, ,

14.06.2024, rozklikni si🔝🔝🔝denně: Témata různorodá a velice zajímavá…

14.06.2024: RANNÍ ZPRÁVY, Témata: různorodá a velice zajímavá…

 

❤️ „Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.“ —  Konfucius

 

📌😂BIDEN Z NĚJAKÉHO DŮVODU „VOJENSKY POZDRAVIL“ ZELENSKÉHO NA SUMMITU G7

https://t.me/to_je_nas_svet/27006

 

 

📌😂🇸🇰 ZUZANA ČAPUTOVÁ: Vyvrcholením rozlúčkovej návštevy v Prahe bol slávnostný obed, na ktorý pán prezident a prvá dáma pozvali viac ako stovku českých a slovenských osobností, ktoré svojim osobným príbehom a prácou stelesňujú mimoriadne vzťahy medzi našimi národmi a krajinami.

Z rúk prezidenta Petra Pavla som pri tejto príležitosti obdržala najvyššie české štátne vyznamenanie, Rad Bieleho leva I. triedy za mimoriadny prínos k rozvoju Českej rebubliky. Vážim si toto vyznamenanie, rovnako ako si vážim aj priateľstvo s pánom prezidentom a priazeň a podporu, ktorú som v Čechách vždy cítila. Na tieto chvíle nikdy nezabudnem!

https://t.me/to_je_nas_svet/27007

 

 

📌👉 🙈 🤮🐜🦟🦗🕷️ 11. června 2024, 16:00, Brněnská drbna:

👹VĚDCI Z BRNA TESTUJÍ VYUŽITÍ HMYZU V POTRAVINÁŘSTVÍ. CVRČČÍ PRÁŠEK PŘIDÁVAJÍ DO KLOBÁS A SALÁMŮ:

 

👉 VĚDCI Z MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ se zaměřili na využití hmyzího prášku v masných výrobcích. 🙈

Malé larvy podle nich obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků, v porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější 🙈.

První výsledky ukazují, že přídavek hmyzí suroviny by mohl vylepšit jejich výživovou hodnotu. 🤮

 

HMYZ ZVÝŠÍ OBSAH BÍLKOVIN:

 

Vědci se zaměřili na dva typy masných výrobků, měkké salámy a klobásy. Do nich kromě běžných přísad zakombinovali také🦗 cvrččí prášek. 🤮

„Někdo by mohl namítnout, že je kontraproduktivní👹 nahrazovat bílkoviny masa bílkovinami hmyzu. ((A hlavně jejich hovnami!!!)) 🤮

Například cvrččí prášek ale obsahuje šedesát procent bílkovin v sušině 🙈, zatímco čerstvé maso, které obsahuje přirozeně i vodu, má obsah bílkovin kolem dvaceti procent,“ vedl v tiskové zprávě autor projektu Adam Kovál z Ústavu technologie potravin.

 

DO VÝROBKŮ VÝZKUMNÍCI CVRČČÍ PRÁŠEK PŘIDÁVALI V RŮZNÝCH POMĚRECH.

 

Následně testovali chemické složení a texturní vlastnosti. „Zjistili jsme, že je vhodnější doplnit o hmyzí složku 🤮 měkké salámy, 👉 kde se prášek lépe rozptýlí a vytvoří homogenní strukturu.

 

Aby byl produkt senzoricky přijatelný, přídavek by dle našich výsledků neměl přesáhnout 10 procent,“ přiblížil Kovál.

Cvrččí prášek je poměrně aromatický, má neobvyklou chuť i vůni. 🤮

 

PODLE VĚDCE JE ALE JEN OTÁZKOU ČASU, KDY SI KONZUMENTI NA SPECIFIKA HMYZÍCH PŘÍDAVKŮ ZVYKNOU. 👹

Cílem výzkumníků je vytvořit recepturu, kterou by výrobci masných produktů mohli případně využít ve svých provozech. 👹

Do budoucna by se rádi zaměřili také na další druhy potravin, například pečivo. 👹

 

👹 Do deseti let běžně v obchodech Využívání hmyzu v potravinách povoluje legislativa.

👹 V ROCE 2015 VYŠLO NAŘÍZENÍ, KTERÉ OZNAČILO HMYZ JAKO NOVOU POTRAVINU.

 

👹 OD ROKU 2019 SE HMYZ ŘADÍ MEZI 👉 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA 🙈.

 

Kromě vysokého obsahu plnohodnotných proteinů 🤮 je výhodou hmyzích přídavků také to, že jejich bílkoviny jsou pro člověka dobře stravitelné 🙈. Chov hmyzu je navíc považován za velmi ekologický 🙈. „Stále je to předmětem výzkumu.

Poslední data ale ukazují, že hmyz potřebuje málo krmiva i vody, a oproti běžným hospodářským zvířatům vytváří také méně oxidu uhličitého, 🙈“ upozornil 👹 Kovál.

 

Produkce hmyzu ale zatím není levnou záležitostí. Podle 👹 Kovála by se mohla situace změnit, pokud by se poptávka po tomto typu suroviny výrazněji navýšila.

 

Zlevnit by tak mohly i hmyzí produkty, které už z pultů obchodů spotřebitelé znají.

Podle vědce by se výrobky s různými přídavky hmyzích prášků mohly stát běžnou součástí nabídky obchodních řetězců do deseti let.

 

((Žerte si to sami a chci na vlastní oči vidět Kovála i s demoliční četou, všechny pohromadě za stolem s plnou mísou červů před sebou je sežrat až do posledního!!! Ve vazbě Vám s tím pak budeme krmit MY!!!))

Zdroj: https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/30452-vedci-z-brna-testuji-vyuziti-hmyzu-v-potravinarstvi-cvrcci-prasek-pridavaji-do-klobas-a-salamu.html?utm_source=copy

 

📢  Pro osvěžení faktů dějin a historie z archívu cvrčci a hmyz na talíři!!!:

➡️ Nový pekárenský produkt v portfoliu obchodní sítě Penny Market nese název „Vita chléb s cvrččí moukou“. Chléb obsahuje 10 % cvrččí mouky, jejíž podíl odpovídá přibližně dvěma stům cvrčkům na jedno balení. Oproti běžnému chlebu cvrčkový Vita chléb údajně nabízí vyšší obsah vlákniny a bílkovin. Cvrčkový Vita chléb je zacílen především na skupinu zákazníků vyznávající zdravý životní styl, kteří vyhledávají alternativní způsob stravování. Zacílení napovídá také to, že chléb s 10% podílem cvrččí mouky nebude patřit mezi diskontní produkty. Vita chléb mohou zákazníci Penny zakoupit v limitované nabídce od 9. května za cenu 49,90 Kč. Za hmyzím chlebem stojí Hradecká pekárna a dodavatel cvrččí mouky‼️ Vita chléb s cvrččí moukou vyrábí Hradecká pekárna. Dodavatelem mouky je startupová společnost SENS, která ze cvrččí mouky již vyrábí proteinové tyčinky. Firma SENS, za níž stojí čeští zakladatelé Radek Hušek a Daniel Vach, se plánuje stát jedním z největších dodavatelů cvrččí mouky na světě. Za tímto účelem založila společnost v Thajsku automatizovanou průmyslovou farmu zabývající se chovem cvrčkům. V současné době je farma v testovací fázi. Do konce roku společnost plánuje produkovat 3,5 tuny cvrččí mouky měsíčně. Výrobě potravinových produktů z hmyzu přeje evropská legislativa‼️ Podle nařízení Evropské unie, které je platné od letošního roku, je hmyz považován za potravinu nového typu. V této oblasti dozná změn také česká legislativa, které by měla umožnit chov a hmyzu pro lidskou stravu. 👹 „Připravujeme velmi drobné změny ve veterinárním zákoně, kde stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata,“ 👹 sdělil ČTK začátkem letošního roku Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví. Přijetí úpravy prozatím brzdí stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a na následné vyhodnocení Evropskou komisí.

https://www.pekarske-technologie.cz/retezec-penny-zacal-prodavat-chleb-s-cvrcci-moukou-hmyzi-chleb-vyrabi-hradecka-pekarna/

 

Pokud se něco inkubuje nebo pokud něco klíčí, co se inkubuje? To jsou otázky, které si kladu. Proč chtějí, aby lidi jedli hmyz?

Je to proto, aby se normalizovalo krmení hmyzem, aby mohli přežít? Nebo je to proto, aby krmili něco, co zavedli dříve? Proč teplo? Zřejmě vytváří umělé teplo pomocí geoinženýrství… k překvapení všech… protože toto teplo potřebují. Potřebují modré ultrafialové světlo, a zároveň, jak se tato technologická implementace ultrafialového světla zavádí po celém světě, dochází k mnoha obětem, nebo věcem, které tam jsou jen zdánlivě náhodou. Takže to jsou jen otázky. A tak používáme popisný formát stejně jako oni, na základě všeho, co pozorujeme. A pozítří budeme mít další snímky.

 

ZDROJ: https://cz24.news/project-incubus-laborator-la-quinta-columna-zverejnila-dosud-nepredstavitelny-nalez-materialy-uvnitr-covid-vakcin-od-pfizeru-video-cz-dab-16-min/

 

📌 🐛🦗 DONÚTI NÁS 🇪🇺 EÚ JESŤ HMYZ NAMIESTO MÄSA?

Oficiálna potravinová stratégia Európskej únie, na ktorú sa odvoláva nespočet legislatívnych aktov nazvaná „Z farmy na stôl“ hovorí, že produkcia mäsa výrazne škodí planéte a spôsobuje globálne otepľovanie. Preto musíme množstvo jedeného mäsa znižovať a príjem bielkovín nahrádzať z iných zdrojov. Akých?

🤮 Z hmyzu!  Či už budeme chrobáky pojedať celé, pečené alebo mleté. Podstatné je, aby sme znížili počet kráv a „pomohli tak planéte“…

👍 My sme však normálni ľudia ako vy, a preto choré koncepcie z dielne Európskej únie zásadne odmietame!

✅ ZASTAVME NEZMYSLY Z BRUSELU!!!

https://t.me/absurdnisvet/73930                   

 

 

📌 ZVRÁCENÁ REKLAMA WEF NA POŽÍRÁNÍ HMYZU: KDYŽ JÍME HMYZ KRMENÝ ODPADEM Z POTRAVY, VYTVÁŘÍME OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ!    

https://t.me/absurdnisvet/73989

 

🔝⏩ 9. května 2023 06:30, Tomáš Durčák: Alergie či jedovaté toxiny. 5 největších rizik spojených s konzumací hmyzu:

 

Konzumace hmyzu se v Evropě v poslední době stává velkým tématem. Jedni jej vnímají jako superpotravinu plnou bílkovin a stravu budoucnosti, pro druhé jde jen o módní výstřelek, který se nám opět někdo snaží vnutit. Mimo to, že pro některé z nás je představa pochutnávání si na cvrčkovi, kobylce nebo švábovi nechutná, existují i reálná rizika spojená s jejich pojídáním.

 

  1. 1. DALŠÍ NEBEZPEČNÝ ALERGEN

Byť je hmyz v některých částech světa konzumován už stovky let, o jeho reálných dopadech na lidský organismus toho stále víme velmi málo. Což ve chvíli, kdy se alergeny ve stravě stávají stále větším problémem, znamená další potenciální riziko. Zvlášť proto, že již existuje i vědecká studie, která ukázala, že hmyz dokáže u člověka vyvolat stejnou alergickou reakci jako korýši (např. krevety či humři). Dává to smysl, jelikož hmyz i korýši patří mezi členovce. Mají tzv. exoskelet a členěná těla, která se skládají z podobných složek. Minimálně lidé alergičtí na korýše by se tak již nyní měli mít na pozoru. Zvlášť proto, že díky nové „hmyzí vyhlášce“ EU by hmyz mohl být zanedlouho součástí řady potravinářských výrobků.

 

  1. RIZIKO NOVÝCH BAKTERIÍ A PLÍSNÍ VE STRAVĚ

Fakt, že se všeobecně spíš snažíme držet brouky či hmyz všeobecně dál od našich talířů místo jejich konzumace, má svůj dobrý důvod. Celá řada druhů hmyzu se totiž živí rozkládající se hmotou (hnijící potraviny, mrtvá těla zvířat, lidské i jiné zvířecí výkaly…), která je plná bakterií. Což zejména z divoce žijícího hmyzu dělá v případě konzumace poměrně nebezpečné riziko. Stejné riziko musí vnímat také provozovatelé hmyzích farem, kde navzdory hygienickým předpisům rovněž hrozí zavlečení mikrobů či bakterií se sporami přímo do „chovu“.

 

Na tuto skutečnost je třeba brát ohled zejména u hmyzu z farem v Asii, kde jsou bohužel vysoké hygienické standardy stále spíše výjimkou. Existují navíc studie, které ukazují, že hmyz v sobě může nést parazity, kteří jsou škodliví až smrtící pro zvířata i člověka. Stejně jako u ostatních typů potravy i u hmyzu je tedy původ už nyní důležitým faktorem jeho nezávadnosti.

 

  1. HMYZ OBSAHUJE ANTINUTRIČNÍ LÁTKY

Jak už bylo zmíněno výše, vždy přítomnou součástí těla hmyzu je exoskelet, jež je zpravidla tvořen chitinem. To znamená další možný problém, jelikož chitin patří mezi takzvané „antinutriční látky“. Jak už název napovídá, jde o látky, jež negativním způsobem ovlivňují schopnost lidského těla vstřebávat a využívat přijaté bílkoviny. Mohou tudíž omezit nutriční hodnotu celé řady potravin, což platí zejména pro ty rostlinného původu (jako rýže či mouka).

 

Dosavadní studie na toto téma naštěstí zjistily, že obsah chitinu v hmyzu není natolik vysoký, aby z něj činil nutričně neefektivní stravu. Dle jiných studií má navíc konzumace chitinu i své světlé stránky, jako zlepšení imunity či lepší schopnost těla bojovat proti zánětům a rakovinám. Abychom roli chitinu zcela pochopili, bude však potřeba dalších výzkumů.

 

  1. BROUČCI S PESTICIDY

Kde naopak zatím neexistuje téměř žádný výzkum, je oblast používání pesticidů při chování hmyzu. Jedna z mála studií na toto téma nalezla v uměle chovaném hmyzu malý obsah některých škodlivých chemikálií. Nešlo nicméně o vyšší hodnoty, než s kterými se můžete setkat u většiny ostatních živočišných potravin.

 

Faktem nicméně zůstává, že používání pesticidů při produkci poživatelného hmyzu je zatím z velké části neregulované, což hmyzu na našem talíři přidává další malou míru potenciálního rizika. Toto riziko však rapidně roste u hmyzu, jež žije v běžné přírodě. Důkazem budiž lokální epidemie zdravotních komplikací způsobených hmyzem kontaminovaným pesticidy v Thajsku a Kuvajtu.

 

https://zeny.iprima.cz/alergie-ci-jedovate-toxiny-5-nejvetsich-rizik-spojenych-s-konzumaci-hmyzu-346049

 

MOŽNÁ RIZIKA KONZUMACE HMYZU:

https://www.wormup.com/informace_o_jedlem_hmyzu/mozna-rizika-konzumace-hmyzu/

 

✅ ZASTAVME NEZMYSLY Z BRUSELU!!!

 

📌 ⚡️The Spectator: PORÁŽKA MACRONOVY A SCHOLZOVY STRANY VE VOLBÁCH DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU PŘINESE KYJEVU VELKÉ PROBLÉMY.

Francouzský prezident se zoufale snaží podvádět a ponechat si určitý manévrovací prostor – zatímco německá vláda je podle názoru autora již fakticky mumifikována.

A čeká nás toho ještě víc: Trump může vyhrát volby v USA. Pak bude rozhodovat o osudu Ukrajiny, aniž by se ptal na názor Ukrajinců. Německý „mírový kancléř“ může takový výsledek dokonce podpořit, tvrdí autor článku. A Macron, zbavený moci, ačkoli bude zásadně proti, nebude moci nic dělat.

https://t.me/to_je_nas_svet/27009

 

 

📌📢🔝🔝🔝Předsedkyně Státního úřadu pro státní bezpečnost Jana Drábová: ŠVÝCARSKO BUDE O VÍKENDU HOSTIT VELKOU MÍROVOU KONFERENCI O UKRAJINĚ, SOUČÁSTÍ ČESKÉ DELEGACE BUDE PŘEDSEDKYNĚ STÁTNÍHO ÚŘADU PRO JADERNOU BEZPEČNOST DANA DRÁBOVÁ

https://t.me/to_je_nas_svet/27010

 

 

📌😂BIDEN SE ZTRATIL I NA SUMMITU G7: Americký prezident se během military show vydal do svého paralelního světa a italská premiérka ho musela nasměrovat na místo.

https://t.me/to_je_nas_svet/27011

 

 

📌🇷🇺 NEVYHNUTELNÁ REAKCE RUSKA NA POUŽITÍ ZMRAZENÝCH AKTIV PRO UKRAJINU BUDE PRO BRUSEL EXTRÉMNĚ BOLESTIVÁ – OFICIÁLNÍ ZÁSTUPKYNĚ RUSKÉHO MINISTERSTVA ZAHRANIČÍ MARIA ZACHAROVOVÁ.

Diplomatka poznamenala, že Rusko má dostatek evropského majetku a finančních prostředků, takže Evropa „bude muset v prvé řadě zaplatit za své šílenství z vlastní peněženky“.

https://t.me/to_je_nas_svet/27012

 

 

📌☝️BIDEN A ZELENSKYJ PODEPSALI: PODROBNOSTI O BEZPEČNOSTNÍ DOHODĚ MEZI UKRAJINOU A USA

▪️ V případě ozbrojeného útoku na Ukrajinu se USA a Kyjev sejdou do 24 hodin, aby konzultovaly reakci a určily, jaké další obranné potřeby Ukrajina má;

▪️ Cílem USA je posílit obranu a svou moc;

▪️ USA se zavazují, že Ukrajině pomohou nikoliv vysláním vojáků na Ukrajinu, ale zbraněmi a municí;

▪️ Podpora hospodářské a energetické obnovy Ukrajiny;

▪️ Tato dohoda urychluje integraci Ukrajiny do EU a NATO.

❗️ Ale je tu jedno ale –„pokud se Trump stane americkým prezidentem, může od této bezpečnostní smlouvy klidně odstoupit,“ stěžují si ukrajinská média

https://t.me/to_je_nas_svet/27013

 

 

📌 ♨️SPOJENÉ STÁTY ODLOŽÍ DODÁVKY SYSTÉMŮ PROTIVZDUŠNÉ OBRANY ZAHRANIČNÍM ODBĚRATELŮM, DOKUD NEBUDOU USPOKOJENY ODPOVÍDAJÍCÍ POTŘEBY UKRAJINY, ŘEKL BIDEN

„Vše, co máme, půjde na Ukrajinu, dokud nebudou uspokojeny jejich potřeby. Pak budeme plnit své závazky vůči ostatním zemím.“

https://t.me/to_je_nas_svet/27015

 

 

📌🤡ZELENSKYJ: HISTORICKÝM VÝSLEDKEM SPOLUPRÁCE SE SPOJENÝMI STÁTY JE DVOUSTRANNÁ BEZPEČNOSTNÍ DOHODA, KTERÁ NAŠE VZTAHY POSOUVÁ NA ÚROVEŇ SKUTEČNÉHO SPOJENECTVÍ.

Je to nejsilnější dohoda s Amerikou za celých 33 let naší nezávislosti. Dohoda má právně závaznou část a obsahuje naprosto užitečné detaily týkající se vzdušné obrany a letadel. Stanovili jsme, že USA pomohou Ukrajině s dodávkami stíhaček  – tolik stíhaček, kolik Ukrajina potřebuje. Budeme na tom pracovat. S vedoucími představiteli jsem také hovořil o urychlení výcviku pilotů.

Důležité je, že dohoda s USA nyní stanoví, že Ukrajina bude podporována v době války i míru. Je to skutečně dlouhodobé. Sdílíme stejnou vizi míru – spravedlivý mír pro náš lid. Děkuji vám, pane prezidente Bidene, děkuji oběma stranám a komorám Kongresu, děkuji ti, Ameriko!

https://t.me/to_je_nas_svet/27016

 

 

📌13. června 2024, 19:47, PRICHOĎKO: KAMERAMAN NTV KOŽIN, ZRANĚN V GORLOVCE, ZEMŘEL:

 

Zemřel zaměstnanec kanálu NTV Valerij Kožin, který byl vážně zraněn při ostřelování obce Golmovskij (Nikitovský okres Gorlovka) v DLR. Oznámil to ve svém telegramovém kanálu starosta Gorlovky Ivan Prichoďko.

 

„Jeden z novinářů, Valerij Kožin, zemřel,“ napsal.

 

Dva zaměstnanci kanálu NTV – korespondent Alexej Ivlijev a kameraman Valerij Kožin – a eskortní důstojník byli vážně zraněni při ostřelování Ozbrojených sil Ukrajiny v DLR.

Šéf DLR Denis Pušilin oznámil, že novináři utrpěli zranění od výbuchu miny, byli v kómatu. Byli převezeni do nemocnice a operováni.

https://www.vesti.ru/article/3998516

 

 

📌13. června 2024, 19:45: KANADA UVALILA SANKCE NA TREŤJAKA, ALICHANOVA A POBEDU:

 

Omezení se týkala zejména ministra průmyslu a obchodu Ruské federace Antona Alichanova, šéfky Ligy bezpečného internetu Jekatěriny Mizuliny a hokejisty Vladislava Treťjaka.

 

Kromě toho byly na kanadských sankčních seznamech takové společnosti, jako je letecký dopravce Pobeda, Novorossijská lodní společnost a Elektroavtomatika.

 

Pokud jde o média, omezení se týkala Rossijskaja gazeta, televizních kanálů Petrohrad, Tavria a Mariupol-24.

 

  1. června také Spojené království oznámilo zavedení nových protiruských sankcí. Britská „černá listina“ se rozšířila o 40 pozic najednou, včetně 11 společností z Izraele, Číny, Turecka a Spojených arabských emirátů.

 

Z Rusů například letecká loď Volha-Dněpr, strojírenský závod Arsenal, továrny na střelný prach Kazaň a Tambov spadaly pod britské restrikce.

https://www.vesti.ru/article/3998476

 

 

📌13. června 2024, 19:46, PUTIN: POTENCIÁL RUSKA V OBLASTI TECHNOLOGIÍ MUSÍ BÝT SEVŘEN V PĚST A NESMÍ BÝT ROZPTÝLEN:

 

Celý vědecký, technologický, vzdělávací a výrobní potenciál Ruska musí být shromážděn v pěst, rozptýlení sil a zdrojů je zde nepřijatelné.

 

Oznámil to ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin na zasedání Rady pro vědu a vzdělávání. Podle hlavy státu připravil kabinet ministrů a Ruská akademie věd (RAS) seznam nejdůležitějších high-tech technologií. To jsou přímé úkoly pro vědu, na nichž závisí historické vyhlídky země, řekl Putin.

 

Zároveň by se neměly duplikovat projekty v oblasti vědy a vzdělávání, řekl prezident a pověřil členy rady, aby věnovali pozornost celkovému plánování a realizaci výzkumu a vývoje (VaV).

https://www.vesti.ru/nauka/article/3998529

 

 

📌13. června 2024, 20:57, MELONIOVÁ: G7 NEBUDE KONFISKOVAT RUSKÝ MAJETEK, ALE POUŽIJE PŘÍJMY Z NĚJ:

 

Aktiva Centrální banky Ruské federace zmrazená na Západě nebudou zkonfiskována, ale příjmy z nich získané půjdou na pomoc Kyjevu. Dohody v této věci dosáhli vedoucí představitelé zemí G7 na summitu v italském regionu Apulie.

 

Oznámila to ve čtvrtek italská premiérka Giorgia Meloniová. Podle ní bude do konce roku Ukrajině přiděleno dalších 50 miliard dolarů jako půjčky.

 

„Nejedná se o konfiskaci, ale o použití naběhlých úroků,“ vysvětlila Meloniová.

https://www.vesti.ru/article/3998594

 

 

📌📢🔝🔝🔝 🔝🔝🔝 13. června 2024, 21:02: UKRAJINA A SPOJENÉ STÁTY PODEPSALY DOHODU O BEZPEČNOSTNÍCH ZÁRUKÁCH:

 

Kyjev a Washington uzavřely bezpečnostní dohodu. Dohody dosažené mezi zeměmi by se měly stát „mostem“ k členství Ukrajiny v NATO, uvedla agentura Reuters s odvoláním na text dokumentu.

 

Dokument podepsali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký vůdce Joe Biden.

 

Smlouva je uzavřena na 10 let. Spojené státy zejména přislíbily pomoc s výcvikem ukrajinského vojenského personálu.

 

V červenci 2023 podepsaly země G7 (Spojené státy, Velká Británie, Francie, Německo, Japonsko, Itálie, Kanada) prohlášení o poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině. V dokumentu spojenci Kyjeva vyjádřili připravenost zajistit stabilitu a odstrašit „jakékoli hrozby“.

 

Ukrajina již dříve podepsala dvoustranné smlouvy o bezpečnostních zárukách se Spojeným královstvím, Německem, Francií, Dánskem, Kanadou, Itálií, Španělskem, Nizozemskem, Finskem a Portugalskem.

https://www.vesti.ru/article/3998611

 

 

 

📌📢🔝🔝🔝 🔝🔝🔝 13. června 2024, 22:16, BIDEN: USA NEPOŠLOU VOJÁKY NA UKRAJINU, DOHODA TO NEPOČÍTÁ:

 

Dohoda o bezpečnostních zárukách podepsaná Washingtonem a Kyjevem nezahrnuje vyslání amerických vojáků na Ukrajinu, uvedl prezident Spojených států Joseph Biden.

 

Podle amerického vůdce je účelem tohoto dokumentu posílit obranu Ukrajiny a její schopnost odstrašit Rusko, píše agentura TASS. To musí být provedeno prostřednictvím dodávek zbraní a munice.

 

Připomeňme, že 13. června ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a Biden podepsali bezpečnostní dohodu na dobu 10 let.

 

Jak dodávají západní novináři, dohoda je považována za podporu mostu k členství Ukrajiny v NATO.

 

Dohoda však zahrnuje nejen dodávky zbraní, ale také dodávky zpravodajských informací kyjevskému režimu, investice do ukrajinského vojensko-průmyslového komplexu a výcvik ozbrojenců Ozbrojených sil Ukrajiny.

https://www.vesti.ru/article/3998666

 

 

📌13. června 2024, 21:12: RUSKÉ MINISTERSTVO ZAHRANIČÍ: UKRAJINŠTÍ OZBROJENCI CÍLENĚ STŘÍLELI NA NOVINÁŘE NTV:

 

Dnes večer přišla tragická zpráva z frontové linie Gorlovky: Náš kolega Valerij Kožin, kameraman filmového štábu NTV, který se dnes dostal pod palbu, byl zabit. Vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům. Valerij Kožin pracoval 20 let na kanálu NTV, natáčel reportáže na horkých místech. Byl vyznamenán medailí „Za statečnost“ a medailemi Řádu „Za zásluhy o vlast“ I. a 2. stupně.

 

Korespondent Alexej Ivlijev byl operován a podle lékařů je ve stabilizovaném stavu. Ruské ministerstvo zahraničí označilo dnešní úder ozbrojených sil Ukrajiny na ruské novináře za „cílené ostřelování“.

 

Frontová Gorlovka je dnes opět pod těžkou palbou ozbrojených sil Ukrajiny. Nikitovskému okresu byla zasazena masivní rána – pět lidí bylo zraněno.

Mezi nimi jsou i naši kolegové – zaměstnanci kanálu NTV. V důsledku útoku ozbrojenců byli vážně zraněni korespondent Alexej Ivlijev, kameraman Valerij Kožin a eskortní důstojník. Přes veškerou snahu lékařů se nepodařilo Valeriji Kožinovi zachránit život. Vyšetřovatelé Vyšetřovacího výboru Ruska zahájili vyšetřování.

 

„Vyšetřovatelé Vyšetřovacího výboru Ruska zaznamenali ostřelování Nikitovského okresu Gorlovka, pravděpodobně za použití dělostřelectva,“ uvedla TFR.

 

Valerij Kožin hodně pracoval v horkých oblastech: V Sýrii, ve válečné zóně na Donbasu. Několik měsíců v roce trávil na těch nejtěžších služebních cestách.

 

Alexej Ivlijev je jedním z nejzkušenějších válečných reportérů v zemi, což je skutečný příklad hodný následování. Od začátku bojů na Donbasu patří k těm, kteří ukazují a říkají pravdu o tom, jak kyjevský režim ničí civilní obyvatelstvo a jak ruští bojovníci bojují proti ukrajinskému nacismu.

 

Tentokrát Alexej společně s kameramanem Valerijem Kožinem připravil článek o životě obyvatel Gorlovky, kteří jsou neustále vystaveni ostřelování z Kyjeva. A v tuto chvíli se sám stal prioritním cílem ozbrojených sil Ukrajiny.

 

Lékařům se již podařilo provést několik operací. Stav filmového štábu je hodnocen jako stabilizovaný. Doufáme v brzké uzdravení našich kolegů.

https://www.vesti.ru/article/3998586

 

 

📌13. června 2024, 21:55: CENTRÁLNÍ BANKA RUSKÉ FEDERACE SE ROZHODLA PROZATÍM ZRUŠIT RANNÍ OBCHODOVÁNÍ NA MOSKEVSKÉ BURZE:

 

Ruská centrální banka se rozhodla dočasně zrušit ranní obchodování na moskevské burze, informovala tisková služba regulátora.

 

„Ruská centrální banka se rozhodla nepořádat obchodní seance na devizovém trhu a trhu s drahými kovy až do 9:50 moskevského času,“ uvádí se v prohlášení.

Zasedání se také nebudou konat na trhu s deriváty Moskevské burzy. Rozhodnutí vstoupí v platnost 14. června a bude platit, dokud nebude zrušeno.

 

V souvislosti s novými americkými sankcemi moskevská burza ve středu oznámila ukončení obchodování s dolarem a eurem. Od čtvrtka 13. června se přestaly provádět měnové transakce.

 

Jak je uvedeno v prohlášení, investoři budou moci obchodovat se všemi nástroji na devizovém trhu a na trhu s drahými kovy, s výjimkou měnových párů s americkým dolarem a eurem.

 

Tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov v komentáři k situaci uvedl, že Centrální banka Ruska je po zavedení nových protiruských sankcí v bankovním sektoru schopna zajistit stabilitu na všech trzích.

https://www.vesti.ru/article/3998642

 

 

📌13. června 2024, 13:40: ZELENSKYJ ŘEKL, ŽE KYJEV POTŘEBUJE DALŠÍCH 7 SYSTÉMŮ PATRIOT, NEBO ALESPOŇ 5:

 

Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst 7 protiletadlových raketových systémů Patriot, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zatím se podařilo dohodnout na dodávce pouze 5 baterií, ale ani ty nemusí být dány, připustil.

 

Pokud jde o bezpečnostní dohodu podepsanou Kyjevem a Washingtonem 13. června, ta zahrnuje dodávky systémů protivzdušné obrany Patriot a bojových letounů. Šéf kyjevského režimu upřesnil, že nejde jen o stíhačky F-16, píše agentura TASS.

 

Americký ministr obrany Lloyd Austin již dříve uvedl, že k dodávkám nových Patriotů ozbrojeným silám Ukrajiny nemá co říci.

 

Šéf Pentagonu poznamenal, že představitelé americké administrativy přesvědčují další země, aby převedly systémy protivzdušné obrany Patriot, NASAMS a SAMP/T kyjevskému režimu.

 

Austin také nepotvrdil informace některých médií, že Polsko dá Ukrajině svůj Patriot.

https://www.vesti.ru/article/3998697

 

 

📌13. června 2024, 22:59: AMERICKÉ MINISTERSTVO OBRANY: CENY ZBRANÍ PRO KYJEV JSOU NAFOUKNUTÉ O 8 MILIARD DOLARŮ:

 

Cena amerických zbraní, které jdou na Ukrajinu, je nafouknutá o 1,6 miliardy dolarů. Uvádí se to ve zprávě generálního inspektora amerického ministerstva obrany.

 

Z dokumentu také vyplývá, že již dříve audit zjistil předražení ve výši 6,2 miliardy dolarů. Pentagon však nepřijal žádná opatření, píše RIA Novosti.

 

Připomeňme, že v polovině května Úřad generálního inspektora amerického ministerstva obrany oznámil, že vyšetřuje 12 případů možného zneužití pomoci převedené kyjevskému režimu. Mluvíme o porušení, jako jsou podvody, korupce, zpronevěra, porušení omezení šíření technologií.

 

Na začátku června navíc američtí novináři zjistili, že ukrajinští představitelé jsou velmi naštvaní, že americký velvyslanec nastoluje otázku korupce v zemi.

https://www.vesti.ru/article/3998703

 

 

📌13. června 2024, 23:11, CENTCOM: HÚTÍOVÉ STŘÍLELI NA UKRAJINSKOU LOĎ V ADENSKÉM ZÁLIVU:

 

Ústřední velení amerických ozbrojených sil (CENTCOM) oznámilo další útok jemenských Hútíů.

 

„Hútiové odpálili dvě protilodní střely s plochou dráhou letu v Adenském zálivu. Obě rakety zasáhly plavidlo Verbena, ukrajinskou loď pro přepravu suchého nákladu pod vlajkou Palau,“ uvedlo americké centrální velitelství (CENTCOM).

 

Je třeba poznamenat, že v důsledku útoku byl zraněn jeden námořník, na palubě vypukl požár.

 

Předtím rakety Houthiů poškodily dvě nákladní lodě v Adenském zálivu.

https://www.vesti.ru/article/3998710

 

 

📌13. června 2024, 5:27: POROŠENKO VĚŘÍ, ŽE UKRAJINA BUDE V ZIMĚ ČELIT ENERGETICKÉ KATASTROFĚ:

 

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se domnívá, že úřady musí přijmout naléhavá opatření, aby se vyhnuly energetickému kolapsu.

 

„Pokud nebudou přijata naléhavá opatření, budeme mít situaci, která povede k energetické katastrofě v zimě,“ řekl bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko ve videu zveřejněném na kanálu Pryamiy na YouTube.

 

Zároveň poznamenal, že zůstává optimistou a je si jistý, že katastrofě lze zabránit. A navzdory skutečnosti, že „v zimě bude dodávka elektřiny pouze čtyři hodiny z 24 hodin“, Porošenko nesdílí názory těch, kteří věří, že současná situace „se stane novým impulsem pro Ukrajince, aby pokračovali v hromadném opouštění země“.

 

Hodinový výpadek proudu na Ukrajině byl zaveden 20. května kvůli masivnímu poškození zařízení energetické soustavy. Kvůli úderům ruských sil bylo na Ukrajině vyřazeno asi 90 % kapacity tepelných elektráren, uvedl zástupce Nejvyšší rady Oleksij Kučerenko.

https://www.vesti.ru/article/3998784

 

 

📌13. června 2024, 4:05: SÍLY PROTIVZDUŠNÉ OBRANY ODRAZILY MASIVNÍ ÚTOK DRONŮ V ROSTOVSKÉ OBLASTI:

 

Ukrajinské drony byly vyřazeny na obloze nad řadou osad v Rostovské oblasti.

 

„Síly protivzdušné obrany úspěšně odrazily masivní útok UAV na území Rostovské oblasti. Drony byly zničeny v oblasti několika osad v regionu,“ napsal gubernátor Vasilij Golubev na svém kanálu Telegram.

 

Podle předběžných údajů nejsou žádné oběti. Důsledky v terénu se vyjasňují, poznamenal šéf regionu.

 

Dříve byli ve vesnici Belgorod zraněni čtyři lidé v důsledku útoku dronu ozbrojenými silami Ukrajiny.

https://www.vesti.ru/article/3998772

 

 

📌13. června 2024, 2:07, MEDVEDĚV: STÁLE VÍCE ZEMÍ CHCE ŽÍT VE SVĚTĚ OSVOBOZENÉM OD KOLONIÁLNÍHO SYSTÉMU:

 

Místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medveděv se domnívá, že lidstvo by se mělo konečně zbavit dědictví koloniálního systému.

 

„Stále více zemí na planetě vyjadřuje svou touhu žít ve světovém společenství osvobozeném od dědictví koloniálního systému,“ napsal Dmitrij Medveděv v článku zveřejněném v Rossijskaja gazeta.

 

Objasnil, že toto společenství je založeno na zásadách inkluzivního multilateralismu, svrchované rovnosti, mírového soužití a vzájemného respektu mezi zeměmi s různými politickými a sociálními systémy.

 

Zároveň se podle Medveděva, navzdory záměrům lidstva vykořenit neokolonialismus, bude západní svět zoufale bránit.

 

„Bude jednat v kontextu přechodu od samostatného, národního ke globálnímu neokolonialismu. Tedy v systému nerovných ekonomických a politických vztahů, které západní země vnucují zbytku světa, založené na jejich vojenské síle, aktivitách západního kapitálu, mezinárodních finančních organizací a nadnárodních korporací,“ uvedl místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace.

 

Dmitrij Medveděv již dříve vyjádřil svůj názor na nové americké sankce proti Rusku. Restrikce podle něj na politice a životě naší země nic nezmění.

https://www.vesti.ru/article/3998677

 

 

📌13. června 2024, 7:16: SYSTÉMY PROTIVZDUŠNÉ OBRANY PŘES NOC SESTŘELILY 87 UKRAJINSKÝCH DRONŮ V ŠESTI REGIONECH:

 

Systémy protivzdušné obrany ve službě zlikvidovaly 70 dronů v Rostovské oblasti.

 

„Během minulé noci byl zmařen pokus kyjevského režimu provést teroristický útok pomocí bezpilotních letounů leteckého typu na cíle na území Ruské federace,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení.

 

Jak bylo upřesněno, systémy protivzdušné obrany ve službě zachytily a zničily 70 dronů nad územím Rostovské oblasti, po šesti UAV ve Voroněžské a Kurské oblasti. Dva drony byly odstraněny nad územím oblasti Belgorod a Volgograd. Také jeden dron byl sestřelen na Krymu.

 

Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev dříve uvedl, že v důsledku útoku UAV v Morozovském okrese došlo k přerušení dodávky energie. Několik osad spadlo do zóny uzavření.

https://www.vesti.ru/article/3998897

 

 

📌☭☆🦻👀 „INFORMACE PŘÍMO Z RUSKÝCH KANÁLŮ ze dne 14.06.2024“:

➡️☭☆ Prezident zahájil práce na technologickém spuštění instalace megavědecké třídy – supravodivého urychlovače komplexu NICA

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Posádka systému protivzdušné obrany Strela-10 zničila na obloze nad Charkovskou oblastí průzkumné UAV typu Fury ozbrojených sil Ukrajiny

Ruští protiletadloví dělostřelci během pravidelné služby krytí jednotek plnících bojové úkoly objevili a zničili na obloze nad Charkovskou oblastí UAV typu Fury ukrajinských ozbrojených sil.

O situaci v tomto sektoru fronty hovořil velitel protiletadlové raketové baterie s volacím znakem „Veles“.

„Vzdušná situace v této oblasti se od předchozích liší tím, že cíle fungují bez zastavení. Dříve bylo patrné charakteristické zamrzání vzdušných cílů před pády, nyní se dron nezastaví, udělá pád a letí dál. Nejzajímavější jsou „křídla“, hlavně průzkumná, a bojové drony jsou slavné „Baba Yaga,“ řekl Veles.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Finanční plánování rozpočtových výdajů na vědu musí být nutně postaveno na dobu minimálně šesti let, v případě potřeby i na delší období. <…> Opakuji: v Adresu a následně v květnové vyhlášce jsme uvedli, že do roku 2030 zvýšíme tuzemské výdaje na výzkum a vývoj minimálně na dvě procenta HDP. <…> Včetně zdvojnásobení investic do vědy a techniky ze soukromého podnikání.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Lékaři se snažili kameramana Kozhina zachránit několik hodin, ale jeho zranění se ukázala jako neslučitelná se životem, uvedla stanice NTV.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Policie Machačkaly provádí operaci na záchranu lidí, kteří se ocitli na moři během bouře, 14 lidí již bylo zachráněno, uvedlo dagestánské ministerstvo vnitra pro RIA Novosti. Situaci na silnicích v Machačkale ukazují záběry zpravodaje RIA Novosti.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Silný vítr v Machačkale, kde dříve vypuklo špatné počasí, srazil stavební jeřáb, ale bez obětí, informovalo dagestánské ministerstvo výstavby.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Náměstek ministra obrany Ruské federace generálplukovník Alexander Fomin se setkal s mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Indické republiky v Ruské federaci Vinayem Kumarem.

V rámci rozhovoru strany věcně diskutovaly aktuální otázky bilaterální spolupráce ve vojenské a vojensko-technické oblasti a potvrdily zaměření na další posilování specializované spolupráce v duchu zvláště privilegovaného strategického partnerství.

Setkání proběhlo v vřelé a přátelské atmosféře, tradiční pro rusko-indické vztahy.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ AUDITOR PENTAGONU ZJISTIL PŘEDRAŽENÍ AMERICKÝCH ZBRANÍ PRO UKRAJINU O 1,9 MILIARDY DOLARŮ, UVÁDÍ ZPRÁVA GENERÁLNÍHO INSPEKTORA MINISTERSTVA.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

 

Prosím všechny přátelé, ke kterým se moje zprávy dostanou, kdybyste byli tak moc hodní a posílali to dál, jak přátelům, tak na skupiny, kterým fandíte.

Často mně náš systém blokuje účet a nemůžu zasílat do skupin 3 dny, nebo týden!!! Kdo mne chce najít a zajímají ho denní zprávy 2 – 3x denně, jsem na Volném bloGu denně s čerstvými zprávami z domova i ze světa, ale i na mém profilu.

Ať žije DEMOKRACIE!!! Je jako zatemněný měsíc .

MÍRO – MILOVNÉ, SVĚTLO   DIKTÁTORSKO – FAŠISTICKÁ  TMA

Prosím zasílejte zprávy dál  Děkuji. Ľubomíra

 

 

📌 Děkujeme za Vaši podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naší nezávislé informační platformy.

Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.

Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.

Lubomír Volný

Transparentní účet: 115-4977920247/0100

Důvěrný účet: 107-1458980287/0100

„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247

SWIFT: KOMBCZPP

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *