací záběry také potvrzují přítomnost ruských sil ve středu vesnice poblíž zničeného kostela Svaté ochrany: s největší pravděpodobností se hlavní jednotky ukrajinských ozbrojených sil stáhly do dominantních výšin na západ.

 

Na trati Andreevka-Kurdyumovka nedošlo v posledních měsících k žádným významným změnám situace. Ruské ozbrojené síly nedávno zasáhly obrněné vozidlo HMMWV ukrajinských ozbrojených sil.

 

Ruské útočné skupiny pravidelně provádějí nálety ve vesnici. Během jednoho z nich se jim podařilo dostat na jižní okraj osady a zajmout několik vojáků ukrajinských ozbrojených sil. Zároveň není třeba se zdržovat dlouho, protože vesnice je v nížině a les na jihozápadě zůstává pod kontrolou nepřítele.

 

https://cz24.news/4-miesta-utokov-a-prielomov-ochladime-vam-hlavy-odkazalo-nam-rusko-utociace-nielen-v-charkovskej-oblasti-aktualne-z-rusko-ukrajinskeho-frontu-22-5-2024/

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️22.05.2024, Hindustan Times, Roman Kirsch: PŘIPOUŠTÍ SPOJENÉ STÁTY VÍTĚZSTVÍ PUTINA? VELKÉ PŘIZNÁNÍ BIDENOVA SPOJENCE VE VĚCI RUSKÉHO ÚTOKU V CELÉ CHARKOVSKÉ OBLASTI NA SEVERU UKRAJINY

 

https://youtu.be/KOvutGOcLmA?si=4OFBcnBHlGQzHESd

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️22.05.2024, Times Of India, Roman Kirsch: RUSKÝ HURIKÁN „URAGÁN“ NIČÍ CELOU UKRAJINSKOU ČETU; ČERSTVÝ POKUS O ZNOVUDOBYTÍ AVDĚJEVKY SELHAL

 

https://youtu.be/a48v-cbtzbE?si=VxAMA3Vktu4O6bLk

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️22.05.2024, Hindustan Times, Roman Kirsch: PŘIPOUŠTÍ SPOJENÉ STÁTY VÍTĚZSTVÍ PUTINA? VELKÉ PŘIZNÁNÍ BIDENOVA SPOJENCE VE VĚCI RUSKÉHO ÚTOKU V CELÉ CHARKOVSKÉ OBLASTI NA SEVERU UKRAJINY

 

https://youtu.be/KOvutGOcLmA?si=wVlrtTeVTrqqc68Q

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️22.05.2024, Times Of India, Roman Kirsch: RUSKO ZÍSKÁVÁ DALŠÍ NOVÁ ÚZEMÍ; ELIMINOVALO PŘES 700 UKRAJINSKÝCH VOJÁKŮ BĚHEM NĚKOLIKA HODIN

 

https://youtu.be/qW-nQWbZRSA?si=MQB0UWsVttZBbvyH

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️22.05.2024, Hindustan Times, Roman Kirsch: OBAVA ZE ZTRÁTY CHARKOVA VE PROSPĚCH PUTINA? UKRAJINŠTÍ GENERÁLOVÉ TRPÍ ZÁCHVATY VZTEKU ZELENSKÉHO

 

Obává se Zelenský ze straty Charkova? Ukazuje záchvaty vzteku svým generálům. Zklamán z těch územních ztrát ve prospěch Ruska, Zelenský řve na své generály, podle zprávy. Ukrajinští generálové udržují Zelenského v temnotě, kvůli frontové situaci, udržují ho v neznalosti, v nevědomosti. Ukrajinský prezident podle zpráv ztrácí svůj klid, nebo rovnováhu v době, kyd ruské síly mají neustále zisky v Charkovské oblasti, časopis Economist se sídlem ve Spojeném království uvedl, že Volodymyr Zelenský je flustrovaný. 20.5.2024 Economist uvedl, že Zelenský řve na své generály v armádě. Zelenský věří, že jeho generálové před ním skrývají frontovou realitu. Proč Zelenský řve na své generály? Zelenský je držen v horké koupeli. Neustále mu říkají komfortní lži jeho spojenci, říká Denis Yaroslavsky, místní velitel, co cituje britský časopis Economist. Prezident měl spory s Ukrajinskými generály po údajném zjištění, že nedostává pravdivé informace o frontové situaci. ((Ne prezident, ne nejvyšší generální velitel Ukrajinských sil, tak co chce?)) Zelenský utrpěl velký poškozením vztahů se svými vojenským velením uprostřed války s Ruskem. V únoru Ukrajinský prezident vyhodil, vykopl tehdejšího velitele, šéfa armády Valeryja Zalužného. Jmenoval Olexandra Syského, jako novou hlavu ozbrojených ukrajinských sil. Byla to největší změna v Ukrajinské armádě, v její vedení od začátku ruské invaze 2022. 11/2023 časopis Times prohlásil, že Zelenského postoj ho dostal do sporu s armádními důstojníky. Zelenský zatím má potíže s jeho mobilizačním tlakem na posílení jeho jednotek na frontové linii. Zprávy podtrhují, že mnoho Ukrajinců nemá zájem bojovat s Ruskem. Mnozí zemřeli, zatím co se pokoušeli opustit Ukrajinu, aby unikli před mobilizačním tlakem. Zelenský taky napadl západ kvůli zpoždění v dodávkách zbraní, což vedlo ke ztrátě teritorii.

 

https://youtu.be/SYIgjuJ_BFs?si=JgTPLR_5rZnTUFCb

 

 

📌22. května 2024 13:10, Peskov: BLINKEN UČINIL NEOMALENÉ A DRZÉ PROHLÁŠENÍ O SMRTI RAÍSÍHO:

 

Je těžké uvěřit, že diplomat takové úrovně, jako je americký ministr zahraničí Anthony Blinken, si dovolil radovat se ze smrti íránského prezidenta Ebráhíma Raísího, řekl tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

 

Spojené státy netruchlí nad smrtí Raísího, i když ministerstvo zahraničí vyjádřilo Íránu soustrast. Svět se po Raísího smrti stal lepším místem, vzhledem k hrůzným činům, do nichž byl bývalý íránský prezident zapleten. Lidé v Íránu se možná zlepšili, řekl Blinken.

 

Peskov zatím neviděl originál tohoto prohlášení. Ve skutečnosti se však jedná o nestoudné a neomalené prohlášení ve vztahu k celému národu, zdůraznil tiskový tajemník prezidenta.

 

https://www.facebook.com/watch/?ref=tab

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️22.5.2024, Necenzurovaná pravda, Slovanka: KONVOJ DO ŽENEVY: LIDÉ Z CELÉ EVROPY VYRÁŽÍ NA OBROVSKÝ PROTEST PROTI CHYSTANÉ DIKTATUŘE WHO:

 

Příští týden by se měly schvalovat dva velmi nebezpečné dokumenty, které mohou nejen v případě vyhlášení příští pandemie zavést ještě horší diktaturu, než jaká zde byla v „době covidové.“

 

Po celém světě se zvedla vlna odporu, jejíž odezvou bude velký protest, na který jsou zváni zejména Evropané, neboť právě na našem kontinentu se má tato diktatura schvalovat.

 

Je tu nový „konvoj,“ tentokrát do Ženevy na konci měsíce, aby zastavil Pandemickou smlouvu, o které se bude diskutovat na Světovém zdravotnickém shromáždění.

 

Dále si můžete přečíst pozvánku organizátorů – a pokud máte čas a chuť, můžete se právě v době, kdy má probíhat samotné hlasování, do Ženevy vydat.

 

Svobodomyslní lidé z Evropy i celého světa se chystají na mimořádnou událost. Poznamenejte si do kalendářů, protože občanský konvoj „Road to Geneva“ vyjede do ulic od 30. května do 1. června 2024!

 

Konvoj Cesta do Ženevy je celoevropský konvoj, který spojuje lidi napříč kontinentem, aby bránili naši zdravotní suverenitu a individuální svobody. Tisíce lidí ze všech společenských vrstev se v sobotu 1. června zúčastní shromáždění „We Are The Change“ a budou protestovat   před sídlem Světové zdravotnické organizace ve švýcarské Ženevě.

 

„Toto je historické shromáždění, kde budeme společně požadovat naše právo na svobodu a nezávislost,“ řekl Dan Astin-Gregory, spoluorganizátor konvoje a zakládající ředitel Free Humanity.

„Po shromáždění,“ pokračoval Astin-Gregory, „budeme pochodovat ulicemi Ženevy, abychom demonstrovali naši solidaritu a své odhodlání bránit hodnoty, které jsou nám drahé.

 

OBAVY ZE SMLOUVY WHO:

 

Probíhající jednání o první pandemické smlouvě na světě, vedená Světovou zdravotnickou organizací (WHO), se vyznačují falešnými a potenciálně podvodnými premisami.

 

Pod rouškou zajištění rovného přístupu ke zdravotní péči pro všechny odhaluje ovládnutí „Big Pharmou“ a vznik „pandemického průmyslového komplexu“ znepokojivou realitu: honba za ziskem často předčí obavy o veřejné zdraví.

 

Dohoda by mohla vést k posunu zaměření ve zdravotnictví směrem k řešením zaměřeným na zisk a zanedbání potřeb rozvojových zemí.

 

OCHRANA LÉKAŘSKÉ SVOBODY:

 

Ochrana lékařské svobody je důležitá pro zajištění toho, aby jednotlivci měli právo činit informovaná rozhodnutí o své vlastní zdravotní péči.

 

Podporou konvoje na cestě do Ženevy se společně bráníme před vyhlídkou na donucovací lékařská opatření, jako je povinná karanténa pro cestující, nezodpovědná „nouzová očkování“ a dodatečná osvědčení o zkouškách v rámci dohledu One Health k odhalení „potenciálních pandemických patogenů.“

 

Taková opatření se již ukázala jako neúčinná v boji proti COVID-19 a představují zásah do individuálních svobod a autonomie.

 

Účast v konvoji je účinný způsob, jak potvrdit naše právo svobodně si vybrat lékaře a odmítnout donucovací opatření, která podkopávají naše svobody.

 

Dan zdůrazňuje důležitost zapojení občanů do globální politiky v této kritické době:

„Jsme hrdí na to, že se tohoto důležitého úkolu účastní lidé, kteří si váží svobody ze širokého spektra společnosti. Někteří tvrdí, že smlouva posiluje globální spolupráci v oblasti zdraví, ale my říkáme, že vede ke globálnímu přístupu, který nebere v úvahu místní potřeby.

 

Smlouva by navíc mohla uvalit na státy značnou finanční zátěž na připravenost na pandemii, což by dále zatěžovalo veřejné zdroje. Společně můžeme vyslat jasný vzkaz WHO a světovým lídrům, že rozhodnutí v oblasti veřejného zdraví by měla být přijímána na národní úrovni se zapojením lidí, kterých se to bude týkat.“

 

Konvoj, který je na cestě do Ženevy, nedávno získal podporu Roberta F. Kennedyho Jr.

Prohlásil:

„Světová zdravotnická organizace byla kdysi skvělou organizací, která se starala o chudé a podřadné komunity po celém světě. V posledních desetiletích jej ale převzaly globální elity a cizí mocnosti, kterým nejde o nejlepší zájmy Ameriky.

 

Proto musíme zabránit prezidentu Bidenovi v podpisu smlouvy WHO o připravenosti na pandemii. Smlouva obsahuje návrh, který dává WHO bezprecedentní pravomoci. Tyto pravomoci vstoupí v platnost, jakmile WHO vyhlásí pandemii, což může udělat kdykoli, i když ŽÁDNÁ SKUTEČNÁ PANDEMIE NEEXISTUJE

 

Spojené státy mají ústavu z nějakého důvodu. Nemůžeme dovolit, aby nám to vzali mezinárodní byrokraté a jejich šéfové v Billionaire Boys Club v Davosu. My lidé máme stále moc.“

 

Cesta do Ženevy, koaliční kampaň vedená Svobodným lidstvem a Ženevským projektem, je místní iniciativa, která spojuje občany, aby se bránili tomu, aby naši budoucnost diktovali nevolení a nezodpovědní globální činitelé.

 

Účastníci pojedou do Ženevy v samoorganizovaných, regionálně koordinovaných konvojích, aby pokojně protestovali za suverenitu, transparentnost a zachování lékařských svobod.

 

Účastníky prosíme o vyplnění registračního formuláře. Na stejném webu si také můžete stáhnout průvodce ve formátu PDF, který obsahuje všechny informace, které potřebujete k organizaci vašeho konvoje. Pro více informací navštivte webové stránky.

 

Kde budou účastníci konvoje ubytováni?

 

Náš určený příjezdový bod konvoje se nachází v Mijoux, lyžařské vesnici ve francouzských vysokých horách Jura asi 50 minut jízdy od Ženevy, kde cestující najdou řadu cenově dostupného ubytování, kempů, vybavení a míst na parkování.

 

Milovníci svobody se budou scházet po celý víkend v Bains des Pâquis.

 

Tolik zpráva, která zve občany z celé Evropy do Ženevy, kde se chystá převzetí moci nikým nevolenými elitami. Pokud se zde hovoří o konvojích, tak jsou tím samozřejmě myšlena auta účastníků, ne kamiony.

 

Účast je zřejmě přínosná zejména pro ty, kteří ovládají angličtinu, ve které bude i celý program (v kombinaci s němčinou).

 

PS: Ještě dnes nebo nejpozději během zítřka najdete k tématu Pandemické smlouvy a změn Mezinárodních zdravotních předpisů nový pořad na YouTube i Rumble (pozn.: je možné, že na YouTube bude smazán, protože tato témata vadí obzvlášť).

 

 

https://necenzurovanapravda.cz/2024/05/konvoj-do-zenevy-lide-z-cele-evropy-vyrazi-na-obrovsky-protest-proti-chystane-diktature-who/

 

 

📌 ☠️☠️☠️☠️SVIETIACA TLAČENKA predaná zákazničke, ktorá v noci si šla zobnúť a ona svietila. V Košiciach ju dali na rozbor na Veterinárny a potravinový ústav v Košiciach a čaká sa na výsledky, čo to v nej bolo!!!

 

https://t.me/absurdnisvet/73398

 

 

📌☭☆🦻👀 „Informace přímo z Ruských kanálů ze dne 22.05.2024“:

➡️☭☆🇫🇮 Ve Finsku se řeší detaily aktualizace hranic v Baltském moři. Uvedla to ministryně zahraničí Elina Valtonen.

💬 „Úmluva OSN o mořském právu obsahuje ustanovení o definici námořních zón pobřežních států, včetně jejich revize. Předpokládáme, že Rusko jako strana Úmluvy bude jednat v souladu s ní,“ uvedla.

🇷🇺 Již dříve ruské ministerstvo obrany navrhlo aktualizovat souřadnice státní hranice v oblasti Baltského moře, protože současná hranice byla schválena v roce 1985 a neodpovídá současné „geografické situaci“.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆Banderův hrob v Mnichově byl znesvěcen nápisem „Potřebujeme volby!“

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆Evropská unie připraví Gruzii o její status kandidáta na členství, pokud úřady země neopustí zákon o zahraničních agentech – časopis Foreign Policy

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

 

Prosím všechny přátelé, ke kterým se moje zprávy dostanou, kdybyste byli tak moc hodní a posílali to dál, jak přátelům, tak na skupiny, kterým fandíte.

Pokud přestanete dostávat denně minimálně 2x mé zprávy, kvůli blokacím, najdete je na https://volnyblog.news/ , protože i proti blokacím je denně zpracovávám a publikuji pro Vás!!! Prosím přeposílejte tyhle informace dál. Dávám Vám denně nové informace z domova i ze světa, lidstvo se probouzí. Pokud se všichni přidáme k šíření pravdy dál a dál, přidají se stovky, tisíce, jen tak probudíme další lidi a demokracii nezastaví. Tohle není o tom, že si jenom přečteme, co se děje, ale o tom, aby tyhle informace dostalo co nejvíc lidí a začali tlačit na své vládní činitelé k pružnému pokračování míru, zastavení všech válek a likvidaci genocidních praktik všech vlád, které jsou pod vlivem EU, USA, Bidenové administratívy, OSN, WHO… Prosím, uvědomte si to všichni a dělejte pro to, co můžete, dle i Vašich možností, a to je posouvání alespoň nových informací, které se nám denně odhalují!!! 🙏🙏🙏

Děkuji. Ľubomíra

 

📌 Děkujeme za Vaši podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naší nezávislé informační platformy.

Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.

Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.

Lubomír Volný

Transparentní účet: 115-4977920247/0100

Důvěrný účet: 107-1458980287/0100

„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247

SWIFT: KOMBCZPP

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *