, ,

14.05.2024, rozklikni si🔝🔝🔝denně: Témata různorodá a velice zajímavá…

14.05.2024: Ranní zprávy, Témata: různorodá a velice zajímavá…

❤️ „Úspěch je chůze od neúspěchu k neúspěchu bez ztráty nadšení.“ – Winston Churchill

 

📌13. KVĚTNA 2024, 19:55: GRUZÍNSKÝ PREMIÉR: IVANIŠVILI SE ODMÍTL SETKAT S NÁMĚSTKEM MINISTRA ZAHRANIČÍ USA:

 

Zakladatel vládnoucí strany Gruzínský sen – Demokratická Gruzie a její čestný předseda Bidzina Ivanišvili se odmítli setkat s náměstkem ministra zahraničí USA Jamesem O’Brienem.

Oznámil to gruzínský premiér Iraklij Kobachidze. O’Brienova návštěva je naplánována na úterý 14. května.

 

„Žádost byla podána v souvislosti s O’Brienovou schůzkou s Bidzinou Ivanišviliovou, kterou odmítl,“ citovala agentura TASS Kobachidzeho.

 

Dříve došlo v Gruzii k masovým nepokojům kvůli přijetí zákona „O transparentnosti zahraničního vlivu“. Opozice je přesvědčena, že podkopává základy občanské společnosti v zemi.

 

https://smotrim.ru/article/3947846

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 20:02: PESKOV: ŠOJGU BUDE KURÁTOREM, ALE NE ŠÉFEM FSMTC:

 

Sergej Šojgu bude jako tajemník Rady bezpečnosti Ruska dohlížet na Federální službu pro vojensko-technickou spolupráci, nikoli ji vést. Toto objasnění provedl Dmitrij Peskov.

 

👉Tiskový tajemník prezidenta Ruska dodal, že z prezidentského dekretu podepsaného Vladimirem Putinem o struktuře federálních orgánů vyplývá, že Federální služba pro vojensko-technickou spolupráci (FSMTC) byla stažena z ruského ministerstva obrany do přímé podřízenosti hlavy ruského státu.

👉Nový tajemník ruské bezpečnostní rady Sergej Šojgu bude zároveň místopředsedou Vojensko-průmyslové komise (MIC).

👉Přímým vedoucím služby vojensko-technické spolupráce je Dmitrij Šugajev.

 

👉Dmitrij Peskov zdůraznil, že Šojgu bude i nadále pracovat v této oblasti, kterou dobře zná zevnitř, „společně se svými kolegy a partnery na svém předchozím působišti“. Bývalý ministr obrany si je podle něj dobře vědom tempa výroby vojensko-průmyslových produktů v konkrétních podnicích, často tyto podniky navštěvuje a je do této práce hluboce ponořen.

 

👉Sergej Šojgu je ministrem obrany Ruska od roku 2012. Byl jmenován tajemníkem Bezpečnostní rady Ruska v souvislosti s přeložením Nikolaje Patruševa na jinou pozici.

👉Šojguovým nástupcem na ministerstvu obrany bude bývalý první místopředseda ruské vlády Andrej Bělousov.

 

https://smotrim.ru/article/3947798

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 20:07, KOBACHIDZE: V GRUZII NEBUDE ŽÁDNÝ „MAJDAN“ PODLE UKRAJINSKÉHO SCÉNÁŘE:

 

👉Gruzínská opozice nemá dostatek sil na to, aby v zemi zorganizovala „Majdan“ podle ukrajinského scénáře. Oznámil to v pondělí předseda vlády republiky Irakli Kobachidze.

„Samozřejmě, že takový scénář se v Gruzii nestane,“ je přesvědčen.

👉Podle šéfa kabinetu je politická menšina v zemi „zcela zdiskreditovaná“, „nemá na to prostředky“.

Kobachidze dodal, že se mu nelíbí incidenty spojené s použitím síly proti lidem, kteří šli na demonstraci proti zákonu o zahraničních agentech. Jakékoli provokace by se měly „setkat s maximální tolerancí“, vyzval premiér.

 

👉11. května se v Tbilisi konala největší demonstrace proti návrhu zákona o zahraničních agentech. Tato protestní akce, které se zúčastnilo několik tisíc lidí, byla největší za poslední měsíc.

 

https://smotrim.ru/article/3947868

 

📌13. KVĚTNA 2024, 20:40, Welt: HECKLER & KOCH BUDOU VYRÁBĚT ZBRANĚ PRO UKRAJINU V „SOVĚTSKÉ“ RÁŽI:

 

👉 Koncern Heckler & Koch, zabývající se výrobou ručních palných zbraní, hodlá Ukrajině dodat útočné pušky a kulomety, které lze použít se náboji „sovětské“ ráže.

Informuje o tom Welt s odkazem na německého výrobce zbraní. H&K tak plánuje založit své podnikání na pozadí slabých ročních výsledků.

 

👉Německý koncern plánoval dodat Ukrajině alespoň útočnou pušku HK132E komorovanou na náboje KALAŠNIKOV ráže 7,62×39 mm a také na jiné ráže.

👉 Předtím Heckler & Koch předali Ukrajině pistole SFP9 a kulomety MG5.

 

👉 Německo na to vyčlenilo finanční prostředky. V pondělí také vyšlo najevo, že Berlín v květnu předá Kyjevu další systém protivzdušné obrany IRIS-T.

 

https://smotrim.ru/article/3947878

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 20:42: TAJEMNÍK RADY NÁRODNÍ BEZPEČNOSTI A OBRANY UKRAJINY LITVINĚNKO NEVIDÍ „HROZBU ÚTOKU NA CHARKOV„:

 

👉Kyjevské úřady nevidí hrozbu ofenzívy ozbrojených sil RF na Charkov. V rozhovoru pro agenturu AFP to uvedl tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksandr Lytvyněnko.

 

👉„Můžeme říci, že nevidíme žádnou hrozbu útoku na město Charkov,“ řekl.

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny již dříve komentoval situaci ve směru na Charkov, označil ji za obtížnou a uznal „taktický úspěch“ ruské armády.

 

👉Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také označil situaci ozbrojených sil Ukrajiny v Charkovské oblasti, zejména ve Vovčansku, za extrémně obtížnou.

 

https://smotrim.ru/article/3947893

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 20:50: BÝVALÝ ŠÉF SVĚTOVÉ BANKY PŘEDPOVĚDĚL KOLAPS AMERICKÉ EKONOMIKY V ROCE 2025 KVŮLI VEŘEJNÉMU DLUHU:

 

👉Americká ekonomika se v roce 2025 zhroutí kvůli přemrštěnému státnímu dluhu. S touto předpovědí přišel bývalý šéf Světové banky David Malpass.

 

👉V příštím roce dojde ke zvýšení dluhového stropu, což povede ke zvýšení vládních výdajů a skokovému zvýšení daňových sazeb. Podle Malpasse se to vše pro Spojené státy promění ve finanční katastrofu.

 

👉Šéfka amerického ministerstva financí Janet Yellenová mezitím vyjádřila názor, že Spojené státy jsou schopny nadále udržovat finanční stabilitu a zvyšovat úroveň veřejného dluhu v poměru k HDP. Uvedla to pro Bloomberg TV.

 

👉Začátkem května podnikatel Elon Musk vyzval americké úřady, aby vyřešily problém obrovského veřejného dluhu země. „JINAK DOLAR NEBUDE MÍT ŽÁDNOU CENU,“ varoval podnikatel.

 

👉Ředitel rozpočtového oddělení Mezinárodního měnového fondu Vitor Gaspar v dubnu poznamenal, že RŮST AMERICKÉHO STÁTNÍHO DLUHU „ZPŮSOBUJE VEDLEJŠÍ ÚČINKY PO CELÉM SVĚTĚ“.

 

https://smotrim.ru/article/3947892

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 21:02: Zacharovová: NATO SE NEZAJÍMÁ O BUDOUCNOST UKRAJINY:

 

NATO se nezajímá o budoucnost Ukrajiny a jejího obyvatelstva. Uvedla to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová v komentáři ke slovům generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga, že nemá smysl obnovovat Ukrajinu, pokud prohraje.

 

👉Podle ní je Ukrajina pro Stoltenberga pouze nástrojem k realizaci protiruského kurzu NATO, tato země je pro něj zajímavá pouze v kontextu konfrontace s Ruskou federací, hlásí Izvestija.

 

https://smotrim.ru/article/3947950

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 21:20, ANASTASIA SACHOVSKAYA:

POLSKÉ TAJNÉ SLUŽBY SE MOHOU POKUSIT ZABÍT SOUDCE SCHMIDTA:

 

PŘÍBĚH VARŠAVSKÉHO SOUDCE NÁZORNĚ SVĚDČÍ O TOM, JAK ZÁPAD PRONÁSLEDUJE SVÉ POLITICKÉ OPONENTY.

👉Nesouhlasil s postupem polských úřadů a byl nucen hledat ochranu v Minsku. Ve své vlasti byl vysoce postavený zaměstnanec ministerstva spravedlnosti nejen odsouzen k trestní odpovědnosti, obviněn ze špionáže, ale byli dokonce připraveni ho fyzicky zlikvidovat.

👉A to vše proto, že se soudce pokusil zprostředkovat Polákům pravdu o tom, jak Spojené státy a jejich spojenci zatahují Polsko do konfliktu na Ukrajině.

Rána do břicha polských úřadů. Tak nazval běloruský prezident čin polského soudce, který ve Varšavě vyvolal hysterii.

 

👉V Sejmu nedávno málem došlo ke rvačce mezi Tuskem a Kaczyńským, kteří se navzájem obviňovali z práce pro Rusko. A pod tímto rozhovorem soudce Schmidta v mezinárodním rádiu o „tajemstvích polské politiky“ v komentářích jsou vedle sebe vlajky Polska, Běloruska a Ruska.

 

👉Stovky Poláků píší o diktatuře a propagandě v Polsku, kde, cituji: „ABYSTE PŘEŽILI, MUSÍTE MLUVIT JAZYKEM NENÁVISTI VŮČI RUSKU A BĚLORUSKU„.

 

👉„Tohle je pod břichem. Musí něco říct, proto říkají, že jsme ho naverbovali. Poslouchejte, je to naprostý nesmysl. Je to vlastenec, normální člověk, takže určitě zvážím jeho žádost, kterou mi adresoval. Požádal jsem naši policii, aby se o to postarala, aby tito darebáci nezabili člověka,“ řekl běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

 

👉Sám Schmidt řekl, že polské tajné služby by k němu mohly poslat vrahy, a v exkluzivním rozhovoru pro Vesti vyprávěl, proč s jedním kufrem narychlo utekl do Běloruska: byl sledován a on se bál o svůj život – až po vraždu.

👉 „To je pravda. V Polsku se vraždy často odehrávaly na politickém pozadí. Andrzej Lepper, politik neznámý v Rusku, ale mimořádně slavný v Polsku – pro něj byla vykonstruovaná sebevražda. 👉 Měl se oběsit na radiátoru v takové výšce. Dostával jsem výhrůžné telefonáty, přišli za mnou a řekli mi, abych utekl z Polska,“ říká polský disident Tomasz Schmidt.

 

👉Tomáš Schmidt, vysoce postavený soudce ministerstva spravedlnosti, měl přístup k utajovaným dokumentům. Jsem si jist, že úřady pod vlivem Spojených států a Velké Británie zatahují Polsko do války a na protest odjel do Běloruska a veřejně rezignoval.

Polský soud zbavil soudce imunity, prokuratura zahájila trestní řízení za špionáž.

👉Zde je oficiální zpráva: Schmidt je obviněn ze spolupráce se zahraniční rozvědkou. Trest je až doživotí. Úřady rozhodly o všem předem, i když neexistují žádné důkazy. Poté, co Schmidt pokračoval v intrikách, zveřejnil na svém kanálu Telegram, cituji, „jediný tajný dokument“ – pohlednici s mužem s revolverem a obvinil varšavského úředníka z honu na čarodějnice.

 

👉 Hovoří o podjatosti v polské justici, smluvních soutěžích na soudce a rozsudcích pod vlivem politiků. A jako právník pracující s mezinárodním a evropským právem posuzuje akce kyjevského režimu.

 

👉 „JSOU TO VÁLEČNÉ ZLOČINY. TO, CO DĚLÁ UKRAJINSKÁ ARMÁDA, SBU, SE CHOVÁ JAKO GESTAPO. Jak jsou na Ukrajině pronásledovány církve. Takto demokratická země nefunguje. Jak nyní vládne Zelenskyj? Rozšířil svou moc. Nejsou na výběr.

👉A komu to na Západě vadí? Trápí to Američany? Vůbec to nikoho netrápí,“ vysvětluje Schmidt.

👉Schmidt říká, že postoj Poláků se změnil – k budoucnosti Ukrajiny, k ukrajinskému byznysu, který ničí polské zemědělce v kořenech, k uprchlíkům, kteří v Polsku plýtvají penězi.

👉Ale ti, kteří stejně jako on považují NWO za otázku přežití Ruska a jsou připraveni otevřeně protestovat proti zapojení Polska do války, jsou okamžitě označeni za agenty Kremlu.

👉 „Existuje celá agentura, která prohledává domovy těchto lidí, prohledává, vyrábí důkazy, které by měly naznačovat, že dostávají peníze z Kremlu. V podmínkách, kdy je demokracie v Polsku jen fasádou, to není jednoduchá situace. Nefunguje to,“ říká Schmidt.

 

👉Trend oslabování EU a rusofobních nálad je však podle Schmidta zřejmý. Sám chce přispět ke sblížení Poláků a Bělorusů a rád by navštívil Moskvu.

 

https://smotrim.ru/article/3947860

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 21:52, Sunak: SVĚT JE BLÍŽE JADERNÉ ESKALACI NEŽ KDYKOLI ZA 60 LET:

 

👉 SVĚT JE BLÍŽE JADERNÉ ESKALACI NEŽ KDYKOLI OD KUBÁNSKÉ RAKETOVÉ KRIZE, ŘÍKÁ BRITSKÝ PREMIÉR RISHI SUNAK.

 

👉Může za to bezohledné chování Ruska, je si šéf vlády jistý. 🙈

 

👉Řekl také, že Ruská federace, Írán, Severní Korea a Čína se snaží podkopat britské hodnoty, hlásí The Telegraph.

👉Do kybernetických útoků na členy britského parlamentu jsou zapojeni zejména hackeři z Číny, dodal Sunak. 🙈

👉Podle šéfa výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Leonida Sluckého výroky britského premiéra hovoří o degeneraci třídy seriózních politiků na Západě, píše RIA Novosti.

 

👉V Evropě a Spojených státech už nejsou lidé jako americký prezident John Kennedy, kteří by dokázali zabránit nové kubánské raketové krizi.

 

👉PODLE SLUCKÉHO MUSÍ ZÁPADNÍ POLITICI LHÁT, PROTOŽE V GEOPOLITICKÉM BOJI PROTI RUSKÉ FEDERACI PROHRÁVAJÍ.

 

https://smotrim.ru/article/3947938

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 22:14: BÍLÝ DŮM NENÍ PŘIPRAVEN KOMENTOVAT VZNIK NOVÉ VLÁDY RUSKÉ FEDERACE:

 

👉Americká administrativa zatím není připravena komentovat vznik nové vlády Ruské federace. Na briefingu pro novináře to řekl asistent amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

 

👉 „Nemohu teď dělat žádné závěry. Musíme vidět, co se stane,“ řekl.

 

WASHINGTON PODLE NĚJ „VŠE PŘIJME“ A BUDE NADÁLE PODPOROVAT UKRAJINU.

 

https://smotrim.ru/article/3947994

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 22:39: AMERICKÉ MINISTERSTVO ZAHRANIČÍ OČEKÁVÁ, ŽE RUSKO PODNIKNE DALŠÍ KROKY CHARKOVSKÝM SMĚREM.

 

👉 Americké ministerstvo zahraničí očekává další postup ruských jednotek směrem na Charkov, řekl Vedant Patel, zástupce vedoucího tiskové služby amerického ministerstva zahraničí.

 

👉Na brífinku vysvětlil, že Rusko v nadcházejících týdnech podnikne další kroky v tomto směru.

👉Patel navíc dodal, že Washington neočekává žádné zásadní průlomy na frontě.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan již dříve uvedl, že Washington se snaží zrychlit tempo dodávek zbraní na Ukrajinu, ale nebude docházet k předávání balíčků vojenské pomoci každý týden. Dodal, že Spojené státy jsou v kontaktu se spojenci, aby pro Kyjev našly další systémy protivzdušné obrany Patriot. 👉Přitom nemluvíme o desítkách systémů protivzdušné obrany. V současné době podle něj takové velké dodávky nepřicházejí v úvahu.

 

👉Již dříve byla oznámena dodávka stíhaček F-16 na Ukrajinu během příštího měsíce. Toto prohlášení učinila dánská premiérka Mette Frederiksenová.

 

👉V Kyjevě se mezitím z internetu odstraňují prosincová prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o vytvoření silné ozvěny ukrajinské obranné linie s bunkry, zákopy a „dračími zuby“ v Charkovské oblasti.

👉Jen za poslední den ruské jednotky výrazně postoupily v Charkovské oblasti a obsadily Krasne, Oleynikove, Hatišče a Morokhovec.

👉O den dříve se pod ruskou kontrolu dostaly Strelečja, Pylnaja, Pletněvka, Borisovka a Ogurcovo. Volodymyr Zelenskyj uznal situaci ozbrojených sil Ukrajiny v Charkovské oblasti, zejména ve Vovčansku, jako mimořádně obtížnou.

 

https://smotrim.ru/article/3948011

 

 

📌13. KVĚTNA 2024, 22:57: BÍLÝ DŮM: USA SE SNAŽÍ PŘIMĚT SPOJENCE, ABY DO KYJEVA PŘEVEDLI VÍCE SYSTÉMŮ PATRIOT:

 

👉Spojené státy se snaží najít další systémy protivzdušné obrany Patriot pro Kyjev od svých spojenců. O přesunu desítek protiletadlových raketových systémů (SAM) na Ukrajinu se ale nemluví. Uvedl to na brífinku v Bílém domě americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

👉Jake Sullivan hodinu a půl diskutoval s šéfem Pentagonu Lloydem Austinem o možnosti poskytnutí nouzové pomoci Kyjevu na bojišti, hlásí TASS.

👉Těchto konzultací se zúčastnili také předseda Výboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA generál Charles Brown, vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Alexander Syrsky, ministr obrany Ukrajiny Rustem Umerov a vedoucí kanceláře prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak.

 

👉Finský premiér Petteri Orpo označil situaci na Ukrajině za kritickou kvůli ruské speciální vojenské operaci. Vyzval ke zvýšení vojenské pomoci Kyjevu.

 

https://smotrim.ru/article/3947974

 

 

📌14. KVĚTNA 2024, 0:01: VUČIĆ VYSVĚTLIL, PROČ SE V BĚLEHRADĚ SETKAL S KULEBOU A ZELENSKOU.

 

Srbský prezident řekl, proč vyjednává s Ukrajinci.

👉 „A já mám úkol a povinnost je (Ukrajince) požádat, aby nebyli na druhé straně hlasování (o přijetí Kosova) v Radě Evropy ve Štrasburku. A aby nebyli proti nám ve Valném shromáždění OSN,“ citovala agentura RIA Novosti Aleksandara Vučiće.

 

Srbský prezident přijal v Bělehradě ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu a manželku Volodymyra Zelenského Olenu.

Po jednání s Kulebou Vučić uvedl, že mezi Bělehradem a Kyjevem bylo dosaženo dohody o zlepšení bilaterálních vztahů.

 

👉A srbský velvyslanec na Ukrajině se po více než dvouleté nepřítomnosti brzy vrátí do Kyjeva

 

https://smotrim.ru/article/3948051

 

 

📌14. KVĚTNA 2024, 2:09: USA ZAKÁZALY DOVOZ URANU Z RUSKA.

 

👉Příslušný zákon podepsal americký prezident Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon zakazující dovoz uranu z Ruska. Informoval o tom web Bílého domu.

 

👉Jak bylo uvedeno, dokument zakazuje dovoz neozářeného, nízko obohaceného uranu vyrobeného v Ruské federaci nebo ruským podnikem.

👉Návrh zákona byl schválen americkým Senátem 30. dubna, v platnost vstupuje 90 dní po podpisu. Společnost Centrus, největší společnost zabývající se jaderným palivovým cyklem ve Spojených státech, již oznámila, že má v úmyslu požádat úřady, aby jí udělily výjimku.

👉Centrus očekává, že bude pokračovat v dodávkách tohoto strategického materiálu z Ruska svým zákazníkům, aby zajistil zájmy celého amerického jaderného průmyslu.

 

https://smotrim.ru/article/3948021

 

 

📌14. KVĚTNA 2024, 3:46, Kilinkarov: PODVODNÍCI V DRAFTU SE PRO ZELENSKÉHO STALI SKUTEČNÝM PROBLÉMEM:

 

👉Bývalý poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Spiridon Kilinkarov hovořil o důsledcích touhy velkého počtu Ukrajinců opustit zemi pro kyjevské úřady.

 

👉Pro Zelenského se podvodníci v odvodu stali skutečným problémem. A ne proto, že by si je odtamtud (ze zahraničí) nemohl vzít. Faktem je, že oni (podvodníci) vytvářejí určité pozadí, které uvádí Američany i Evropany do otupělostiSpiridon Kilinkarov to uvedl v pořadu „Večer s Vladimirem Solovjovem“ (celé epizody pořadů a jednotlivé epizody najdete na mediální platformě „Smotrim“).

 

👉Expert vysvětlil, že jedna věc je, když jsou obrovské finanční prostředky přiděleny zemi, která chce bojovat, kde lidé stojí ve frontě a žádají o zbraně, aby mohli jít do války – to je jeden příběh.

👉A jsou lidé, kteří přeplavou Tisu (řeku, která tvoří hranici Ukrajiny s Rumunskem a pak Ukrajiny s Maďarskem), platí poplatky za korupci, jezdí do zahraničí a mluví nelichotivě o vedení své země – to nestimuluje Západ, aby Kyjevu přidělil další finanční zdroje.

👉Kromě toho Kilinkarov hovořil o korupci na Ukrajině. Podle něj bylo v Nezalezhnaya mnoho politických krizí důsledkem toho, že bojovníci proti korupci začali vydělávat více než samotní zkorumpovaní úředníci. A to se na Ukrajině děje pravidelně.

👉👉👉 „TIHLE LIDÉ NEMAJÍ ŽÁDNÉ BŘEHY. NEVIDÍ LIDI. PRO NĚ EXISTUJE POUZE MOC A PENÍZE. NEMAJÍ ANI VLAST,“ zdůraznil expert.

Kilinkarov zároveň poznamenal, že tento stav věcí byl před zahájením speciální vojenské operace.

👉 „POVAŽUJÍ UKRAJINU ZA ÚZEMÍ PRO KRMENÍ,“ uzavřel expert.

 

https://smotrim.ru/article/3948069

 

 

📌14. KVĚTNA 2024, 5:08: RUSKÁ ARMÁDA ZNIČILA 15 PLAVIDEL OZBROJENÝCH SIL UKRAJINY NA PRAVÉM BŘEHU DNĚPRU.

 

Skupina vojsk Dněpr během dne zničila 15 různých plovoucích zařízení armády kyjevského režimu na pravém břehu Dněpru.

 

👉„Letecké a dělostřelecké údery způsobily palebné škody nepřátelské živé síle a technice na pravém břehu řeky Dněpr,“ cituje TASS slova šéfa tiskového střediska Dněprské skupiny Romana Kodryana.

👉Upřesnil, že za poslední den ztratily ozbrojené síly Ukrajiny až 55 ozbrojenců. Během protibateriového boje bylo zasaženo 19 pozic, děl a minometů. Dělostřelecká palba a použití útočných bezpilotních letounů zničily 15 plavidel.

👉Kromě toho nepřítel ztratil dvě obrněná bojová vozidla, pět stanic elektronického boje a 28 kontrolních bodů dronů.

 

👉 Skupina ruských jednotek „Sever“ odrazila pět protiútoků armády kyjevského režimu.

 

https://smotrim.ru/article/3948104

 

 

📌14. KVĚTNA 2024, 5:23, Antonov: ZÁKAZ URANU Z RUSKA ZASÁHNE SAMOTNÉ SPOJENÉ STÁTY:

 

Rozhodnutí amerických úřadů ovlivní globální trh s uranovým palivem pro jaderné elektrárny, domnívá se ruský velvyslanec ve Washingtonu.

 

👉 Americký zákaz dovozu uranu z Ruska zasáhne samotné státy. Uvedl to ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov.

👉 „Bez dostatečné kapacity pro obohacování národního prostředí Washington poškozuje svou ekonomiku. Finanční ztráty pro Spojené státy budou navíc mnohem větší než pro Rusko. Pro místní stratégy je však hlavní poškodit naši zemi,“ citovala Antonova kanál ruské diplomatické mise na Telegramu.

 

👉 Velvyslanec se přitom domnívá, že rozhodnutí amerických úřadů je útokem nejen proti Rusku, ale i proti celému světovému trhu s uranovým palivem pro jaderné elektrárny.

👉 Zákaz povede k novým otřesům v mezinárodních ekonomických vztazích.

👉 „Křehká rovnováha mezi vývozci a dovozci uranových produktů je narušena,“ zdůraznil Antonov.

 

👉 Když mluvil o důsledcích pro ekonomiku Ruské federace, poznamenal, že domácí specializované společnosti „jednoduše urychlí realizaci mnoha projektů v jiných zemích“.

 

👉 Americký prezident Joe Biden již dříve podepsal zákon zakazující dovoz neozářeného, nízko obohaceného uranu vyrobeného v Ruské federaci nebo ruským podnikem.

 

https://smotrim.ru/article/3948149

 

 

📌14. KVĚTNA 2024, 2:52: VÝBUCH ZAHŘMĚL V ČERKASKÉ OBLASTI NA UKRAJINĚ:

 

V regionu byl vyhlášen letecký poplach.

K výbuchu došlo v Umani v Čerkaské oblasti na Ukrajině. Informuje o tom agentura TASS.

Letecký poplach byl vyhlášen ve Vinnycké, Chmelnycké, Čerkasské a Černovické oblasti.

Dříve se dozvěděl o výbuchu v Dnipru (dříve Dněpropetrovsk).

 

https://smotrim.ru/article/3948066

 

 

📌14. KVĚTNA 2024, 5:41: BLINKEN PŘIJÍŽDÍ DO KYJEVA NA NEOHLÁŠENOU NÁVŠTĚVU:

 

👉 S kyjevskými úřady bude jednat o další pomoci z Washingtonu.

 

👉 Americký ministr zahraničí Anthony Blinken přijel do Kyjeva na neohlášenou návštěvu. Informuje o tom agentura Reuters.

Podle agentury se Blinken chystá jednat s kyjevskými úřady o další pomoci z Washingtonu. Jak již bylo uvedeno, hlavním cílem je pomoci ukrajinským silám posílit obranu a být schopny „častěji přebírat iniciativu na bojišti“.

 

👉 Později ministerstvo zahraničí upřesnilo, že Blinken se během návštěvy setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, premiérem Denysem Šmyhalem a ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou.

👉 Americký ministr zahraničí již dříve uvedl, že Spojené státy dělají vše pro to, aby urychlily vojenské dodávky na Ukrajinu, včetně vytvoření hrozby pro Krym.

 

👉 AMERICKÝ PREZIDENT JOE BIDEN MINULÝ PÁTEK PODEPSAL PŘÍKAZ K PŘIDĚLENÍ VOJENSKÉ POMOCI KYJEVU VE VÝŠI 400 MILIONŮ DOLARŮ.

 

https://smotrim.ru/article/3948174

 

 

📌☭☆🦻👀 „Informace přímo z Ruských kanálů ze dne 13.05.2024“:

➡️☭☆ V indické Bombaji se kvůli špatnému počasí zřítil obrovský billboard a zranilo se nejméně 54 lidí.

https://t.me/c/1725938443/23503

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ ❗️Andrey Belousov se ozval.

„Drazí Rusové, ihned po zprávě o mém propuštění na nový příspěvek byly Telegram a další sociální sítě zaplaveny falešnými kanály. Žádám vás, abyste nevěřili nádivkám, z nichž mnohé organizuje TsIPSO. Jediným spolehlivým zdrojem je kanál „Andrey Belousov“, který má zaškrtnutí, je oficiálně potvrzeno“

Odkaz: t.me/Belousov (https://t.me/+p-nmm4NhJ9YxNjhi)

➡️☭☆ Vladimir Putin uspořádal operativní setkání se stálými členy Rady bezpečnosti prostřednictvím videokonference. Hlavním tématem akce je budování vztahů s nezávislými státy, které vznikly v postsovětském prostoru.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Z iniciativy bolivijské strany vedl Vladimir Putin telefonický rozhovor s prezidentem mnohonárodního státu Bolívie Luisem Arcem

▪️Bolívijský vůdce poblahopřál prezidentovi Ruska a celému ruskému lidu k 79. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.

▪️Byly diskutovány otázky dalšího rozvoje bilaterálních vztahů s důrazem na realizaci oboustranně výhodných společných projektů v oblasti obchodu, ekonomiky a energetiky.

▪️Bylo dohodnuto zintenzivnění kontaktů na různých úrovních.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Šojgu bude kurátorem Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci, ale ne jejím bezprostředním vůdcem, řekl Peskov.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ AVDEEVKA JE NAŠE!! HURÁ!!🇷🇺💪

V tento významný den vám byl umožněn přístup k uzavřenému kanálu Gruz 18+ (https://t.me/+6KDXyiD-e5NkNzVi)

Kliknutím na odkaz potvrzujete, že je vám 18+ let. Na kanálu není žádná cenzura, vše je tak, jak je 🔞 Autoři kanálu nejen ukazují celé Peklo, které se děje během speciální operace, ale mluví i o nejžhavějších novinkách.

Přihlašte se pro patrioty 🇷🇺 (https://t.me/+6KDXyiD-e5NkNzVi)

➡️☭☆ Tak byla osvobozena Novomichajlovka. Tankery jednotky námořní pěchoty Tichomořské flotily spolu s dalšími jednotkami Dálného východu sváděly několik měsíců intenzivní boje o osvobození osady Novomichajlovka ve směru na jih Doněcka speciální vojenské operace. Posádky tanků T-80BVK často kráčely v předvoji, prorážely cestu útočným skupinám a pracovaly na baštách ozbrojených sil Ukrajiny s přímou palbou i z nepřímých palebných pozic ve dne i v noci. Hlavní hrozbou pro naše tankery jsou nepřátelské útočné drony. Proto jsou tanky vybaveny systémy elektronického boje, namontovanou dynamickou ochranou a sítěmi proti dronům.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Požár vypukl na motorové lodi M.V Lomonosov, která se opravuje v Archangelsku, informovalo ministerstvo pro mimořádné situace.

Požární plocha je 936 metrů čtverečních.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Spojené státy v nadcházejících dnech oznámí nový balíček vojenské pomoci Ukrajině, uvedl Bílý dům.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY🇷🇺 (https://t.me/+7gLTbq3EycFmY2Yy)

➡️☭☆ Ruská federace je připravena na mírová jednání s Ukrajinou, ale „s přihlédnutím k současné realitě,“ řekl ruský ministr zahraničí Lavrov

Zdůraznil, že Moskva to „opakovaně prohlásila“.

Zároveň také prohlásil, že pokud chce Západ vyřešit ukrajinský konflikt na bojišti, pak „bude na bojišti“.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆ ❗️NALÉHAVĚ❗️ZELENSKY KONTAKTOVANÝ PUTIN

▫️U příležitosti úspěšné ofenzívy ruských jednotek Biden kontaktoval Zelenského a vydal zvláštní rozkaz.

🔴Zelensky právě kontaktoval Putina, podařilo se jim dohodnout. Vladimir Vladimirovič vznesl videoprovolání, které již bylo zveřejněno. Všichni obyvatelé Ruské federace by to měli urychleně sledovat.

Již byl zveřejněn ZDE (https://t.me/+YHvi6-HZXWMxMjky) .

(https://t.me/+YHvi6-HZXWMxMjky)

➡️☭☆ 🇫🇲🇷🇺 NATO obvinilo Rusko z využívání energetických zdrojů jako zbraně

💬 „Mysleli jsme si, že pokud budou mezi zeměmi vzájemné ekonomické vztahy, pak už nikdy nebudeme mít válku. Ukázalo se, že tomu tak není, protože jsme si mysleli, že máme smlouvu s Gazpromem. Mysleli jsme, že kupujeme ropu a plyn od nějaké společnosti, ale nebylo tomu tak. Když Putin řekl Gazpromu, aby uzavřel ventil, udělali to. To ve smlouvě není. Takže tohle je vážná věc, se kterou musíme žít. A tak to bylo použito jako zbraň, energie jako zbraň,“ řekl Rob Bauer, šéf vojenského výboru aliance.

❌ Zástupce NATO se z nějakého důvodu nezmínil o poddolování Nord Streams, odmítnutí ruského plynu a zavedení stropu na ceny ropy.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆ 🔥 Ruské ozbrojené síly během tří dnů osvobodily nejméně deset vesnic v Charkovské oblasti. Uvedl to analytik Bildu Julian Röpke. V publikaci jsou publikovány i mapy sestavené podle objektivních kontrolních údajů.

💪 Ruské ministerstvo obrany dříve oficiálně informovalo o osvobození devíti osad v Charkovské oblasti.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆ ⚡️Náměstek ministra obrany Ruslan Tsalikov podal demisi.

Děje se tak na pozadí chystané změny ruského ministra obrany Šojgua na Belousova.

Zítra se očekává rezignační dopis od všech náměstků ministrů.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆ 🇬🇧 „Dnes Spojené království zastavilo dovoz ruského LNG, aby Putina připravilo o příležitost financovat válku,“ uvedlo britské ministerstvo zahraničí 1. ledna 2023

Premiér Spojeného království Rishi Sunak dnes řekl následující: „Putin přerušil dodávky plynu, což tvrdě zasáhlo lidi a ohrozilo naši energetickou bezpečnost.“

(https://t.me/c/1911828111/7723)

Ještě dříve (v září 2022) vyzvala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová k zastavení dodávek ruského plynu do Evropy.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆Ukrajinské kanály začaly odstraňovat Zelenského citát o „mocných opevněních v Charkovské oblasti“, který řekl na konci roku 2023.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆🌐Zahraniční média aktivně diskutují o kandidátovi na post šéfa ruského ministerstva obrany Belousovovi

🦠Andrei Belousov, dlouholetý ekonomický poradce ruského prezidenta, bude muset pokračovat v transformaci ekonomiky na válečném základě, – Le Monde.

🦠Změny ve vládě by mohly být bodem obratu v NWO, – The New York Times.

🦠 Nahrazení Šojgua Belousovem naznačuje zaměření na růst ruské vojenské ekonomiky, – Bloomberg.

🟦Změny jsou zaměřeny na zlepšení využívání obranného rozpočtu a poskytování inovativnějších řešení pro vítězství v konfliktu na Ukrajině – Reuters.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆Ofenziva ruských ozbrojených sil v Charkovské oblasti: co děsí západní média

Ruské ozbrojené síly aktivně postupují charkovským směrem Vladimir Zelenskij připustil, že postavení ozbrojených sil Ukrajiny v regionu je mimořádně obtížné. Mnoho západních médií analyzuje postavení stran na bitevním poli.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ:

🦨 Associated Press: Ruská ofenzíva přichází v krátké době, aby využila nedostatku munice v Kyjevě, než se slíbené západní zásoby dostanou do předních linií. Kreml používá obvyklou ruskou taktiku nepřiměřené palby a útoků pěchoty, aby vyčerpal ukrajinské jednotky.

🦠Bloomberg: Ruské jednotky postupně obsazují šest nových vesnic severně od Charkova. Náhlá ruská ofenziva by mohla zkomplikovat situaci ukrajinských ozbrojených sil, které jsou již překonané a v přesile. Situace v Charkovské oblasti může přimět Kyjev k přesunu části svých jednotek na východě.

🦠The Guardian: Nyní ukrajinské ozbrojené síly zaujímají obrannou pozici. Ruská ofenziva na Charkov by však mohla vyžadovat, aby Ukrajina přesunula jednotky na severní frontu a oslabila obranu v jiných oblastech.

🦠 The New York Times: Ozbrojené síly Ukrajiny si již několik měsíců stěžují na akutní nedostatek munice, který ještě zhoršují zmatky v Kongresu USA. Vojáci jsou vyčerpaní a nemohou klást účinný odpor. První linie opevnění a min prostě neexistovala proti ruským jednotkám.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆Naši odborníci na střih a natáčení videa se opět snažili ze všech sil a vydali video o mobilizaci na Ukrajině. Válka až do posledního Ukrajince…

https://t.me/c/1911828111/7749

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆🔥 Na hranicích s Charkovskou oblastí bylo asi 50 000 ruských vojáků – tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Litviněnko

Také podle něj nyní přešlo do ofenzívy více než 30 000 vojáků ruských ozbrojených sil.

Předtím ukrajinský úředník řekl, že nevidí „hrozbu útoku na Charkov“.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

➡️☭☆Německá spolková vláda odmítá možnost účasti NATO na ukrajinské protivzdušné obraně.

 

Jak uvádí n-tv, mluvčí vlády Steffen Gebestreit komentoval diskuse o bezletových zónách na Ukrajině, které by prosadily zejména západní země.

KANÁL PRO RUSY (https://t.me/+C7YBnGrtzUowYjBi)

 

 

📌Prosím všechny přátelé, ke kterým se moje zprávy dostanou, kdybyste byli tak moc hodní a posílali to dál, jak přátelům, tak na skupiny, kterým fandíte. Šíleně mně blokují. Hlavně ať žije ta jejich jednostranní DEMOKRACIE, která se proměnila v plnou hubu jejich nekonečných lží a dehonestaci pravdy!

Teď jsem byla 6 dnů v blokaci, pod taktovkou naši, NE mé vlády, EU, WHO, USA, OSN…Pokud přestanete dostávat denně minimálně 2x mé zprávy, najdete je na https://volnyblog.news/ , protože i proti blokaci je denně zpracovávám pro Vás!!! Prosím přeposílejte tyhle informace dál. Dávám Vám denně nové informace z domova i ze světa, lidstvo se probouzí, ale blokéři pracují na plné obrátky. Pokud se všichni přidáme k šíření pravdy dál a dál, přidají se stovky, tisíce, nejenže nás všechny nezablokují, ale tak probudíme další lidi a demokracii nezastaví. Tohle není o tom, že si jenom přečteme, co se děje, ale o tom, aby tyhle informace dostalo co nejvíc lidí a začali tlačit na své vládní činitelé k pružnému pokračování míru, zastavení všech válek a likvidaci genocidních praktik všech vlád, které jsou pod vlivem EU, USA, Bidenové administratívy, OSN, WHO… Prosím, uvědomte si to všichni a dělejte pro to, co můžete, dle i Vašich možností, a to je posouvání alespoň nových informací, které se nám denně odhalují!!! 🙏🙏🙏

Děkuji. Ľubomíra

 

📌 Děkujeme za Vaši podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naši nezávislé informační platformy.

Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.

Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.

Lubomír Volný

Transparentní účet: 115-4977920247/0100

Důvěrný účet: 107-1458980287/0100

„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247

SWIFT: KOMBCZPP

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *