, ,

19.05.2024, rozklikni si🔝🔝🔝denně: Témata různorodá a velice zajímavá…

19.05.2024: Večerní zprávy, Témata: různorodá a velice zajímavá…

 

📌🔝🔝🔝🔝🔝🔝♨️♨️♨️19.5.2024, Smer Sociálna demokracia:

TLAČOVÁ KONFERENCIA O BEZPEČNOSTNEJ SITUÁCII NA SLOVENSKU.

 

Téma: „BEZPEČNOSTNÁ SITUÁCIA NA SLOVENSKU“.

Informovať Vás budú:

podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňiak,

minister vnútra Matúš Eštok,

prezident policajného zboru Slovenskej republiky Ľubomír Solák,

námestník riaditeľa slovenskej informačnej služby, poverený výkonom právomoci riaditeľa slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar,

predseda výboru národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar

 

Robert Kaliňiak: „Dobrý deň. Ja ešte na úvod si zoberiem slovo. Myslím, že všetci si uvedomujeme, že Slovensko je zranené. Že stredajší atentát na predsedu vlády Slovenskej republiky, Róberta Fica je atentátom aj na všetky hodnoty, ktoré sme vyznávali na demokraciu a akceptáciu výsledkov volieb a realizáciu všetkých sľubov, ktoré sme si dali vo voľbách. Nesúhlas politikov nemôže viesť ďalej, len ako vyjadrením iného nesúhlasu. Nie násilia, nie ďalších prekročení červených čiar. V tejto súvislosti Vás dnes chceme informovať o viacerých aspektoch súčasnej bezpečnostnej situácie na Slovensku a takúto rýchlu operatívnu poradu sme si zvolali na základe nových informácii, ktoré máme k dispozícii a bol by som rád, keby ste tieto veci brali vážne a rád by som Vás vyzval, aby sme išli presne po tej línii faktov, ktoré uvádzame. Dnes už nie je čas ani na hyperbolizáciu, ani na demagógiu, už budeme hovoriť čisté fakty. Potrebujeme zachrániť demokraciu na Slovensku a spokojný a šťastný život, ktorý nám tu dlhé roky vládol, na ktorý sme si zvykli a na ktorý sme si mysleli, že sa nemôže už nič stať. Šok, ktorý nás stretol v stredu, nás bude prenasledovať do konca života, teda mnohých z nás, preto je našim cieľom, aby sme dokázali byť omnoho intenzívnejší v prevencii, dokázali odstraňovať nástrahy, ktoré nám takáto situácia môže priniesť a dokázali sme vrátiť Slovensko do pokoja a kľudu, o ktorom sme tak často hovorili. Poprosím pán minister vnútra, nech sa páči.“

 

Matúš Eštok: „Ďakujem pekne dámy a páni, je to tak. Slovensko je zranené, pretože útok na predsedu vlády je v každej normálnej krajine útokom na demokraciu. A v časoch kedy sa útočí na demokraciu, tak k tomu musia byť práve bezpečnostné zložky, ktoré majú dať jasný signál, že  sú pripravené na to, chrániť obyvateľov Slovenskej republiky. A preto tu dnes stojíme a preto Vám tento jasný odkaz chceme dať. Potom ako sa odohral tento odsúdenia hodný akt, sme urobili všetko, aby sme garantovali bezpečnosť ľudí na Slovensku. Je zvýšený výkon policajného zboru, doslova všetci policajti sú dnes v teréne, sú na uliciach, sú monitorované obchodné centra, sú monitorované miesta so zvýšeným výskytom obyvateľov, sú monitorované a chránené obydlia ústavných činiteľov, sú osobitne chránení ústavní činitelia, sú chránení politici, tí, ktorým prišli v poslednom čase rôzne vyhrážky smrti. Sú monitorované objekty dôležitého významu ako úrady, administratívne budovy, redakcie mnohých novín, aj sídla televízií. Prebieha operatívny výkon, aby sme nič nepodcenili, aby sme mali informácie o tom, čo sa deje v rámci aj internetového priestoru, ale aj v rámci rôznych komunít, ktoré môžu predznamenávať nejaký prípadný útok, ale aj môžu znamenať akékoľvek bezpečnostné riziko, preto prebiehajú operatívne úkony, aby sme monitorovali všetky rizikové osoby, prípadne skupiny. Rovnako je posilnená aj zvýšená ochrana slovenských nemocníc, ale k tomuto bodu sa ešte vrátim. Ten výkon policajtov je navýšený zhruba o 30 – 40%. To, čo sa udialo v stredu, bolo útokom na demokraciu, ale spustilo to aj radu ďalších útokov, povedal by som, že útokov na samotné spolužitie a vzájomnú toleranciu váženia si samého seba. Rešpektovanie vzájomných názorov. My ako politici sme to niekoľkokrát hovorili, že teraz spoločnosť potrebuje pokoj, uzmierenie a nie nenávisť…..

 

https://www.youtube.com/live/OvHZ8-cgCG4?si=Twgspqq7RS8Du9mH

 

 

📌19. května 2024, 8:43: OZBROJENÉ SÍLY UKRAJINY ZAÚTOČILY NA DONĚCK KAMIKADZE DRONEM:

 

Ukrajinské jednotky zaútočily na Doněck útočným dronem ráno 19. května a také ostřelovaly město dělostřelectvem NATO. Informovalo o tom zastupitelský úřad DLR ve Společném středisku pro kontrolu a koordinaci otázek souvisejících s válečnými zločiny Ukrajiny (JCCC).

 

Podle JCCC došlo k útoku dronem na okres Petrovsky kolem 05:30. Ozbrojené síly Ukrajiny také vypálily tři granáty ráže 155 mm na stejnou oblast.

Nebyly hlášeny žádné oběti.

 

https://www.vesti.ru/article/3956652

 

 

📌19 května 2024, 10:27: ŠEST DRONŮ DOPADLO NA ÚZEMÍ RAFINERIE VE SLAVJANSKU NA KUBANI:

 

Šéf Slavjanského okresu Krasnodarského území Roman Sinjagovskij poskytl některé údaje o důsledcích útoku ukrajinských dronů.

 

Podle úředníka spadlo šest bezpilotních letounů na území ropné rafinerie ve Slavjansku na Kubáni.

Zaznamenány byly také dva výbuchy – u obce Trudobelikovsky a v oblasti starého hřbitova.

 

„Podle předběžných informací nedošlo k žádným obětem ani škodám. Na místě vodopádů pracují speciální služby,“ řekl Roman Sinjagovskij.

 

Regionální operační velitelství již dříve oznámilo, že v noci na neděli 19. května se nepřítel pokusil zaútočit drony ve Slavjanském a Kuščevském okrese. Nejméně deset bezpilotních letounů bylo potlačeno.

 

Celkem podle ruského ministerstva obrany protivzdušná obrana zachytila nad Krasnodarským územím 57 dronů.

 

https://www.vesti.ru/article/3956790

 

 

📌19 května 2024, 10:31, Ekonomie: MMF A SVĚTOVÁ BANKA: HDP RUSKA VZROSTL OD ROKU 2000 7,7KRÁT.

 

Ruský HDP vzrostl od počátku roku 2000 7,7krát. V důsledku toho se Rusko podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) dostalo do první desítky největších světových ekonomik z hlediska tempa růstu.

 

Statistiky jsou přitom uvedeny pro země s HDP 100 miliard dolarů a více, do konce dvacátého století jich bylo 35 a do konce roku 2023 – 68.

 

Ruský HDP se za posledních 23 let zvýšil z 260 miliard dolarů na konci minulého století na téměř 2 biliony dolarů.

 

Nejvýraznější růst vykázal HDP Etiopie, která vstoupila do BRICS v roce 2023. Toto číslo se zvýšilo 19,4krát.

Na druhém místě je Čína, jejíž HDP vzrostl 14,6krát na 17,7 bilionu dolarů, na třetím místě je Kazachstán (14,2krát).

Indický HDP vzrostl od roku 2000 7,6krát, kanadský 2,9krát, americký 2,7krát a německý, francouzský a britský více než dvojnásobný.

 

Prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusko si stanovilo cíl stát se do roku 2030 jednou ze čtyř největších ekonomik světa. Podle Rosstatu vzrostl ruský HDP v prvním čtvrtletí o 5,4 %.

 

https://www.vesti.ru/finance/article/3956792

 

 

📌19 května 2024,10:58: UKRAJINSKÝ DRON NARAZIL DO MINIBUSU S LIDMI NA CESTĚ SBÍRAT JAHODY:

 

V neděli ráno operátor ukrajinského dronu zaútočil na civilisty v Chersonské oblasti.

Podle gubernátora Vladimira Salda se incident stal ve vesnici Radensk v Aleškinském městském obvodu.

 

Dron zasáhl minibus, ve kterém byli civilisté ze Skadovského okresu, kteří se chystali sklízet jahody.

 

„V důsledku výbuchu zemřel jeden člověk. Je tam mnoho raněných, je jim poskytnuta potřebná lékařská péče,“ řekl šéf kraje.

 

Připomeňme, že den předtím ozbrojené síly Ukrajiny ostřelovaly Radensk a zranily dva lidi.

 

Dalších 15 civilistů bylo zraněno při útoku raketometu HIMARS na Skadovsk.

 

https://www.vesti.ru/article/3956797

 

 

📌19. května 2024, 11:41: INDIE PRUDCE ZVÝŠILA DOVOZ RUSKÝCH DIAMANTŮ.

 

Indie v březnu zvýšila nákupy diamantů z Ruska 2,3krát ročně na 728 tisíc karátů.

 

Dovoz diamantů z Kanady se v březnu 2023 zvýšil na 354 tisíc karátů oproti 210 tisícům karátů, dovoz diamantů z Číny se zvýšil 2,6krát na 122 tisíc karátů, dodávky z Hongkongu se zvýšily o 15 %.

 

Mezitím se nabídka diamantů z Belgie do Indie v březnu snížila o 2 miliony karátů na 2,1 milionu karátů, ze Spojených arabských emirátů – o 900 tisíc karátů na 7,3 milionu karátů, ze Spojených států – o 3,7krát na 155 tisíc karátů, z Izraele – 1,8krát na 110 tisíc karátů, z

Botswany – o 12 % na 214 tisíc karátů, z Jižní Afriky – o 2 % na 255 tisíc karátů.

 

Obecně se dovoz diamantů do Indie v březnu snížil na 12,15 milionu karátů ze 14,7 milionu karátů v březnu 2023.

 

EU, Spojené státy a některé další země začaly 1. března postupně omezovat dovoz ruských diamantů, které se zpracovávají ve třetích zemích.

 

Mezinárodní diamantové centrum v Antverpách (AWDC) uvedlo, že čelí dlouhým a nákladným zpožděním v dodávkách diamantů a dovozní omezení negativně ovlivnilo podnikání a vytvořilo „hrozbu podkopání staletí starého obchodu s diamanty v Antverpách“.

 

https://www.vesti.ru/finance/article/3956869

 

 

📌19 května 2024, 11:44: V CHARKOVĚ ZAHŘMĚLY SILNÉ VÝBUCHY:

 

Starosta Charkova Ihor Terekhov informoval na svých sociálních sítích o silných explozích ve městě poté, co byl vyhlášen letecký poplach.

Silná exploze v Charkově. Dej si pozor! Další silná exploze,“ napsal Terekhov na svém kanálu Telegram.

 

Gubernátor Charkovské oblasti Oleg Sinegubov upřesnil, že příjezdy byly zaznamenány v Charkovské oblasti.

 

https://www.vesti.ru/article/3956858

 

 

📌19. května 2024, 11:51: MAXIM OREŠKIN DAL EVROPSKÉMU AUTOMOBILOVÉMU PRŮMYSLU 10 LET:

 

Nový zástupce šéfa prezidentské kanceláře Maxim Oreškin věří, že evropský automobilový průmysl se do 10 let zapíše do historie.

 

Zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Ruské federace odpověděl na otázku autora a spolumoderátora pořadu „Moskva. Kreml. Putin Pavel Zarubin o tom, zda evropský automobilový průmysl zanikne: „Značky zůstanou, stejně jako to samé Volvo, které už dávno není švédské, ale čínské.

Evropské společnosti ztratily velký ruský trh, získaly dražší energetické zdroje, dražší kovy a další komponenty. Nemají moderní technologie elektromobilů, každým dnem ztrácejí své konkurenční výhody, svůj podíl na trhu.“

 

První místopředseda vlády Denis Manturov byl dotázán, zda náš automobilový průmysl přežije expanzi čínského: „Je to otázka partnerství. Kolegové, ti, kteří se zajímají o náš trh, musí splňovat požadavky a úrovně lokalizace, které představíme.“

Automobilový průmysl se stal jedním z témat diskusí během návštěvy Vladimira Putina v Číně.

A nejde jen o automobilový průmysl. Západní země uvalují sankce na stále více zboží.

https://www.vesti.ru/auto/article/3956890

 

 

📌19. května 2024, 11:53, Bild: NĚMECKÉ MINISTERSTVO OBRANY ŽÁDÁ KABINET MINISTRŮ O 3,8 MILIARDY EUR PRO KYJEV:

 

Německé ministerstvo obrany žádá vládu, aby v aktuálním fiskálním roce vyčlenila dalších 3,8 miliardy eur na pomoc Kyjevu, uvádí deník Bild am Sonntag s odvoláním na zdroje.

 

Německá vláda již vyčlenila na vojenskou pomoc Ukrajině 7,1 miliardy eur, z nichž téměř všechny prostředky byly rozděleny a zbývá pouze 300 milionů na nákup zbraní nebo munice, píší noviny.

 

Německý ministr obrany Boris Pistorius se ve středu setkal s kancléřem Olafem Scholzem a ve čtvrtek s ministrem financí Christianem Lindnerem.

 

V červnu by měla být žádost o dodatečné finanční prostředky předložena německému parlamentu ke schválení.

 

Podle německého ministerstva financí by Berlín neměl selhat v posilování obrany Ukrajiny. „Pokud se vládě podaří dosáhnout konsensu, najdeme řešení v aktuálním fiskálním roce,“ věří ministerstvo financí.

 

Podle deníku Bild am Sonntag se situace s rozpočtem na rok 2025 komplikuje. Německý ministr obrany oznámil dodatečné náklady pro Bundeswehr ve výši 6,7 miliardy eur. Německé ministerstvo obrany vyčlenilo na pomoc Ukrajině 15 miliard eur.

 

Německá politička, poslankyně Bundestagu Sarah Wagenknechtová, v komentáři ke zprávám o otázce dalších 3,8 miliardy eur na pomoc Kyjevu vyjádřila názor, že kurz zvyšování vojenské pomoci Ukrajině ji a Německo vede do propasti. „Tento kurz vede nás i Ukrajinu do propasti. Jednání o příměří jsou více než opožděná,“ napsala Wagenknechtová na své stránce na sociální síti X (dříve Twitter).

 

https://www.vesti.ru/article/3956829

 

 

📌19 května 2024, 12:17: Senátor Kastyukevich: ROZSAH ŠKOD PO ZNIČENÍ VODNÍ ELEKTRÁRNY KACHOVKA JE KOLOSÁLNÍ:

 

Senátor z Chersonské oblasti Igor Kastyukevich uvedl, že celková výše škod po zničení vodní elektrárny Kachovka ozbrojenými silami Ukrajiny je kolosální.

Dodal, že přesná částka bude jasná později, „jakmile každý evakuovaný získá bydlení“ a infrastruktura bude obnovena.

Kastyukevich poznamenal, že dříve byla oznámena pouze přibližná výše škod – asi 11,5 miliardy rublů. „Jedná se především o sociální zařízení, infrastrukturu a bydlení lidí, kompenzace za ztrátu domů a majetku,“ řekl agentuře RIA Novosti.

 

Jak zdůraznil Kastyukevich, mrtví lidé, zvířata, jedinečná flóra a fauna jsou součástí nenapravitelných škod.

 

Kromě toho podle senátora dochází i k nepřímým škodám. Vysvětlil, že podle regionálního ministerstva zemědělství se kvůli nedostatku centralizovaného zavlažování po zničení vodní elektrárny Kachovka a malému množství jarních srážek předpokládá, že letošní sklizeň bude nižší než loni.

 

„Navíc pokles zeleninových plodin o 30 procent a u ozimé pšenice o 25 procent,“ řekl senátor.

 

https://www.vesti.ru/article/3956849

 

 

📌19. května 2024, 12:21, Zuřivost: USYK VYHRÁL JEN PROTO, ŽE JE UKRAJINEC!

 

Britský boxer Tyson Fury je přesvědčen, že se měl stát nezpochybnitelným mistrem světa v boxu v těžké váze. Kvůli politice však vítězství přiřkl Ukrajinec Oleksandr Usyk.

 

„Věřím, že jsem tento boj vyhrál. Vyhrál několik kol, ale většinu z nich jsem vyhrál já,“ citoval Brita novinář Michael Benson.

 

Podle Furyho bylo Usykovi přiznáno vítězství díky tomu, že je Ukrajinec. „Jeho země je v žalostném stavu, takže se lidé postavili na jeho stranu,“ řekl boxer.

 

Poznamenal také, že v říjnu uspořádá odvetu s ukrajinským sportovcem. Usyk už souhlasil s druhým zápasem.

 

Boj, který se odehrál v noci 19. května v Rijádu, skončil vítězstvím zástupce Ukrajiny rozděleným rozhodnutím rozhodčích. V devátém kole Usyk Furyho knockoutoval.

 

Výsledkem zápasu byl zisk titulu nezpochybnitelného mistra světa v těžké váze.

https://www.vesti.ru/article/3956873

 

 

📌19 května 2024, 12:58: UKRAJINSKÉ BEZPILOTNÍ LETOUNY ZASÁHLY RAFINERII SLAVJANSK NÁLOŽEMI S KOVOVÝMI KULIČKAMI:

 

Ukrajinské bezpilotní letouny (UAV), které zasáhly Slavjanskou ropnou rafinérii (rafinérii) na Krasnodarském území, měly nálože s údernými prvky v podobě ocelových kuliček.

 

„Tentokrát se ukázalo, že bezpilotní letouny jsou větší, nálože nesly mnohem více,“ uvedl Eduard Trudněv, bezpečnostní ředitel skupiny společností Slavjansk ECO, poznamenává TASS.

 

Rafinerie pozastavila práce, společnost provádí vyšetřovací úkony a upřesňuje výši škod.

V noci z 18. na 19. května zaútočilo šest ukrajinských bezpilotních letounů na rafinerii Slavjansk.

 

https://www.vesti.ru/article/3956924

 

 

📌19 května 2024, 13:07: KAMIONY BYLY ZASAŽENY KAMIKADZE DRONY V OBLASTI BELGOROD:

 

Nepřítel zaútočil na několik vozidel najednou v oblasti Belgorod, k incidentům došlo v neděli 19. května.

 

Podle gubernátora Vjačeslava Gladkova kamikadze drony ozbrojených sil Ukrajiny zasáhly dva nákladní automobily, které byly použity při terénních pracích.

 

Stalo se to poblíž vesnice Chapaevsky v městské části Graivoronsky.

 

„V důsledku dvou explozí nedošlo k žádným obětem, vozidla byla rozříznuta. Na místě pracují provozní služby,“ řekl hejtman.

Připomeňme, že dříve ukrajinská armáda ostřelovala několik osad v oblasti Belgorod. Nedošlo k žádným obětem, došlo k materiálním škodám.

Nad regionem fungoval také systém protivzdušné obrany.

 

https://www.vesti.ru/article/3956921

 

 

📌19 května 2024, 13:11: V DEMOKRATICKÉ REPUBLICE KONGO DOŠLO K POKUSU O STÁTNÍ PŘEVRAT:

 

Ozbrojeným silám Demokratické republiky Kongo se podařilo zmařit pokus o státní převrat. Uvedl to oficiální zástupce ozbrojených sil Demokratické republiky Kongo, brigádní generál Sylvain Ekenge.

 

Podle něj, citovaného deníkem L’actualité, byli všichni spiklenci dopadeni a již zatčeni.

 

Ministryně spravedlnosti Demokratické republiky Kongo Rose Mutombo již dříve uvedla, že orgány Demokratické republiky Kongo zrušily zákaz trestu smrti.

 

https://www.vesti.ru/article/3956951

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️19 května 2024, 13:20: „JIŽNÍ“ SKUPINA ZNIČILA AŽ 680 UKRAJINSKÝCH VOJÁKŮ A DVA TANKY:

 

Jednotky „Jižní“ skupiny vojsk porazily živnou sílu a techniku ozbrojenců Ozbrojených sil Ukrajiny v oblastech osad Antonovka a Belogorovka.

 

Informovalo o tom Ministerstvo obrany Ruské federace. Podle agentury nepřítel v tomto směru ztratil více než 680 vojáků, dva tanky, dvě bojová vozidla pěchoty a 10 vozidel.

 

Kromě toho byly zničeny dva muniční sklady ozbrojených sil Ukrajiny, zasažena samohybná děla Gvozdika, tři britské houfnice L-119 a americká M119 a odražen útok ozbrojenců Ozbrojených sil Ukrajiny u obce Novomikhailovka.

 

Připomeňme, že v sobotu skupina Jih zasadila drtivé údery čtyřem ukrajinským brigádám, v důsledku čehož ztráty nepřítele činily více než 690 lidí, tank, pět obrněných vozidel a šest automobilů.

 

https://www.vesti.ru/article/3956923

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️19 května 2024, 13:21: OZBROJENÉ SÍLY UKRAJINY ZTRATILY V BOJÍCH SE SKUPINAMI VOSTOK A DNĚPR PŘES 165 LIDÍ:

 

Jednotky a subdivize ruské skupiny Vostok obsadily výhodnější linie na frontové linii a porazily živnou sílu a techniku Ozbrojených sil Ukrajiny (AFU) u Velyka Novoselka a Makarovka v Doněcké lidové republice (DLR).

 

Ruští vojáci odrazili dva protiútoky útočných skupin Ozbrojených sil Ukrajiny v oblasti Urožaynoje a Staromayorskij (DLR).

 

Ozbrojené síly Ukrajiny ztratily až 105 osob, dvě bojová vozidla pěchoty, tři vozidla, 155mm houfnici britské výroby FH-70 a 122mm samohybnou dělostřeleckou jednotku „Gvozdika„.

 

Ruská skupina Dněpr porazila živnou sílu a techniku ozbrojených sil Ukrajiny u osad Vesele v Chersonské oblasti a Rabotino v Záporožské oblasti.

 

Ozbrojené síly Ukrajiny ztratily až 60 vojáků, pět vozidel, 155mm houfnici M777 vyrobenou Spojenými státy, 152mm houfnici D-20 a 122mm houfnici D-30.

 

https://www.vesti.ru/article/3956957

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️19. května 2024, 13:22: SKUPINA VOJSK SEVER ODRAZILA PĚT PROTIÚTOKŮ OZBROJENÝCH SIL UKRAJINY V CHARKOVSKÉ OBLASTI:

 

Jednotky ruské skupiny sil „Sever“ během dne odrazily pět protiútoků ukrajinských útočných skupin v oblastech Vovčansk, Lipcy a Tychoj v Charkovské oblasti, uvádí denní zpráva Ministerstva obrany Ruské federace.

 

Severní uskupení ruských jednotek pokračuje v postupu hluboko do obrany nepřítele.

 

Ozbrojené síly RF během dne zničily až 230 ukrajinských vojáků, tank, 2 obrněná bojová vozidla, 10 pickupů, 122mm samohybnou dělostřeleckou lafetu „Gvozdika“, bojové vozidlo 122mm MLRS „Grad“.

 

Ruská armáda zasáhla také živou sílu a techniku cizinecké legie, 24. a 42. mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny, 125. brigády územní obrany v oblastech Lukyantsi, Vesele, Radhospne Charkovské oblasti.

 

https://www.vesti.ru/article/3956965

 

 

📌19 května 2024, 13:28: AMERICKÝ GRANÁT EXPLODOVAL V TERMINÁLU PRO NÁKLADNÍ AUTOMOBILY V ODĚSE:

 

Jedna osoba byla zraněna v důsledku výbuchu v logistickém terminálu pro příjem nákladních vozidel Euroterminal v Oděse, informovala ukrajinská média.

 

Podle nich byly na místě činu nalezeny úlomky amerického granátu M-67.

Pracovník ostrahy centra byl vážně zraněn.

 

Údajně si do práce přinesl výbušný předmět.

 

https://www.vesti.ru/article/3956963

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️19 května 2024, 13:29: STŘEDNÍ SKUPINA VOJSK ODRAZILA 7 PROTIÚTOKŮ, OZBROJENÉ SÍLY UKRAJINY ZTRATILY AŽ 345 VOJÁKŮ:

 

Jednotky Střední skupiny sil odrazily sedm protiútoků útočných skupin a pěších brigád Ozbrojených sil Ukrajiny v oblastech osad Šumy, Netaylovo, Umanskoje, Novokalinovo a Solovjovo Doněcké lidové republiky.

 

Ruští vojáci navíc zlepšili své taktické postavení a porazili formace nepřátelské 47. a 100. mechanizované a 71. pěší brigády v Jevgenivce, Novoalexandrovce, Rozovce a Novgorodském Doněcké lidové republice.

 

Podle ministerstva obrany ztratily ozbrojené síly Ukrajiny až 345 vojáků.

Zničena byla také dvě bojová obrněná vozidla, dva automobily a houfnice MSTA-B.

Jednotky ruské skupiny sil „Sever“ během dne odrazily pět protiútoků ukrajinských útočných skupin v oblastech Vovčansk, Liptsy a Tykhyi v Charkovské oblasti.

 

Během dne ozbrojené síly RF zničily až 230 ukrajinských vojáků.

 

https://www.vesti.ru/article/3956941

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️19. května 2024, 13:33: OZBROJENÉ SÍLY UKRAJINY ZTRATILY AŽ 440 VOJÁKŮ V ZÓNĚ ODPOVĚDNOSTI SKUPINY ZÁPAD:

 

Ukrajinská armáda v zóně operací „západní“ skupiny vojsk ozbrojených sil RF ztratila za poslední den až 440 bojovníků. Oznámili to v neděli zástupci Ministerstva obrany Ruské federace.

 

Podle zprávy v této oblasti ruské jednotky obsadily výhodnější linie u Torskoje v DLR.

V oblasti této osady byly poraženy formace 63. mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny.

 

Kromě živé síly nepříteli chyběla dvě vozidla, tři 155mm houfnice M777, 152mm houfnice Msta-B a také dvě 122mm samohybná děla Gvozdika.

 

Za poslední den letectvo, drony, dělostřelectvo a raketové síly ozbrojených sil RF zasáhly nahromaděné živé síly a vojenskou techniku ozbrojených sil Ukrajiny ve 112 okresech.

 

Ruští protiletadloví dělostřelci v noci sestřelili na obloze nad Ruskem 103 ukrajinských dronů, z toho 62 leteckého typu, dodalo ruské ministerstvo obrany.

 

https://www.vesti.ru/article/3956954

 

 

📌🔝🔝🔝♨️♨️♨️19. května 2024, 13:34: PROTIVZDUŠNÁ OBRANA SESTŘELILA PŘES 100 UKRAJINSKÝCH DRONŮ DENNĚ:

 

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily 103 ukrajinských dronů denně. Z toho 62 bezpilotních letounů leteckého typu bylo v noci sestřeleno nad územím Ruské federace, uvádí se v denní zprávě ruského ministerstva obrany.

 

Během dne protivzdušná obrana Ruské federace sestřelila také Točka-U, 12 operačně-taktických raket americké výroby ATACMS, 4 francouzské řízené pumy Hammer, 2 protiradarové střely HARM americké výroby a také 9 raket HIMARS a Alder.

 

Podle Ministerstva obrany Ruské federace operačně-taktické letectvo, bezpilotní prostředky, raketová vojska a dělostřelectvo skupin vojsk ozbrojených sil RF zasáhly během dne koncentrace živé síly a vojenské techniky ozbrojených sil Ukrajiny ve 112 okresech.

 

Od začátku NMD ruská armáda zničila 601 letadel, 274 vrtulníků, 24 374 dronů, 522 protiletadlových raketových systémů, 16 085 tanků a dalších obrněných bojových vozidel, 1 305 bojových vozidel MLRS, 9 683 polních dělostřeleckých a minometných děl a také 21 815 jednotek ukrajinských speciálních vojenských vozidel.

https://www.vesti.ru/article/3956986

 

 

📌19 května 2024, 13:46, LAVROV: NA ZÁPADĚ NEJSOU ŽÁDNÍ POLITICI, KTEŘÍ BY MLUVILI PRAGMATICKY.

 

Ministr zahraničních věcí Ruska odpověděl na otázku autora a spolumoderátora pořadu „Moskva. Kreml. Putin“

 

Pavel Zarubin o tom, že si první osoby států dovolí lhát – na příkladu britského premiéra Sunaka, který řekl, že to byl Putin, kdo odřízl plyn.

 

„Nebyl to jen Sunak, kdo to řekl,“ připomněl Serhij Larov. – To řekl Scholz, z jehož úst to obecně zní fantasmagorsky, protože pro Scholze Američané vyhodili do povětří plynovody, Nord Streamy, které měly zajistit další prosperitu Německa. Všichni víte, co se teď děje s německou ekonomikou.“

 

Taková prohlášení jsou podle ministra zahraničí nejsmutnější, protože znamenají, že „na Západě nyní nejsou žádní politici, kteří by mohli mluvit pragmaticky a na základě faktů“.

 

NEUZNÁVAJÍ JE, PŘEKRUCUJÍ JE, SNAŽÍ SE VÉST SVÉ OBYVATELSTVO, SVÉ VOLIČE TAK, ABY NEZASAHOVALI DO TOHOTO SLEPÉHO A KATASTROFÁLNÍHO KURZU PRO EVROPU,“ zdůraznil šéf ministerstva zahraničí.

 

https://www.vesti.ru/article/3956947

 

 

📌💥💥💥19.05.2024, Nova NEWS HD, Roman Kirsch: ZÁPAD SABOTOVAL UKRAJINSKOU MÍROVOU DOHODU S RUSKEM; PŘIPOUŠTÍ ZELENSKÉHO SPOJENEC A NĚMECKÝ LÍDR

1.dil

Lež našeho vrchního propagandisty a nástěnkáře z ministerstva zahraničí v přímém přenosu

 

https://youtu.be/doF7UxVnFrY?si=L–UJr365zXwv_bp

 

 

📌💥💥💥19.05.2024, Nova NEWS HD, Roman Kirsch: Další (dnešní druhý) díl nedělního komediálního pořadu na CNN Prima News….😂😂😂

 

https://youtu.be/HOrhpQs-KbU?si=3rzVoC2PUc7qj5l2

 

 

📌19. května 2024, 16:30: NIGER A SPOJENÉ STÁTY SE DOHODLY, ŽE DOKONČÍ STAŽENÍ AMERICKÝCH VOJSK DO 15. ZÁŘÍ:

 

Američtí vojáci budou z Nigeru staženi do 15. září 2024. To je dohoda, které dosáhli zástupci ministerstev obrany USA a Nigeru na jednáních v Niamey.

 

Prohlášení o stažení jednotek Pentagonu ze země bylo zveřejněno na stránce Národní rady pro obranu vlasti (CNSP) Nigeru na sociální síti X. Jednání mezi americkou a nigerijskou vojenskou delegací probíhala od 15. do 19. května.

 

Stahování amerických vojsk z Nigeru již začalo. Abych to zjednodušil, vládnoucí Národní rada pro obranu vlasti v Nigeru vydala Pentagonu povolení k přeletům a přistání amerických vojenských letadel v zemi.

 

V březnu Niger vypověděl dohodu s Washingtonem, podle které na severu země operovala letecká základna amerických dronů. Za nigerského prezidenta Mohameda Bazoum, který byl svržen šéfem prezidentské stráže Abdurrahmanem Tchianim, Američané zajišťovali výcvik vojenského personálu a zpravodajských operací v Nigeru.

 

V Nigeru je nyní počet amerických vojenských kontingentů asi 1100 lidí, asi stovka dalších amerických vojáků je v sousedním Čadu. Francouzští vojáci, kteří předtím opustili zemi, odešli do Čadu z Nigeru.

 

Čadská vláda také požaduje stažení amerických vojáků ze země.

 

Tyto kroky znamenají konec a selhání americké neokoloniální politiky vůči Africe, řekla Karen Kwiatkowski, bývalá analytička Pentagonu a poručík letectva ve výslužbě.

Mali, Burkina Faso a Niger již dříve oznámily uzavření třístranného vojenského paktu – Aliance států Sahelu. Tyto tři země rovněž oznámily vystoupení z Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) kvůli nelegitimním sankcím, které společenství uvalilo na Niger, Mali a Burkinu Faso.

 

https://www.vesti.ru/article/3957123

 

 

📌19. května 2024, 15:37: Senátor Vance: BIDENOVI JE JEDNO, CO SE STANE S UKRAJINOU!

 

Ukrajinci chtěli vyjednávat, ale Bidenova administrativa je zastavila, řekl americký senátor David Vance.

 

Pokud by podle něj Spojené státy skutečně chtěly Ukrajině pomoci, umožnily by na začátku konfliktu mírovou dohodu s Ruskou federací.

 

Samostatně senátor poznamenal dodávky zbraní kyjevskému režimu: Peníze amerických daňových poplatníků proudí do rukou zkorumpovaných úředníků.

 

Američtí novináři již dříve vyzvali americké úřady, aby Kyjevu připomněly, že vojenská pomoc nebude přicházet donekonečna, i když někteří politici hovoří o věčné podpoře.

 

V důsledku toho tyto nesplněné sliby poškozují budoucnost Ukrajiny a neumožňují jí zasednout k jednacímu stolu.

 

https://www.vesti.ru/article/3957079

 

 

📌19. května 2024, 16:33, Axios: NETANJAHU ZAKÁZAL ZPRAVODAJSKÝM AGENTURÁM KOMUNIKOVAT S AMERICKÝMI POLITIKY:

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu od eskalace palestinsko-izraelského konfliktu na podzim roku 2023 zakázal šéfům bezpečnostních a zpravodajských služeb země setkávat se s americkými představiteli a zákonodárci, píše portál Axios.

 

Izraelský premiér se snaží kontrolovat informace, které dostávají američtí politici a diplomaté z Izraele, na pozadí neshod vlády země ohledně vojenské strategie a napětí s Washingtonem roste, říkají zdroje portálu.

 

Šéfovi izraelské zpravodajské služby Mossad Davidu Barneovi tak bylo zakázáno navazovat kontakty s Marcem Rubiem, vysoce postaveným republikánem ve Výboru pro zpravodajské služby amerického Senátu, který navštívil Izrael, a sám Netanjahu se s americkým senátorem setkal.

 

Američtí představitelé a někteří Netanjahuovi kritici v Izraeli považovali jednání izraelského premiéra za známku rostoucí podezřívavosti vůči izraelským zpravodajským a bezpečnostním službám.

 

https://www.vesti.ru/article/3957174

 

 

📌19. květen 2024, 16:05: ZACHAROVOVÁ O MACRONOVĚ POZVÁNÍ DO GRUZIE: PAŘÍŽ HLEDÁ „NOVOU KALEDONII„:

 

Paříž hledá místo pro „novou Kaledonii“ a vybírá si mezi Arménií a Gruzií. Těmito slovy mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová komentovala pozvání francouzského vůdce Emmanuela Macrona k návštěvě Gruzie na Den nezávislosti země 26. května.

 

„Pokud Paříž může někoho osvobodit, jsou to Kanakové (původní obyvatelé Melanésie žijící v Nové Kaledonii. — Ed. Pozn. red.) z francouzského jha,“ ironizoval diplomat.

 

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová pozvala svůj francouzský protějšek do Tbilisi z nějakého důvodu, ale aby „konečně osvobodila Kavkaz od sovětského jha a ruského vlivu“, napsala Zacharovová na svém kanálu Telegram.

 

Mezitím se zhoršuje situace v Nové Kaledonii, zámořském území Francie, které bylo sužováno nepokoji a násilím, stejně jako protesty proti ústavní reformě. Během pogromů 13. května v hlavním městě regionu, městě Noumea, bylo zabito nejméně šest lidí, včetně dvou četníků. Stovky dalších byly zraněny, desítky policistů byly zraněny.

 

Domorodé obyvatelstvo Nové Kaledonie z kmene Kanak protestuje proti návrhu zákona, který se projednává v Paříži a který by udělil volební právo osobám, které žijí v regionu déle než deset let.

 

https://www.vesti.ru/article/3957130

 

 

📌19. května 2024, 15:00, WP: PO 20. KVĚTNU BUDE ZELENSKYJ OBVINĚN Z PODKOPÁVÁNÍ DEMOKRACIE:

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj může být po skončení svého funkčního období obviněn z podkopávání demokracie.

 

Informovala o tom agentura RIA Novosti s odkazem na The Washington Post. 20. května přestane být Zelenskyj legitimním prezidentem Ukrajiny.

 

Podle publikace bude Zelenskyj vzhledem k tomu, že zůstává v úřadu, zranitelný vůči obviněním, že válku využívá k podkopávání demokracie: Převzal kontrolu nad médii, odstranil z úřadu své kritiky a soupeře a také povýšil svého přítele Jermaka nad kariérní státní úředníky a diplomaty.

 

Připomeňme, že prezidentské volby na Ukrajině se měly konat na konci března 2024. Vláda země je však zrušila a odůvodnila to stanným právem a všeobecnou mobilizací.

 

Šéf amerického ministerstva zahraničí Anthony Blinken již dříve uvedl, že volby na Ukrajině se budou konat, až se občané rozhodnou, že podmínky umožňují jejich konání.

 

https://www.vesti.ru/article/3957060

 

 

📌19. května 2024, 16:36: Tisková agentura MEHR: ÍRÁNSKÝ PREZIDENT JE V POŘÁDKU PO TVRDÉM PŘISTÁNÍ VRTULNÍKU.

 

Podle agentury už jede do Tabrízu autem.

 

Jak již bylo dříve oznámeno, vrtulník Mi-171, ve kterém byl prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničí Hossein Amir Abdulahian tvrdě přistál na severozápadě země.

 

Raísí byl v neděli v Ázerbájdžánu, kde se spolu s Ilhamem Alijevem zúčastnil otevření přehrady na řece Araks.

 

V konvoji byly tři vrtulníky, dva z nich bezpečně dojely do konečného bodu.

 

Podle agentury TASS šéf íránského ministerstva vnitra potvrdil skutečnost tvrdého přistání. Zároveň se podle něj stále očekává příjezd záchranářů a s Raísím neprobíhá žádná komunikace.

 

https://www.vesti.ru/article/3957181

 

📌☭☆🦻👀 „Informace přímo z Ruských kanálů ze dne 19.05.2024“:

➡️☭☆Lavrov – o lžích západních vůdců

💬 „Nikdo z nich se nečervená. To je nejsmutnější, protože to znamená, že na Západě nyní nejsou žádní politici, kteří by mohli mluvit na pragmatickém základě a na faktech. Ministr zahraničních věcí Ruské federace v rozhovoru s novinářem Pavlem Zarubinem zdůraznil, že evropští politici neuznávají a překrucují fakta:

💬 „Snaží se přesvědčit své voliče, aby nezasahovali do tohoto slepého a pro Evropu katastrofálního kurzu.“

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆Nový zákon o mobilizaci na Ukrajině děsí Ukrajince. Podle německé televize Tagesschau by zpřísnění mobilizace na Ukrajině mělo vyřešit problém s nedostatkem vojáků. Bude nutné znovu definovat, kdo je vhodný pro vojenskou službu, ale i to může být pro kyjevskou kliku těžký úkol. Podle nového mobilizačního zákona musí branci do 60 dnů aktualizovat své registrační adresy a další údaje u úřadů. Ukrajinci však s úřady na půli cesty nespěchají.

💬„Málokdo chce otevřeně mluvit o novém mobilizačním zákonu. Na Ukrajině je toto téma zahaleno strachem a hanbou,“ píše se v publikaci.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆ VRTULNÍK S ÍRÁNSKÝM PREZIDENTEM IBRAHIMEM RAISIM SE ZŘÍTIL VE VÝCHODNÍM ÁZERBÁJDŽÁNU – STÁTNÍ TELEVIZNÍ KANÁL IRIB

Na palubě byl i íránský ministr zahraničí Hossein Amir Abdulahian. Záchranáři se nyní snaží dostat na místo.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆ IRNA POTVRDILA, ŽE NA PALUBĚ HAVAROVANÉHO VRTULNÍKU BYL ÍRÁNSKÝ PREZIDENT

ZÁCHRANNÉ TÝMY ZATÍM MÍSTO UDÁLOSTI KVŮLI ŠPATNÝM POVĚTRNOSTNÍM PODMÍNKÁM NEURČILY.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆Íránský prezident je v pořádku, cestuje autem v rámci kolony do Tabrízu, uvádí agentura Mehr.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

 

Prosím všechny přátelé, ke kterým se moje zprávy dostanou, kdybyste byli tak moc hodní a posílali to dál, jak přátelům, tak na skupiny, kterým fandíte.

Pokud přestanete dostávat denně minimálně 2x mé zprávy, kvůli blokacím, najdete je na https://volnyblog.news/ , protože i proti blokacím je denně zpracovávám a publikuji pro Vás!!! Prosím přeposílejte tyhle informace dál. Dávám Vám denně nové informace z domova i ze světa, lidstvo se probouzí. Pokud se všichni přidáme k šíření pravdy dál a dál, přidají se stovky, tisíce, jen tak probudíme další lidi a demokracii nezastaví. Tohle není o tom, že si jenom přečteme, co se děje, ale o tom, aby tyhle informace dostalo co nejvíc lidí a začali tlačit na své vládní činitelé k pružnému pokračování míru, zastavení všech válek a likvidaci genocidních praktik všech vlád, které jsou pod vlivem EU, USA, Bidenové administratívy, OSN, WHO… Prosím, uvědomte si to všichni a dělejte pro to, co můžete, dle i Vašich možností, a to je posouvání alespoň nových informací, které se nám denně odhalují!!! 🙏🙏🙏

Děkuji. Ľubomíra

 

📌 Děkujeme za Vaši podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naší nezávislé informační platformy.

Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.

Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.

Lubomír Volný

Transparentní účet: 115-4977920247/0100

Důvěrný účet: 107-1458980287/0100

„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247

SWIFT: KOMBCZPP

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *